Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Συλλογές μόδας στο Victoria and Albert Museum

Η συλλογή του Victoria and Albert Museum (συντομογραφία V & A)  είναι η μεγαλύτερη και πιο ολοκληρωμένη συλλογή υφασμάτων και ειδών μόδας  στον κόσμο.
Το τμήμα  Ευρωπαϊκής μόδας εκτείνεται χρονικά σε πέντε αιώνες, και βασικά  του στοιχεία  περιλαμβάνουν  τόσο σπάνια  ενδύματα του 17ου και του 18ου αιώνα,όπως επίσης και ένας μεγάλος αριθμός ενδυμάτων  μοντέρνων σχεδιαστών του 21ου αιώνα.
Το V & A απέκτησε το σακάκι και το πορτρέτο της Μάργκαρετ Layton το 1994
Το σακάκι από τις αρχές του 17ου αιώνα  είναι σημαντικό κομμάτι, διότι απεικονίζεται να το φορά η  Μάργκαρετ Layton  στο πορτρέτο που φιλοτέχνησε ο σπουδαίος ζωγράφος Marcus Gheeraerts ο Νεότερος (1561-1636)*.(Αρ. Μουσείου. E.214-1994)
Στο πορτρέτο, η Margaret Layton  το φορά επάνω από ένα μαύρο βελούδινο φόρεμα, ένα κόκκινο μεταξωτό μεσοφόρι και ποδιά.
Τόπος κατασκευής::Αγγλία
Ημερομηνία 1610-1615
1620 (μεταβολή)
Καλλιτέχνης :Άγνωστος
Υλικά και τεχνικές:Λινό, κεντημένο με πολύχρωμα μεταξωτά υφάσματα, ασημένια-επίχρυσα νήματα, με επένδυση από μετάξι

http://collections.vam.ac.uk/item/O11095/jacket-unknown

Υλικά και κατασκευή
Το  σακάκι έχει  μακριά στενά μανίκια που καταλήγουν σε ημικυκλικές μανσέτες στολισμένες με δαντέλα βελόνας, στενούς και στολισμένους επίσης ώμους. Έχει γίνει σε βάση από λινό, είναι ραμμένο στο χέρι και φέρει επένδυση από μεταξωτό ταφτά. Αρχικά στερεωνόταν με ροζ μεταξωτές κορδέλες,αλλά στη δεκαετία του 1620,  προστέθηκαν  μπορντούρες από  αργυροεπίχρυση δαντέλα βελόνας (Lace).  
Αν και το σακάκι κατασκευάστηκε περίπου το 1610, το πορτρέτο έγινε  10 χρόνια  περίπου αργότερα. 
Η περίμετρος της μέσης της  Margaret Layton είχε αυξηθεί, και το ρούχο προσαρμόστηκε στο νέο νούμερο, όπως φαίνεται  στο πορτραίτο με  αύξηση της φούστας προς τα επάνω ώστε  να καλύπτει το κάτω μισό του.
Το σακάκι είναι κεντημένο με πολλές διαφορετικές βελονιές, με χρωματιστές μεταξωτές και επίχρυσες κλωστές και πούλιες.
Τα σακάκια ή πανωφόρια ήταν μακρυμάνικα ενδύματα, με μικρό άνοιγμα στο λαιμό, και συχνά κατέληγαν στη μέση σε πιέτες. 
Λεπτομέρεια
Ο 18ος αιώνας  είναι γνωστός και για την πολυτέλεια του. Η μόδα αυτής της περιόδου ήθελε τα ρούχα στολισμένα με πλούσια κεντήματα, μακριές και φουσκωτές φούστες,και στα μαλλιά συνηθίζονταν οι περούκες.
Το ΜουσείοV & A διαθέτει πολλά εντυπωσιακά αντρικά και γυναικεία ενδύματα,που κάποια από αυτά θα γνωρίσουμε και σε επόμενα κείμενα.
Λεπτομέρεια από γιλέκο

http://collections.vam.ac.uk/item/O137736/waistcoat-unknown

Αυτό το επίσημο γιλέκο διαθέτει κεντήματα που αναπαράγουν όμορφα την αντίθεση φωτός και  σκιάς. Το μεταξωτό ύφασμα με την απαλή απόχρωση είναι υφασμένο με επιπλέον υφάδι από ασημένια κλωστή. Επάνω έχουν  κεντηθεί τα σχέδια χρησιμοποιώντας επίχρυσες πούλιες, μαύρο μεταξωτό νήμα, και μαύρες και άσπρες γυάλινες χάντρες.
 Το σχέδιο συνδυάζει τη γραμμική αισθητική του νεοκλασικού στυλ με τις ρέουσες καμπύλες χαρακτηριστικό της τεχνοτροπίας  ροκοκό.Το παλτό και το παντελόνι που συνόδευαν αυτό το γιλέκο  ήταν κοντά μέχρι το γόνατο, και δεν έχουν διασωθεί.
Το 1780, ενδύματα με τόσο περίτεχνα κεντήματα  φορούσαν μόνο σε σπουδαίες εμφανίσεις στην Αγγλία.
Τόπος παραγωγής:Γαλλία
Ημερομηνία :1780-1789
Καλλιτέχνης :Άγνωστος
Τεχνική:ράψιμο στο χέρι
Αριθμός αντικειμένου στο Μουσείο:T.133-1921
Πηγές