Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Βελούδο

Βρισκόμαστε στη Μεγάλη εβδομάδα και σε λίγες ημέρες θα γιορτάσουμε το Πάσχα τη μεγαλύτερη και πιο συγκινητική γιορτή των Ελλήνων. Οι συνήθειες με τα χρόνια αλλάζουν, η κοινωνία εξελίσσεται και μαζί της τα έθιμα τροποποιούνται, γεγονός που συμβαίνει σε όλο τον πλανήτη. Αυτό φυσικά δεν αποτρέπει τους περισσότερους από εμάς να συμμετέχουμε - πιστοί ή όχι- στα έθιμα που έχουν καθιερωθεί από την παράδοσή μας. Κάποτε το Πάσχα ξεκινούσε με νηστεία, τα σπίτια αυτές τις μέρες μοσχομύριζαν από τα αρώματα των τσουρεκιών και των κουλουριών, σαν σήμερα όλοι έβαφαν κόκκινα τα αυγά.
Χαρακτηριστικά των παλαιότερων ετών, η σύγχρονη ζωή με τους απαιτητικούς χρόνους τα έχει σιγά-σιγά αναιρέσει έτσι, σήμερα οι εορταστικές εικόνες μας έρχονται πρώτα από τα καταστήματα και τέτοιο άρωμα, το βρίσκουμε συχνότερα στους φούρνους και τα ζαχαροπλαστεία. Σημαντικό είναι ότι ακόμη οι εκκλησίες γεμίζουν με κόσμο που περνούν έστω για να ανάψουν ένα κεράκι. Ακόμα και τα παιδιά και οι νέοι συμμετέχουν, αν και κάθονται σε πηγαδάκια έξω από τους ναούς, ή το κίνητρό τους είναι τα βεγγαλικά.
Ένα βασικό έθιμο που επιβιώνει ακόμη, είναι στην Ανάσταση να φοράμε τα καλύτερά μας ρούχα.Και στη χώρα μας ο ανοιξιάτικος καιρός -ειδικά στην επαρχία- είναι πάντα κρύος το βράδυ.
Τι λέτε λοιπόν, να θυμηθούμε τα βελούδα;


Κόκκινο φόρεμα από βελούδο.
Με ντεκολντέ και άνοιγμα στη πλάτη,και μαύρο τούλι στο τελείωμα.Velluto Rosso
Ιστορία
Το βελούδο είναι ένας τύπος υφάσματος στον οποίο τα νήματα είναι πολύ ομοιόμορφα κατανεμημένα και καταλήγουν σε κοντό πέλος που αφήνει την αίσθηση της πολυτέλειας, και μιας μυστηριώδους διαφάνειας. Το "αυθεντικό" βελούδο φτιάχνεται από μετάξι και για πολλά χρόνια φυσικά συνδέθηκε με την πολυτέλεια.


Παλτό αγοριού από μαύρο βελούδο κεντημένο με ασημένιο και επίχρυσο νήμα.
Προέλευση Nawab Moinuddin Μοχάμαντ Χαν,.*Χαϊντεραμπάντ, περίπου 1880-1900.
Η ανάπτυξη της τεχνολογίας όμως μας έχει δώσει πολλές άλλες και καλές ποιότητες από συνθετικές ίνες που παρά το χαμηλότερο κόστος τους αν φορεθούν σωστά, εξακολουθούν να δίνουν αυτή την αίσθηση του ακριβού ή επίσημου.Πρόσφατα, τα συνθετικά βελούδα έχουν διαδοθεί πολύ συνήθως από πολυεστέρα, νάυλον, viscose, ή με ανάμειξη φυσικών και συνθετικών υλικών (π.χ. βισκόζης και μεταξιού).Ένα μικρό ποσοστό εύκαμπτων ινών χρησιμοποιείται συχνά για να δώσει ελαστικότητα.



Φόρεμα από ελαστικό βελούδο με chiffon στο μπούστο και βολάν στα μανίκια.

Από weheartit.com
Το βελούδο μπορεί να γίνει από πολλά διαφορετικά είδη ινών.
Το βαμβάκι μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί αν και οδηγεί συχνά σε ένα πιο μουντό ύφασμα, που δείχνει λιγότερο πολυτελές. Βελούδο μπορεί επίσης να γίνει από ίνες λινού, μοχέρ και μαλλιού.
Ένα ύφασμα που γίνεται στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό από "raffia" αναφέρεται συχνά ως "Βελούδο Kuba".
Το κοτλέ και το velvet θεωρήθηκαν "ο φτωχός συγγενής" του βελούδου όταν παρήχθησαν αρχικά.
Ένα εξαιρετικό κομμάτι με κεντημένους θυρεούς
Προέλευση:Nawab Moinuddin Μοχάμαντ Χαν(1880-1941)
Ιδιωτική συλλογή, Λονδίνο.
Σας εύχομαι καλές γιορτές,και να περάσετε καλά με τους αγαπημένους σας.
Εικόνες και πηγές:
http://www.forgelynch.com/catalogue_indian_hyderabad_coat.php
www.weheartit.com