Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019

Το κάλυμμα του μπαούλου



κεντημένο κάλυμμα
Στα τελευταία κείμενα ξεκίνησα να  δείχνω εργόχειρα της μαμάς μου. Αυτό που δεν είπα ακόμη είναι ότι εκτός από τα δικά της έργα ,κάτι άλλο που κάνει τα τελευταία χρόνια είναι να διασώζει και εργόχειρα άλλων.
Ένα απ' αυτά τα τελευταία αποκτήματα είναι και το κάλυμμα της εικόνας.
Είναι κέντημα επάνω σε υφαντό.Εξαιρετική δουλειά και ταίριαξε ωραία με το παλιό μπαούλο -κειμήλιο .
Τα "διασωθέντα" εργόχειρα δεν της τα χαρίζουν, τα πληρώνει.Τα  βρίσκει στα Κυριακάτικα παζάρια που έχει καθιερώσει να πηγαίνει τα τελευταία χρόνια και δεν κοστίζουν πολλά, αλλά  συνήθως είναι μισοτελειωμένα ή έχουν κάποιο ελάτωμα  ή τα έχουν συλλέξει από τα σκουπίδια!.
Τα φέρνει σπίτι,τα πλένει, και μετά προσπαθεί για την αποκατάστασή τους. 
Όταν ολοκληρώσει κάποιο, προσπαθεί να  το κάνει δώρο σε όσους γνωρίζει,μιας και τους πολύ κοντινούς μας έχει γεμίσει με "διάφορα"και το σπίτι της θυμίζει πλέον μουσείο !
 Και δεν είναι όλοι λάτρεις των κεντημάτων. ...
Όπως φαίνεται η τάση της να διασώζει διάφορα πραγματικά όμορφα εργόχειρα  ξεπερνά  όλους τους  λογικούς συνειρμούς -γιατί τα μαζεύει-τι θα τα κάνει -κ.ά.Την ρωτούν όλοι και δεν μπορεί να απαντήσει παρά ξεκινά να εξηγεί τις ιδιαιτερότητες του καθενός,για να δικαιολογήσει την αγορά του.
Έχοντας πάνω κάτω την ίδια τάση, φαντάζομαι ότι θα χρειαστεί να βρω κάποιον τρόπο να αναδειχθούν όλ'αυτά που έχει συλλέξει, αλλά απαιτείται και σπουδή για  να γίνει αναγνώριση και περιγραφή κάθε τεχνικής και της χρηστικότητας τους.
Ω, μάλλον με περιμένει πολύ δουλειά...