Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Οι δύσκολοι σωματότυποι

Τι κάνουμε όταν το σχήμα του σώματος μας δεν είναι αρμονικό;
Δύσκολο ερώτημα που έχει προκαλέσει πλήθος συζητήσεων χωρίς ωστόσο να καταλήγουν σε οριστικές προτάσεις. Κι αυτό,γιατί είναι ένα  ζήτημα που απαιτεί για κάθε περίπτωση και μια μοναδική προσέγγιση.

Σήμερα, θα πάμε σε ένα παράδειγμα, και θα δούμε έναν δύσκολο σωματότυπο -που εντείνει την  δυσαρμονία της σιλουέτας- της γνωστής στην πολιτική Αλέκας Παπαρήγα, και δεν κρύβεται εύκολα με τα συνηθισμένα ρούχα. Τις εικόνες τις επέλεξα από της εφημερίδες, με κριτήριο την ανάδειξη του προβλήματος. Φυσικά η γυναίκα έχει και  καλύτερες φωτογραφίες.
Εδώ,όρθια χαιρετά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Εδώ το πρόβλημα μοιάζει να προέρχεται από τα πολύ χοντρότερα μπράτσα σε σχέση με τους ώμους, κατάσταση αρκετά συχνή μετά τη μέση ηλικία. Και τα ρούχα που επιλέγει δεν βοηθούν να εξαφανιστεί αυτή η δυσαρμονία. Απεναντίας όπως διακρίνεται καθαρά στις εικόνες, σε κάθε κίνηση και παρά τη χρήση της βάτας, το κενό μεταξύ ώμου και μπράτσου σουρώνει το σακάκι με αποτέλεσμα να δείχνει "ξένο" επάνω της.
Και άλλη μια εδώ από κοντά

Εδώ καθιστή δίπλα στον επίτιμο πρόεδρο του κόμματος
 Κοινό και στις δυο φωτογραφίες; οι βάτες που προεξέχουν αφύσικα σε κάθε κίνηση που κάνει, ακόμη και όταν το σώμα της βρίσκεται σε όρθια στάση. 
Απεναντίας παρατηρούμε τα σακάκια που φορούν οι δυο άντρες που περιλαμβάνονται στις φωτογραφίες να "στέκονται"στη θέση τους και να υποστηρίζουν πολύ καλά την σιλουέτα. Τι φταίει;
Μήπως οι άντρες έχουν καλύτερο σώμα; Σε αυτή την ηλικία δεν είναι πολύ συνηθισμένο.
Τότε τι;
Από την εμπειρία μου στο ράψιμο, το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο νου, είναι ο διαφορετικός τρόπος που ράβονται τα αντρικά από τα γυναικεία  σακάκια σήμερα.
Τα αντρικά σακάκια είναι εσωτερικά ενισχυμένα συνήθως  με καρίνα -ακόμη και τα καλοκαιρινά-που κρατούν το ύφασμα παρά τις κινήσεις στη θέση του, και φέρουν βάτες φτιαγμένες με διαφορετικό τρόπο(βαθμιδωτές).
Αυτή η τεχνική  παλιότερα συνηθιζόταν και στα γυναικεία πανωφόρια, αλλά εδώ και πολλές δεκαετίες εγκαταλείφθηκε. 
Όμως πάντα υπάρχει η δυνατότητα να παραγγείλουμε ένα ρούχο, και αν πρόκειται για σακάκι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις γνώσεις ενός ράφτη αντρικών κουστουμιών!Αποκλείεται να μας αρνηθεί, και δεν είναι δύσκολο να βρούμε κάποιον!
Οι βάτες στον αέρα!!
Το αποτέλεσμα αυτής της επιλογής  είναι  πολύ απογοητευτικό.Τόσο που η κυρία Παπαρήγα δεν μπόρεσε να αποφύγει τα δημόσια σχόλια για τις ενδυματολογικές της επιλογές.

Και εδώ το ίδιο.Είναι φανερό πως αυτός ο τύπος ρούχου δεν της ταιριάζει και όμως επιλέγει τα σακάκια σχεδόν με εμμονή!


Εδώ, ένα απλό πουκάμισο εξαφανίζει σχεδόν τις ατέλειες  

Για να καταλήξουμε στα είδη και το στυλ των ρούχων που μας κολακεύουν, πρέπει πρώτα να υπολογίσουμε το σχήμα του σώματός μας.
Και για να έχουμε αξιόλογο αποτέλεσμα χρειάζεται να δώσουμε  κάποιο χρόνο,ίσως  και να κοπιάσουμε λίγο, όμως αυτό θα γίνει μόνο μια φορά. Αντί να αγοράζουμε τυχαία και πολλά ρούχα που δεν μας ταιριάζουν και γρήγορα θα εγκαταλείψουμε, μπορούμε κρατώντας σημειώσεις με τα βασικά σχήματα χρώματα και αξεσουάρ, να επικεντρωθούμε  σε αγορές που θα κολακεύουν το σώμα μας

Συνεχίζεται