Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Το Λινάρι επανέρχεται


Ποια είναι η ιστορία του;
Το Λινάρι είναι ένα  από τα αρχαιότερα  φυτά που καλλιέργησε ο άνθρωπος με σκοπό την παραγωγή  νημάτων , αλλά και  για τους  βρώσιμους σπόρους του. 
Σεντόνια κατασκευασμένα  από λινάρι βρέθηκαν να τυλίγουν τις αιγυπτιακές μούμιες,αλλά έχουν βρεθεί και πολλά αρχαιότερα δείγματα στην Ασία.

 Η Λατινική ονομασία του φυτού περιγράφει τα οφέλη του(Linum usitatissimum = Λινάρι το χρησιμότατο)και  είναι μέλος μιας μεγαλύτερης οικογένειας (Linaceae) ανθοφόρων φυτών.
 Είναι εγγενές στην νοτιοδυτική Ασία και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Είναι ετήσιο φυτό και οι κυριότερες ποικιλίες του είναι δύο. Αυτές που καλλιεργούνται για τις ίνες τους,οι κλωστικές ποικιλίες, και αυτές που καλλιεργούνται για τα σπόρια τους, οι ελαιοδοτικές .
 Το ύψος του φυτού στις κλωστικές ποικιλίες φτάνει το 1,5 μέτρο, ενώ στις άλλες το ένα.
Ωριμάζει συνήθως σε 90-120 ημέρες, και οι σπόροι του μπορεί να συλλεχθούν με τον 
ίδιο τρόπο όπως το σιτάρι. Κάθε λουλούδι σχηματίζει μια κάψα που περιέχει 4-10 σπόρους,οι οποίοι είναι  χρήσιμοι στη διατροφή των ανθρώπων και των ζώων.
Οι σπόροι του λιναριού είναι μικροί αλλά γεμάτοι έλαιο. Από αυτούς εξάγεται το γνωστό ως λινέλαιο το οποίο είναι ένα από τα παλαιότερα εμπορικά έλαια. 
Το λινάρι μπορεί να αξιοποιηθεί με τρεις τρόπους: ως ίνα στην υφαντουργία, ως εδώδιμο λάδι και ως λάδι για βιομηχανική χρήση.
Το λάδι έχει πολλές βιομηχανικές εφαρμογές σε χρώματα, βερνίκια,μελάνια,την επεξεργασία ξύλου,κ.ά. 
Linen fabric texture
Το Λινάρι και οι χρήσεις του
Το Λινάρι  συγκαταλέγεται στα κλωστικά φυτά (μπαμπού, σόγια,κάνναβη,κ.ά,)με τις κλωστικές ίνες να βρίσκονται στον φλοιό των βλαστών του.
 Μετά από επεξεργασία τους παράγονται σχοινιά, υφάσματα,νήματα αλλά και μονωτικές ίνες.
www.anelixi.org 

  •  Κατασκευή ρούχων εξαιρετικά δροσερών
  •  Υφάσματα για την επένδυση επίπλων
  •  Κατασκευή σακιών και σχοινιών
  • Χαρτοποιΐα(χαρτιά πολυτελείας, επιστολόχαρτα)
  • Το λινέλαιο χρησιμοποιείται στην κτηνοτροφία
  •  Φαρμακευτική (παθήσεις του αναπνευστικού & του στομάχου-παρασκευή αλοιφών)

Επεξεργασία
Το ώριμο φυτό τραβιέται επάνω με τις ρίζες, έτσι ώστε να μεγιστοποιηθεί το μήκος της ίνας.
 Μετά από αυτό, τα μάτσα του φυτού αφήνονται να αποξηρανθούν, οι σπόροι αφαιρούνται, και ακολουθεί η διαβροχή.
Οι ίνες  παράγονται με επεξεργασία των στελεχών των φυτών που ξεκινά με την παραμονή τους στο νερό για 10-12 ημέρες. Στη συνέχεια αποξηραίνονται και μετά γίνεται ο  αποχωρισμός των ινών από τους βλαστούς.
Το  μούλιασμα των φυτών μπορεί να γίνει  μέσα σε  τρεχούμενα  καθαρά νερά, αλλά και σε στάσιμα. Για να παραχθεί όμως νήμα καλής ποιότητας χρειάζεται τα μάτσα με τα φυτά να βρίσκονται σε καθαρό νερό, που θα τα σκεπάζει. Κάθε επιλογή επιδρά διαφορετικά στην ποιότητα της ίνας, και όπως είναι γνωστό από την παράδοση, αν το νερό τρέχει με δύναμη οι κλωστές  θα σκληρύνουν και θα χάσουν την λάμψη τους. 
 Ακολουθεί το λανάρισμα με ειδικά λανάρια για να φύγουν οι  σκληρές ίνες, το πλέξιμο στη ρόκα για να γίνει νήμα,το βάψιμο,κ.λ.π.
http://pruzhany.net
Χαρακτηριστικά της ίνας του λιναριού
  •  Μεγάλη χρονική αντοχή
  •  Καλή στιλπνότητα
  •  Εύκολη επεξεργασία
  •  Ανθεκτική στις διάφορες προσβολές (μύκητες, μικροοργανισμούς)
  •  Μικρή ελαστικότητα και σκληρή υφή

Μετά την εφεύρεση των  μηχανημάτων για τον εκκοκκισμό βάμβακος, η παραγωγή του λιναριού μειώθηκε αισθητά. Παρά τα πολύτιμα προϊόντα του(λινέλαιο και ίνες),η καλλιέργειά του ατόνησε, ειδικά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Πολλά αγροκτήματα σε όλο τον κόσμο αντικατέστησαν  το λινάρι με σιτάρι, βρώμη ή άλλους σπόρους.

Η ανανέωση του ενδιαφέροντος για το φυτό στις μέρες μας εν μέρει βασίζεται στην αύξηση της ζήτησης για υγιεινά ρούχα, και κυρίως λόγω της αναγνώρισης των  ωφέλιμων για τον άνθρωπο ιδιοτήτων των σπόρων του. 
ΙΝΕΣ ΑΠΟ ΛΙΝΑΡΙ

Που παράγεται; 
Καλλιεργείται σχεδόν σε όλο τον κόσμο, αλλά η Ρωσία έχει τη μεγαλύτερη παραγωγή και ακολουθεί η Γαλλία, η  Λευκορωσία, η  Ινδία, η Λιθουανία  η Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, κ.ά. Περισσότερα στοιχεία για την απόδοση της καλλιέργειας (εδώ)

 Οι σπόροι 
Οι λιναρόσποροι έχουν καλή γεύση ξηρού καρπού και μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε πολλές συνταγές μαγειρικής.
Από τους σπόρους γίνεται εξαγωγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που βρίσκονται πλέον σε πλήθος  συμπληρωμάτων στα φαρμακεία, τα καταστήματα υγιεινής διατροφής αλλά και σε προϊόντα διατροφής. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, θεωρούνται  χρήσιμοι στη διατροφή, γιατί συμβάλλουν  στη μείωση της  χοληστερόλης.
Περιέχουν επίσης λιγνάνες, συστατικά που δρουν σαν μια αδύναμη μορφή οιστρογόνων, και   προστατεύουν από ορισμένες μορφές καρκίνου, κυρίως του μαστού και του καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ μειώνουν επίσης τις φλεγμονές.
Ιστορικά, το λινάρι έχει χρησιμοποιηθεί στην λαϊκή ιατρική σε όλο τον κόσμο. 
Για την ανακούφιση των φλεγμονών  των εσωτερικών οργάνων, σε προβλήματα δυσκοιλιότητας στο βήχα σαν αποχρεμπτικό,σε δερματικά προβλήματα και άλλα.
Δείτε περισσότερα εδώ http://en.wikipedia.org/wiki/Flax
(Σημ.Οι πληροφορίες που περιέχονται  στο κείμενο δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την ιατρική συμβουλή. Αναδημοσιεύονται μόνο ως γενική πληροφόρηση). 
Δείτε επίσης 
Για τις υφάνσιμες ίνες
http://lyrasi.blogspot.gr/2012/07/blog-post_23.html
Συνεχίζεται