Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Ιδέες ανακύκλωσης με πλαστικά μπουκάλια


Η Ingrid Vaca Diez χτίζει σπίτια στην πατρίδα της χρησιμοποιώντας ως κύριο υλικό τα πλαστικά μπουκάλια και την άμμο!
Στη Βολιβία περισσότερο από το 50% του πληθυσμού ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας. Στο πρόβλημα της στέγης  που είναι επίσης έντονο, η ανακύκλωση μπορεί να προσφέρει λύσεις. Η Ingrid  μέχρι στιγμής έχει χτίσει 10 σπίτια και σκοπεύει να συνεχίσει..
Εγκλωβισμένοι οι περισσότεροι σε μια κουλτούρα καταναλωτισμού δεν θα μπαίναμε στον κόπο να αξιοποιήσουμε αυτό το υλικό γιατί το έχουμε κατατάξει στα ευτελή. Ευτυχώς η εφευρετικότητα κάποιων ανθρώπων μας  ανοίγει  δρόμους..  Πόσα  πολλά πράγματα μπορεί  να γίνουν με τα πλαστικά μπουκάλια...
Να γίνουν στέγη

και βάρκα


 θερμοκήπιο!!
και στην ανάγκη  μικρό φυτώριο, αν και προσωπικά δεν την θεωρώ κατάλληλη λύση.
Οι ιδέες πολλές  δείτε εδώ http://www.cretablog.gr/2013/05/blog-post_2294.html
Γράφει ο Μπάμπης Δερμιτζάκης
στο  βιβλίο  του "Περιβάλλον Διατροφή και Ποιότητα Ζωής"
Εκδόσεις:Θυμάρι, 1988
Το πρόβλημα της υποβάθμισης του περιβάλλοντος και της διατροφής, και γενικά της ποιότητας της ζωής μας, είναι ένα πρόβλημα ιδιαίτερα σύγχρονο. Είναι μάλιστα εξαιρετικά οξυμένο, και φαίνεται να αντιστέκεται σε κάθε προσπάθεια επίλυσης του. Η οικονομική ανάπτυξη, αποτελεσματική για μια σειρά άλλα προβλήματα, φαίνεται να λειτουργεί εδώ αντιστρόφως ανάλογα.
Η υποβάθμιση αυτή αποτελεί μια από τις παρενέργειες της.
Τα πλαστικά αποτελούν ένα σημαντικότατο ρυπαντή από αυτούς που περιέχονται στα απορρίμματα. Η τεχνική της απόθεσης δεν είναι καθόλου αποτελεσματική γι' αυτά, καθώς δεν βιοδιασπώνται αλλά συσσωρεύονται συνεχώς στο περιβάλλον. Επίσης η ποσότητα τους δεν είναι καθόλου αμελητέα. Τα πλαστικά φτάνουν πολλές φορές και το 50% των οικιακών απορριμμάτων.
Όμως αν η απόθεση δεν είναι λύση, το ίδιο αναποτελεσματική είναι και η καύση τους.
Και αυτό γιατί, οι εκπομπές τους, ακόμη και στις πιο τελειοποιημένες εγκαταστάσεις καύσης, δεν είναι καθόλου ασήμαντες. Αυτές οι εκπομπές είναι οξείδια του αζώτου για πλαστικά που περιέχουν άζωτο, και υδροχλώριο για πλαστικά που περιέχουν χλώριο, (κυρίως το PVC. Όμως και το χαρτί περιέχει χλώριο σε ποσοστά, 0,04-0,16%), και υδροφθόριο για πλαστικά που περιέχουν φθόριο (π.χ. το τεφλόν). Οι ενώσεις του φθορίου είναι δέκα φορές πιο δηλητηριώδεις από εκείνες του χλωρίου, όμως το χλώριο εκλύεται συνήθως σε υπερδεκαπλάσια ποσότητα. Επί πλέον το υδροχλώριο σχηματίζει με τους υδρατμούς της ατμόσφαιρας υδροχλωρικό οξύ, που εκτός από τη γενικότερη ρύπανση του περιβάλλοντος οδηγεί και σε διάβρωση των εγκαταστάσεων καύσης των απορριμμάτων. Ακόμη, από την καύση του ΡVC πιστεύεται ότι εκλύεται διοξίνη. Στη Σουηδία δεν επιτρέπεται η καύση πλαστικών που περιέχουν χλώριο και φθόριο κοντά σε κατοικημένες περιοχές.
Εξαιτίας αυτού του προβλήματος που δημιουργούν τα πλαστικά έχει προταθεί η ανακύκλωση τους. Υποστηρίζεται μάλιστα ότι οι μέθοδοι αξιοποίησης των πλαστικών απορριμμάτων είναι πολύ πιο συμφέρουσες από τις μεθόδους αξιοποίησης όλων των άλλων απορριμμάτων.
*
Αν έχετε  ιδέες που θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας μην διστάσετε  να μας τις στείλετε.