Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Χρώματα και λίθοι. Κιτρίνης



Οι κρύσταλλοι
Διαδεδομένη είναι η πίστη πως κάθε χρώμα, επηρεάζει τον ψυχισμό μας και κάποιον τομέα στη ζωή, δημιουργώντας  ιδιαίτερες συνθήκες πότε ευνοϊκές και πότε δυσάρεστες.
Οι αντιστοιχίες  των χρωμάτων, σε γενικές γραμμές είναι:
Κόκκινο: ενέργεια, δραστηριότητα, κουράγιο,υγεία.
Ροζ: φιλία, στοργή, ρομαντισμός, θεραπεία.
Πορτοκαλί: ενέργεια, δύναμη, έλεγχος της κατάστασης,θετική γρήγορη αλλαγή.
Κίτρινο: ανάπτυξη, διανοητική δύναμη, εφευρετικότητα,  ευγλωττία, γενναιοδωρία, επιτυχία, χρήματα, χαρά, ευδιαθεσία.
Πράσινο:οικονομική άνθηση, αφθονία, γάμος, αρμονία, ισορροπία, διασκέδαση, τύχη.
Κυανό: αρμονία, κατανόηση, ταξίδια, ειρήνη, θεραπεία.
Μπλε: επικέντρωση, αυτοκυριαρχία, δύναμη, επιβολή, ευημερία.
Πορφυρό: προστασία, σωματική και πνευματική ανάπτυξη, ευημερία, οικονομική άνθηση, επιτυχία.
Μαύρο: προστασία, υποστήριξη κατά των σκοτεινών δυνάμεων, δέσμευση.
Καφέ: πρακτικότητα, ρεαλισμός, αντικειμενικότητα, υλική αφθονία,απόσυρση.
Λευκό: αγνότητα, συγχρονισμός, δεκτικότητα.
Ανάλογα επιδρούν και οι λίθοι, και όσοι τους φέρουν κατά τις μυστικιστικές θεωρίες. Εδώ τους εξετάζουμε σαν κοσμήματα και αντικείμενα που αγγίζουν και τροποποιούν τη διάθεσή μας.
Όμορφο κόσμημα (1)
Οι κίτρινοι λίθοι ενισχύουν τη σκέψη, τη σαφήνεια, την αυτοπεποίθηση, και εξισορροπούν τον θυρεοειδή. Μπορεί να είναι ένα κρεμαστό κόσμημα, δαχτυλίδι ή σκουλαρίκια με κίτρινους λίθους που θα λαμπρύνει την ημέρα και την διάθεση εκείνου που τον φοράει. Το κίτρινο δηλώνει την εμπιστοσύνη,  την επικοινωνία, την ευγλωττία και τα ταξίδια. Κίτρινο είναι το χρώμα του στοιχείου του Αέρα, είναι το χρώμα του Ήλιου, του σιταριού και της δύναμης της σκέψης. Είναι η πέτρα  σύμβολο για το μήνα Νοέμβριο.

Σιτρίν κομμένος με διάφορους τρόπους .
 Πολλοί άνθρωποι τυχαίνει να γνωρίζουν  αυτήν την πέτρα με το όνομα " χρυσό τοπάζι"  Μαδέρα, ή τοπάζι, αν και στην πραγματικότητα έχει πολύ λίγα κοινά με τον πολύτιμο λίθο, εκτός από τις αποχρώσεις του χρώματος. Ο σιτρίν είναι μέλος της μεγάλης οικογένειας του χαλαζία, μια οικογένεια η οποία με την πληθώρα των χρωμάτων και τις πολλές διάφορες δομές, προσφέρει στους λάτρεις των λίθων σχεδόν ότι επιθυμούν από την άποψη της διακόσμησης, και το κάνει αυτό σε τιμές προσιτές. Παρ'όλα αυτά, η ιστορία του σιτρίν είναι στενά συνυφασμένη με αυτή του Topaz, και δανείζεται ακόμη τις υποτιθέμενες θαυματουργές του δυνάμεις στους συμβολισμούς και τις ιδιότητες των λίθων.
Citrine σκουλαρίκια
Το όνομα σιτρίν ή κιτρίνης προέρχεται από  το κίτρινο του λεμονιού  παρόλο που οι πιο περιζήτητες πέτρες έχουν πιο λαμπερό κίτρινο, έως καστανό χρώμα. Ακόμη και όταν ο δείκτης διάθλασης τους είναι σχετικά χαμηλός, όπως εδώ στα σκουλαρίκια, οι κίτρινες πέτρες έχουν μια γλυκιά και ζεστή λάμψη.

 Όπως ο χρυσός οίνος  του Ρήνου ή ο αφρώδης οίνος  της  Μαδέρας, ο σιτρίν  φέρνει έναν υπαινιγμό  ηλιοφάνειας στις  μουντές ημέρες  του Νοεμβρίου.
Δεν υπάρχουν πολλοί κίτρινοι πολύτιμοι λίθοι στον κόσμο των κοσμημάτων. Ένα διαμάντι ή ένα ζαφείρι αν είναι κίτρινο  θα είναι πολύ  ακριβό,και μερικές φορές  η  τουρμαλίνη  ή ο χρυσοβήρυλλος  που είναι κίτρινοι, τείνουν προς μια πράσινη απόχρωση.
Κιτρίνης με χρυσό
Σπάνια όμως το διάφανο κίτρινο χρώμα του χαλαζία βρίσκεται ατόφιο στη φύση- το κίτρινο του φυσικού κιτρίνη συνήθως είναι θολό-ειδικά όταν υπάρχουν ίχνη  σιδήρου στο διοξείδιο του πυριτίου. Ιστορικά, έχουν βρεθεί κάποια κοιτάσματα στην Ισπανία, στο Σκωτσέζικο νησί Arran, στη Γαλλία, την Ουγγαρία και σε διάφορα ορυχεία στο εξωτερικό. Ίσως ο διάφανος  κιτρίνης βρισκόταν σπανιότερα, ή και καθόλου, αν στα μέσα του 18ου αιώνα δεν είχε ανακαλυφθεί  μια μέθοδος θερμικής επεξεργασίας  για τους αμέθυστους και τους καπνισμένους quartze που μπορεί να αποδίδει σιτρίν. Αυτή η θερμική επεξεργασία πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτικά και απαιτεί μεγάλη εμπειρία. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των 200 χρόνων εφαρμογή της, έχει μεγάλη διάδοση με αποτέλεσμα οι περισσότερες από τις πέτρες που είναι διαθέσιμες στο εμπόριο σήμερα, να είναι στην πραγματικότητα επεξεργασμένοι αμέθυστοι ή καπνίες quartzes. Μόνο ένας καλά εκπαιδευμένος ειδικός μπορεί να αναγνωρίσει τα σημάδια της  θερμικής επεξεργασίας.Όπως όλα τα quartzes  ο σιτρίν έχει  σκληρότητα 7 στην κλίμακα Mohs και  επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις γρατσουνιές.
Κιτρίνης 60,49 καράτια Τιμή $ 190,00(2)
Στην Ευρώπη, η έκρηξη της ζήτησης  για κίτρινες πέτρες και ειδικά για κρυστάλλους δεν είχε ξεκινήσει μέχρι το 1930, όπου  μεγάλες ποσότητες κιτρίνη μαζί με αμέθυστο και αχάτη, βρέθηκαν στην Βραζιλία και την Ουρουγουάη.
Η τροφοδοσία της Ευρώπης με επαρκή πρώτη ύλη ήρθε ακριβώς την κατάλληλη στιγμή, όπου οι  κοινωνικές συνθήκες άλλαζαν, και  η αστική τάξη επεκτεινόταν. Με αυτό το δεδομένο, η ζήτηση για κοσμήματα εξαπλώθηκε σε ένα ευρύτερο φάσμα  κοινωνικών στρωμάτων, και ο κιτρίνης βρήκε μια μόνιμη θέση για τον εαυτό του. Επειδή μέχρι τότε το τοπάζι κυριαρχούσε και ήταν γνωστός  πολύτιμος λίθος, οι κίτρινοι και καφέ κρύσταλλοι έγιναν πολύ γρήγορα  δημοφιλής μεταξύ των γυναικών λόγω της ομοιότητας. Ωστόσο, οι δύο πέτρες έχουν σημαντικές διαφορές όσο και  αξία. Αν σας ενδιαφέρουν οι διαφορές τους,συνεχίστε το διάβασμα εδώ:
Στο μυστικισμό  λέγεται πως το τοπάζι φοριέται για να διαλύσει τη θλίψη, τον θυμό και τους νυκτερινούς φόβους. Ακόμη μπορεί  να προειδοποιήσει τον κομιστή του για δηλητήρια και να τον προστατεύσει από αιφνίδιο θάνατο(αλλάζοντας χρώμα). Έχει τη φήμη πως κάνει τους άνδρες  έξυπνους και ποθητούς, και τις στείρες γυναίκες γόνιμες και ευτυχισμένες. Ωστόσο, είναι προτιμότερο να μην στηρίζεται κανείς σε υπερβολικό βαθμό στις μαγικές δυνάμεις, καθώς  μόνη της  μία πέτρα δεν μας μπορεί να μας κάνει άτρωτους!! Συνεχίζεται.
Εικόνες και πηγές
(1)http://www.fineartgems.com/citrine.html
(2)http://www.bangkokgemmart.com/Citrine.aspx
http://www.gemstone.org
http://www.rubysapphiregemstone.com/citrine-p-2435.html