Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Το κέντημα στα καθημερινά ρούχα


Το κέντημα μπορεί να μεταμορφώσει ένα  "μουντό"ρούχο και να το κάνει  ιδιαίτερο.Μπορεί  να αιχμαλωτίσει  τα βλέμματα με την λάμψη του,αλλά και να αποτυπωθεί στη μνήμη όσων το είδαν.Διαλέγω σαν  πρώτο παράδειγμα ένα εμπορικό κομμάτι,που θαύμασα για την χαρά που εκπέμπει.
Η  φωτογραφία είναι από εδώ: http://21858.by.all.biz/el/goods_formata-kentimna_111372
Το κέντημα  μας δίνει τη δυνατότητα να αλλάξουμε  τα ρούχα  που πάψαμε να φοράμε για διάφορους λόγους. Συνήθως γιατί τα είδαν πολλοί, και εμείς οι ίδιοι τα έχουμε βαρεθεί.Μπορούμε  να τους προσθέσουμε χρώμα ώστε να κάνουμε περισσότερους συνδυασμούς. Και φυσικά δεν ξεχνάμε ότι είναι  ο κατάλληλος τρόπος  για να εξαφανίσουμε τρύπες και σχισίματα που διαφορετικά  θα έβγαζαν το  ρούχο στην αχρηστία

Εδώ ένα βελούδινο βραδινό φόρεμα  που με το κέντημα έχει μετατραπεί σε λιγότερο επίσημο,και μπορεί να φορεθεί περισσότερο.Αν δυσκολευόμαστε, μπορούμε πάντα να αποσπάσουμε κομμάτια από έτοιμες δαντέλες και να δημιουργήσουμε κάτι πρωτότυπο.(δεν έχω διεύθυνση για την εικόνα!)
Το επόμενο παράδειγμα είναι από Μουσείο.
Η εικόνα είναι από το http://www.delfini1922.gr/mouseio.php

Πώς να φτιάξουμε τρισδιάστατη και "κυματιστή"μια κορδέλα


Οι χρήσεις της πολλές, μπορούμε να κάνουμε τελειώματα,να σκεπάσουμε κάποια φθαρμένη  τσέπη,να φτιάξουμε τρισδιάστατα άνθη,και άλλα.Την τεχνική μας την δείχνει ο  Kenneth D.King.
Εγώ θα προσπαθήσω να σας τη μεταφέρω όσο καλύτερα μπορώ,και φυσικά μπορείτε να τη δείτε και στον δικό του ιστότοπο.
 Πριν ξεκινήσουμε πρέπει να υπολογίσουμε το μήκος της κορδέλας που θέλουμε,και να προσθέσουμε 25% στο αρχικό, γιατί κατά τη διαδικασία αυτό το μήκος θα ενσωματωθεί εσωτερικά.Δηλαδή αν θέλουμε ένα μέτρο κορδέλας,θα πρέπει να κόψουμε 1,25.
Στρώνουμε την κορδέλα από την εσωτερική της πλευρά,και σημαδεύουμε ανά τακτά διαστήματα δεξιά και αριστερά τις εξωτερικές της πλευρές με κουκκίδες, στα σημεία που αργότερα θα πατήσει η βελόνα μας. Αυτό,από την αρχή μέχρι το τέλος. Στην εικόνα  φαίνεται καλά το πως.
 Στη συνέχεια,κάνουμε το ίδιο στο μέσον της κορδέλας προσέχοντας να το κάνουμε συμμετρικά, ανάμεσα στα ακριανά σημάδια. Το κάνουμε  αυτό σε όλο το μήκος της ταινίας.
Εδώ τα βελάκια δείχνουν την αρχή του εργόχειρου και την φορά προς τα επάνω που θα ακολουθήσουμε.
 Αυτή η φωτογραφία δείχνει το ξεκίνημα στο ράψιμο.Την πρώτη βελονιά.Ο κόμπος είναι προς τα μέσα και πρέπει να τον βλέπουμε,και η κλωστή αφού περάσει προς την εξωτερική πλευρά ξαναγυρνά στο εσωτερικό.

Η φωτογραφία δείχνει καθαρά την απαιτούμενη  βελονιά.


Τραβάμε τα δύο σημεία μαζί. Στη συνέχεια, αφού ενώσουμε τις άκρες  στερεώνοντας την κλωστή μας , περνάμε στο επόμενο σημάδι  αριστερά,και έπειτα δεξιά,και προς  επάνω.
Αφού πιάσουμε και το δεξί σημείο,όλο μαζί χωρίς να τραβάμε την κλωστή το ενώνουμε με το μέσον της κορδέλας προς τα επάνω.

Κάνουμε ένα στερέωμα,και συνεχίζουμε με τις ίδιες κινήσεις.

Και πάλι, αφού πατήσουμε δεξιά και αριστερά με την κλωστή μας στα σημαδεμένα σημεία,περνάμε στο κεντρικό επόμενο σημείο  στη μέση της κορδέλας.
 Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία σε όλο το μήκος της κορδέλας.
Το εσωτερικό θα είναι όπως δείχνει η φωτογραφία,και για να διακοσμήσουμε με αυτήν άλλο ύφασμα, αυτή είναι η  εσωτερική πλευρά της κορδέλας,αυτή που θα ραφτεί.Είναι όμορφο τελείωμα για τσάντες, ντεκολτέ, ή σε κάποια σημεία που θέλουν επιδιόρθωση,και θέλουμε να το κάνουμε με έναν πρωτότυπο τρόπο.