Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Το κίτρινο χρώμα και οι συμβολισμοί του

Ζεστό, θετικό, αναζωογονητικό, φωτεινό, αέρινο, λαμπερό, ελπιδοφόρο, χαρούμενο, φιλόξενο,φέρνει έμπνευση και  αισιοδοξία,  προάγει τον  διάλογο, ερεθίζει το πνεύμα,  διεγείρει την όρεξη, διευκολύνει την πέψη, οξύνει τη μνήμη, και άλλα πολλά θετικά προσφέρει σαν χρώμα.
Για άλλους όμως, διεγείρει το μίσος και τον εγωισμό, και είναι το χρώμα που σηματοδοτεί τον κίνδυνο. Και αυτοί,είναι λίγοι μόνο από τους συμβολισμούς που έχουν αποδοθεί στο κίτρινο χρώμα.
Solange Knowles
Το κίτρινο χρώμα έχει την ιδιότητα να μεγαλώνει τους χώρους . Είναι χρώμα που έχει συνδεθεί με το αίσθημα της χαράς, ...αλλά έχει την ιδιότητα να κουράζει τα μάτια περισσότερο από κάθε άλλο. Έχει παρατηρηθεί επίσης ότι λόγω της ενεργητικότητας που προκαλεί, προκαλεί ένταση,  αναστάτωση, και σε κάποιους  για άγνωστο λόγο, δυσφορία.
 Η φύση του κίτρινου χρώματος:
Είναι ένα από τα θερμά χρώματα και  θεωρείται  χρώμα της χαράς. Επειδή έχει την ιδιότητα να προσελκύει το βλέμμα, χρησιμοποιείται στα σήματα κινδύνου.
Η χρήση του κίτρινου:αν και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κύριο χρώμα, δουλεύει καλύτερα σε συνδυασμό με άλλα-δίνει ζωή στα μπλε και τα γκρι σύνολα. Καλό  είναι  σε μεγάλες επιφάνειες να αποφεύγονται οι έντονες αποχρώσεις του, και να προτιμούνται όσες είναι πιο κοντά στην ώχρα.
Λόγω του ότι είναι διεγερτικό, λογικά θα πρέπει να αποφεύγεται στα βρεφικά δωμάτια.
Στη χρωματοθεραπεία,το κίτρινο διεγείρει πνευματικά, και βοηθά το μυοσκελετικό σύστημα. Έτσι, μπορούμε να το επιλέξουμε για τους χώρους εργασίας,ή να χρησιμοποιήσουμε για να "ζωντανέψει" ένα σκοτεινό δωμάτιο ή για να ενισχύσουμε την ενέργεια όπου χρειάζεται.
Τα κίτρινα τριαντάφυλλα  όπως και το χρώμα  στη δική μας κουλτούρα  αντιπροσωπεύουν  περισσότερο θετικά πράγματα, για άλλους  λαούς  όμως, η ερμηνεία που τους αποδίδουν είναι  αρκετά διαφορετική Θεωρούνται σύμβολο της εξαπάτησης, της προδοσίας, του μίσους και της μοιχείας.
Ηλίανθος
Οι ερμηνείες του ονείρων σχετικά με τα λουλούδια.
 Κάθε είδος λουλουδιού έχει τη δική του σημασία αλλά στην ουσία τους τα λουλούδια είναι ένα σύμβολο του πρόσκαιρου και του μεταβατικού. Εάν το κυρίως χρώμα των λουλουδιών είναι κίτρινα και πορτοκαλί, αντανακλούν την ενέργεια της ζωής και της δημιουργίας.
Τα κόκκινα λουλούδια εκφράζουν το πάθος και τα κρυφά συναισθήματα και τα μπλε μία ψευδή πραγματικότητα.

Sulphur crystal
Εάν  βλέπουμε λουλούδια στο όνειρό μας, αυτό εκφράζει την ανάγκη μας να γνωρίσουμε μια άλλη ψυχή που θα καλύψει τις ανάγκες τρυφερότητας  που έχουμε, και γι αυτό το λόγο συχνά προμηνύει την αρχή μιας συναισθηματικής σχέσης. Εάν "κόβουμε" τα λουλούδια σημαίνει ότι αυτή η σχέση θα είναι έντονη και με ανταπόκριση. Εάν τα παίρνουμε από άλλο άτομο είναι μία απόδειξη αγάπης από αυτόν που μας τα δίνει. Εάν περιοριζόμαστε στο να μυρίζουμε τα λουλούδια, το όνειρο μας αποκαλύπτει ότι αφήσαμε να φύγει μια καλή ευκαιρία. Εάν τα βλέπουμε μαραμένα, αυτό είναι μία ένδειξη ότι η ερωτική μας σχέση φτάνει στο τέλος της,ή  θα βιώσουμε μια δυσαρέσκεια.
Από την άλλη πλευρά παράλληλα με το μήνυμα αγάπης τα λουλούδια μας προειδοποιούν ότι το πάθος κρατάει λίγο και ότι η αγάπη πρέπει να στηρίζεται σε κάτι πιο σημαντικό αφού στην αντίθετη περίπτωση θα εξαφανιστεί όταν σβήσει το πάθος.
Ελπίδες για  ευτυχία: σε όσους πιστεύουν ότι είναι αργά για έρωτα, τα λουλούδια στο όνειρο τους θυμίζουν ότι όπως κάθε χρόνο φυτρώνουν και μαραίνονται τα άνθη, καμιά  ηλικία δεν είναι ακατάλληλη για την  αγάπη,που έχει πολλούς τρόπους έκφρασης που δεν πρέπει να περιορίζονται από φυσικούς και εξωτερικούς παράγοντες.
Το κίτρινο θυμίζει τον ήλιο αλλά και το λεμόνι -είναι ζεστό αλλά και  ξινό!  Όπως το κόκκινο, είναι θερμό χρώμα με διπλή σημασία. Από τη μια συμβολίζει τα χρήματα, την ευτυχία και τη χαρά, και από την άλλη το μίσος, τη δειλία, και την προδοσία.
Θειάφι στη φύση.
Άλλοι συμβολισμοί.
Κίτρινες κορδέλες συμβόλιζαν την ελπίδα των γυναικών, που οι άνδρες τους έλειπαν στον πόλεμο, ότι θα επιστρέψουν στο σπίτι (βλέπε τραγούδι "yellow ribbon"). Το κίτρινο συνδέεται με σήματα κινδύνου, αλλά και ή φύση το χρησιμοποιεί ως προειδοποιητικό σημάδι σφήκα, κ.λ.π.
Το κίτρινο συμβολίζει και μίσος πχ, ένα μπουκέτο κίτρινα λουλούδια μπορεί να έχει διπλή σημασία. Προσοχή λοιπόν σε αυτούς που σας τα έστειλαν! (αν και προσωπικά μου αρέσουν πολύ).
Στην Αίγυπτο συμβολίζει πένθος και οι ηθοποιοί στο μεσαίωνα φορούσαν κίτρινο για να δείξουν θάνατο. Το κίτρινο συμβολίζει επίσης το κουράγιο στην Ιαπωνία και το εμπόριο στην Ινδία.
Γράφει στο aristotlewomen
 Το κίτρινο τριαντάφυλλο στη  μυστική ερωτική γλώσσα  των λουλουδιών, συμβολίζει την απιστία και τη ζήλια.  Η χλωμή ...επιδερμίδα είναι ένδειξη κάποιας σωματικής έλλειψης, και εάν το λευκό των  ματιών μας  έχει  κιτρινωπή απόχρωση, αυτό  μπορεί να είναι σημάδι κάποιας ηπατικής πάθησης.
Εικόνες
http://www.musicheaven.gr/html/modules.php?name=Blog&file=page&op=viewPost&pid=22532
http://m-diamantopoulou.blogspot.gr/2011/11/blog-post.html
www.xigakis-works.gr
www.valentine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου