Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Φτιάχνουμε το δικό μας ρουζ με αραρούτη

Το δικό μας ρουζ
Τα καλλυντικά είναι μια σημαντική πηγή έκθεσης σε τοξίνες,  και αυτό μπορεί σε μεγάλο βαθμό να αλλάξει ξεκινώντας να φτιάχνουμε  τα δικά μας !! 
Για το ρουζ, χρειαζόμαστε:
Σκόνη αραρούτη,
οργανική σκόνη κακάο,και
σκόνη ιβίσκου

Πως το φτιάχνουμε:
Όπως και με κάθε σπιτική συνταγή, τα ποσά των υλικών διαφέρουν ανάλογα με το πρόσωπο. Θα πρέπει να πειραματιστεί κανείς με τις ποσότητες του κάθε συστατικού για να βρει την απόχρωση που του ταιριάζει. Ξεκινάμε φτιάχνοντας μια βάση  με ανάμειξη μιας μικρής ποσότητας(  περίπου μισό κουταλάκι του γλυκού) αραρούτης  που σκουραίνουμε με τις καφέ και κόκκινες αποχρώσεις των άλλων υλικών, δοκιμάζοντας στο χέρι μας  την απόχρωση.
Όταν καταλήξουμε  στην επιθυμητή απόχρωση, κλείνουμε  σε ένα μικρό βάζο το μείγμα που θα χρησιμοποιήσουμε σαν ρουζ.
Σκόνη μαραντία
Η σκόνη του ριζώματος του φυτού Maranta arundinacea  είναι  γνωστή ως αραρούτι, αραρούτη, Maranta, araru, ararao, hulankeeriya, και άλλα. Προέρχεται από ένα μεγάλο σε μέγεθος και πολυετές   αυτοφυές  φυτό στα τροπικά δάση, ή καλλιεργείται για το άμυλο που περιέχουν  τα ριζώματα του. 
Παλιότερα  αποκαλούσαν το άμυλο  "σκόνη μαραντία". 
Η σκόνη δεν ήταν πολύ γνωστή στη χώρα μας  μιας και έρχεται από μακριά.
Τρόφιμα: Το άμυλο από το ρίζωμα χρησιμοποιείται ως πυκνωτικό μέσο για σούπες, σάλτσες, και κρέμες. 
-Αντικαθιστά  στις συνταγές το αλεύρι, και χρειάζεται  σε μικρότερη ποσότητα από όσο αυτό. Η σκόνη  βράζεται και πυκνώνει  με νερό.
-Είναι ένα θρεπτικό και εύπεπτο άμυλο, κατάλληλο για όσους θέλουν να αποφύγουν την γλουτένη ή  τους υδατάνθρακες. 
-Είναι ένα εξαιρετικό πυκνωτικό  όπου τα υλικά χρειάζεται να μαγειρευτούν σε χαμηλή θερμοκρασία  όπως  είναι  οι κρέμες με γάλα  ή οι σάλτσες με βάση τα αυγά και τα φρούτα. 
-Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ανάμειξη με καλαμποκάλευρο ή  από μόνο του, για να πυκνώσει  τις σάλτσες. 
-Χρησιμοποιείται για να γίνουν  διάφορα αρτοσκευάσματα όπως θρεπτικά μπισκότα για βρέφη, και άλλα γλυκά.
-Είναι επίσης εξαιρετικό πηκτικό  υλικό για όλα τα καλλυντικά προϊόντα που περιέχουν νερό. 
-Δίνει μαλακή, μεταξένια υφή στα μείγματα πούδρας και ρουζ, αλλά όχι μόνο (σε επόμενα κείμενα θα δούμε που αλλού χρησιμεύει)
Σημείωση:  Η  αραρούτη σε αντίθεση με το καλαμποκάλευρο  δεν προσδίδει γεύση στα φαγητά που χρησιμοποιείται. 
Θεραπευτικές ιδιότητες: Είναι τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη, μια επικουρική θεραπεία για τα άτομα με προβλήματα στα νεφρά και  αλλεργίες στη γλουτένη. 
Είναι  καλό καταπραϋντικό, και χρησιμοποιείται σαν διατροφική υποστήριξη για τους ηλικιωμένους, για όσους αναρρώνουν από καχεξία, ανορεξία, κακή διατροφή,  και χρόνιες παθήσεις. 
Επίσης, είναι χρήσιμο  τρόφιμο και φάρμακο  μαζί για τη θεραπεία  της δυσεντερίας και της διάρροιας, σε βήχα, βρογχίτιδα και  δυσπεψία.
Η αγορά του σε μεγάλη συσκευασία συμφέρει πολύ  σε σύγκριση με τα γυάλινα  μικρά μπουκάλια που πωλούνται στα  σούπερ-μάρκετ.
Μπορεί  να βρεθεί  στο Amazon 
Εικόνες και πηγές
www.axortagos.gr/ftiakste-diko-sas-blush-ararouti.html‎