Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Ρουμπίνια ...η πανδαισία του κόκκινου


Παλλάς και Κένταυρος (1482)Botticelli Sandro



Ντυμένη στα μαύρα η μάγισσα,

φέρνει το κόκκινο

– δηλητηριασμένο - μήλο

στη λευκή

σαν το χιόνι

κοπέλα,

τη Χιονάτη*

Το κορίτσι κοκκινοσκουφίτσα, ντυμένο

στα κόκκινα,

θα φέρει ένα βάζο

με άσπρο βούτυρο

σε μια γιαγιά λύκο

ντυμένο στα μαύρα.

Από την αυγή της ιστορίας των κοινωνιών, ο άνθρωπος,

αντιμέτωπος με τα ένα σωρό χρώματα, δοκίμασε να βάλει μια τάξη.

Το πρώτο από τα συστήματα που υιοθέτησε ήταν

- σε όλες σχεδόν τις κοινωνίες – το τριαδικό

ΛΕΥΚΟ – ΚΟΚΚΙΝΟ – ΜΑΥΡΟ
Το πανάρχαιο σχήμα,
διατηρήθηκε αναλλοίωτο μέχρι και τους μεσαιωνικούς χρόνους.

Γύρω από τα τρία αυτά χρώματα οργανώθηκαν οι σημαντικότεροι κοινωνικοί και συμβολικοί κώδικες, ενώ παράλληλα το «τριμερές» άφηνε αποτυπώματα στη μεσαιωνική λογοτεχνία και στις λαϊκές παραδόσεις.

Βέβαια, τόσο στη φύση όσο και σε βαφές των υφασμάτων υπήρχαν και άλλα χρώματα,
αλλά σε συμβολικό και κοινωνικό επίπεδο «αυτά» δεν ήταν βασικά.

Στους αιώνες μετά τον Διαφωτισμό συντελέστηκε η μεγάλη άνοδος του μπλε
σε σημείο να συνιστά – σε σημειολογικό επίπεδο - τον βασικό ανταγωνιστή του πανάρχαιου κόκκινου...συνέχεια

ΡΟΥΜΠΙΝΙΑ ...Η ΠΑΝΔΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ

NATURAL TOP BLOOD RED RUBY OCTAGON!
Ρουμπίνι ονομάζεται το κορούνδιο που έχει κόκκινο χρώμα. Το όνομα του προέρχεται από την λατινική λέξη rubber, που θα πει κόκκινο.Τα κορούνδια με άλλο χρώμα εκτός του κόκκινου, λέγονται ζαφείρια. Σε αρχαία κείμενα συναντάμε για το ρουμπίνι την ονομασία «σάπφειρος πορφυρίτης» ή ¨σάπφειρος πορφυρίζων» Το κόκκινο χρώμα προκαλείται από προσμίξεις χρωμίου. Υπάρχουν όμως και ρουμπίνια σε ροζ χρώμα, σκούρο κόκκινο και καφέ.
Τα ρουμπίνια συχνά έχουν εγκλείσεις και ατέλειες, τα οποία όμως αποτελούν στοιχεία της ταυτότητας τους, και διευκολύνουν το δύσκολο έργο της διάκρισης τους από τα συνθετικά. Μία συνηθισμένη έγκλειση, είναι τα χρυσαφί βελονάκια του ρουτιλίου, τα οποία όμως, αν υπάρχουν σε μεγάλη ποσότητα, τα απομακρύνουν τεχνητά, γιατί μειώνουν την διαφάνεια του ρουμπινιού. Σήμερα όλα σχεδόν τα ρουμπίνια έχουν υποστεί κάποια επεξεργασία για την ανάδειξη της ποιότητας τους. Κάποιες από αυτές τις επεξεργασίες θεωρούνται «αποδεκτές», όπως η χρωματική ενίσχυση που γίνεται με θέρμανση της ανεπεξέργαστης πέτρας στους 1800ο C. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν και άλλες δραστικές επεξεργασίες, όπως η λεγόμενη “lead glass” που μεταμορφώνει ρουμπίνια γεμάτα ατέλειες, σε κατάλληλα για κοσμήματα.Τα ρουμπίνια ενίοτε κόβονται με κοπή καμπουσόν, ιδίως όταν εμφανίζουν το φαινόμενο του αστερισμού το οποίο αναδεικνύεται σε καμπουσόν πέτρες.
Ένα τέτοιο καμπουσόν ρουμπίνι βάρους 38 καρατίων, πουλήθηκε το 2006 σε δημοπρασία στο απίστευτο πόσο των 5.860.000 δολαρίων. Αυτά βέβαια αφορούν την διάφανη ποιότητα ρουμπινιού, γιατί η αδιάφανη έχει πολύ μικρή αξία.
oval cut -Burma
Το μεγαλύτερο επεξεργασμένο ρουμπίνι έχει το όνομα Ραβιράτνα, είναι 3600 καράτια, και ανήκει σε ένα μανιώδη συλλέκτη ρουμπινιών, τον δικηγόρο Vidyaraj από το Μπανκαλόρ της Ινδίας. Από το 1837 ήδη έχουν κατασκευαστεί συνθετικά ρουμπίνια. Όμως εδώ και χρόνια η ποιότητα των συνθετικών είναι τόσο τέλεια, που μόνον εξειδικευμένα γεμολογικά εργαστήρια μπορούν να τα διακρίνουν. Μεγάλη οπτική ομοιότητα με τα ρουμπίνια, έχουν κάποιες ποιότητες κόκκινου σπινέλιου, κόκκινης τουρμαλίνης (ρουμπελίτη), και πυρωπού γρανάτη.
Ιστορικά, είναι το σύμβολο της αγάπης και του πάθους, ενώ επίσης θεωρούνταν ότι βοηθούσε στη σταθεροποίηση της φιλίας και ότι εξασφάλιζε την ομορφιά.
pinkish oval-Magadascar
Το ρουμπίνι της Carmen Lucia ανήκει στο μουσείο φυσικής ιστορίας Smithsonian στην Ουάσιγκτον. Είναι 23,1 ct. Έχει εξορυχτεί το 1930, από την περιοχή Μογκούλ της πρώην Βιρμανίας(Μπούρμα). Είναι δεμένο σε δαχτυλίδι με πλατίνα και διαμάντια. Εξαιρετικά σπάνιο λόγω του μεγέθους, του χρώματος της διαφάνειας , και της κοπής του. Παραγγέλθηκε από τον επιχειρηματία Peter Buck εις μνήμην της γυναίκας του Carmen Lucia.
Άλλες πηγές έξοχου ρουμπινιού είναι -η Ταϋλάνδη, το Βιετνάμ, η Καμπότζη, η Κένυα, η Τανζανία, και το Αζάντ Κασμίρ στο Πακιστάν. Το ρουμπίνι είναι, επίσης, διαχρονικό και αντέχει στη φθορά, χαρακτηριστικά τα οποία καθιστούν μια ασυνήθιστα καλή επιλογή για οποιοδήποτε κομμάτι κοσμήματος.
Ημιδιαφανείς ποικιλίες ρουμπινιών μπορούν, επίσης, να βρεθούν, και μια ποικιλία από αυτές παρουσιάζει ένα εξάκτινο αστέρι, όταν κόβεται σε στυλ Cabochon. Αυτή η ποικιλία καλείται αστεροειδές ρουμπίνι και είναι από τα πιο όμορφα και ενδιαφέροντα δώρα της φύσης.
Χαρακτηριστικά λίθου:
Χρώμα: Κόκκινο με δευτερογενείς αποχρώσεις που τροποποιούν το χρώμα του.
Σκληρότητα (κλίμακα Mohs): 9 (εύθραυστο)
Διαφάνεια: διαφανής έως ημιδιαφανές, αδιαφανές.
Αστρολογία: Σκορπιός, Λέων (Βαβυλώνιοι) Καρκίνος (Βυζαντινοί)
Ενεργειακό κέντρο: βάση.
Θεραπευτικές ιδιότητες:
Υγεία: Το ρουμπίνι ενδυναμώνει τον οργανισμό, τον προφυλάσσει από τις αρρώστιες και ενισχύει το ανοσοποιητικό του σύστημα. Ενισχύει το κυκλοφορικό σύστημα, προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις και καταπολεμά τη φυματίωση. Οι παλιοί στρατιώτες πίστευαν πως εκτός από την προστασία στην μάχη, το ρουμπίνι βοηθούσε και τις πληγές να κλείσουν ευκολότερα. Χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία της απώλειας μνήμης και προβλημάτων της οράσεως.
Προσωπικά: Το κόκκινο χρώμα του ρουμπινιού φέρνει αμέσως στο μυαλό το αίμα και το πάθος. Έτσι, στον έρωτα προκαλεί έντονα συναισθήματα και ορμητικότητα και φέρνει παθιασμένες ερωτικές περιπέτειες στο άτομο που τα φοράει δεμένο με χρυσάφι. Για μια πιο ήπια μορφή ερωτικού πάθους, μπορεί να φορεθεί ένα ρουμπίνι με μια πιο απαλή, ροδαλή χροιά. Ακόμα κι αν είναι φορτισμένο γι’ αυτόν τον σκοπό, το κόκκινο ρουμπίνι δίνει σε αυτόν που το φοράει θάρρος και αυτοπεποίθηση και διώχνει τους φόβους και τα κακά όνειρα.
Οικονομικά: Το ρουμπίνι είναι σύμφωνα με την παράδοση η πέτρα των πλουσίων, κι έτσι βοηθά απλά «το χρήμα να έρθει στο χρήμα».
Πνευματική εξέλιξη: Το ρουμπίνι μας βοηθά σε ένα πολύ σημαντικό τομέα, στο να αγαπήσουμε και να εκτιμήσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό, αναγνωρίζοντας τα χαρίσματα και αποδεχόμενοι τα τυχόν φυσικά του ελαττώματα. Ακόμα μας δίνει θάρρος να παίρνουμε δύσκολές αποφάσεις όταν υπάρχει ανάγκη. Στον ψυχολογικό τομέα, το ρουμπίνι προστατεύει ενάντια στην μαύρη μαγεία και κάθε λογής αρνητικό συναίσθημα και καταπολεμά την μελαγχολία και την οκνηρία.
Αποφορτίζεται στο νερό και επαναφορτίζεται γρήγορα στο φως του ήλιου.
Πηγές:Οι μυστικές δυνάμεις των πολύτιμων και ημιπολύτιμων λίθων.
ΘΩΜΑΣ Π. ΜΑΣΤΑΚΟΥΡΗΣ
Εκδόσεις: ΙΩΛΚΟΣ

Μαύρο......συνεχίζεται


κοκκινοσκουφίτσα και η Χιονάτη είναι κλασικά παραμύθια που αφηγούνται τις περιπέτειες ενός απρόσεκτου μικρού κοριτσιού και μιας κοπέλας, που την φθονούσε η κακιά μητριά της.
Εικόνες:
enet.gr