Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Tiger Eye


Σπάνιο φυσικό πράσινο μάτι της τίγρης 
Το Μάτι της τίγρης, είναι μία ημιδιάφανη ποικιλία χαλαζία, με χρυσοκίτρινο χρώμα. Το ενδιαφέρον χαρακτηριστικό αυτής της πέτρας είναι ένας γραμμωτός ιριδισμός, που μοιάζει σαν κινούμενη μεταξωτή ανταύγεια. 
Binghamite -Silkstone(1)
Οι γραμμές αυτές έχουν εναλλάξ, χρυσαφί και καφέ χρώμα και η σύστασή τους είναι ινώδης κροκκιδόλιθος. Το πολύ χαρακτηριστικό αυτό οπτικό φαινόμενο αυτό είναι γνωστό με την γαλλική λέξη  chatoyancy, που θα πει στα ελληνικά το «μάτι γάτας», και είναι εντονότερο σε πέτρες κομμένες καμπουσόν. Το chatoyancy, το συναντάμε ακόμα  στο χρυσοβήρυλλο, και ειδικά στην ποικιλία  που λέγεται κυμοφάνης. Μάτι της τίγρης υπάρχει στις Η.Π.Α., στη Νότια Αφρική, Ναμίμπια, Βραζιλία. 
cats eye
Μία ποιότητα μάτι  τίγρης σε σκούρο χρώμα λέγεται Μάτι Γερακιού, μια άλλη cats eye,και άλλη Μάτι του Βούβαλου, που είναι σχεδόν μαύρο.Πηγή
pietersite
  Ένα ακόμη είδος μάτι της τίγρης είναι ο πιετερσίτης (pietersite), ο οποίος εμφανίζει μία ποικιλία χρωμάτων που δεν συναντάμε στις άλλες ποιότητες του ορυκτού.  Ανακαλύφθηκε το 1964 από τον  Sid Pieters. Μέχρι στιγμής έχει βρεθεί σε δύο μόνο περιοχές, στην Κίνα και στην Αφρική.
Marra mamba -ακατέργαστο φυσικό μπλε και κόκκινο.
 Ένα σπάνιο και ακριβό είδος μάτι της τίγρης, που μοιάζει με τον πιετερσίτη,  λέγεται marra mamba, που  πήρε το όνομα του από την ομώνυμη περιοχή στην Αυστραλία απ΄ όπου εξορύσσεται. Η Μarra Mamba θεωρείται η Rolls Royce των ορυκτών  του είδους μάτι της τίγρης από πολλούς συλλέκτες.
Φυσικό "χρυσό" κομμάτι (2)



(1)Ο Binghamite είναι γνωστός ως η αμερικανική εκδοχή του ματιού της τίγρης και βρίσκεται στην περιοχή Cayuna της Βόρειας Μινεσότα. Βασικά είναι ινώδης χαλαζίας στον οποίο οι ίνες είναι κόκκινος αιματίτης ,σίδηρος και κίτρινος γαιτίτης και όχι κροκιδόλιθος. Λέγεται επίσης Cyunite από κάποιους ανθρώπους.Η  Silkstone είναι  το ίδιο υλικό, αλλά μερικές φορές έχει ίνες που είναι μικρότερες, στριμμένες και με μεγαλύτερες χρωματικές παραλλαγές. 
Όταν  τα εγκλείσματα του γαιτίτη δεν είναι παράλληλα αλλά διαταραγμένα, η πέτρα λέγεται Silkstone.

Κάντε κλικ στις σελίδες αυτές για να δείτε πολύ ωραία κομμάτια κομμένα κυρίως cabochons με τιμή μικρότερη από 30$ ή και λιγότερο, όλα με κάποια ιδιαιτερότητα.
Επιπλέον πληροφορίες για το ορυκτό εδώ:http://www.ganoksin.com/borisat/nenam/tiger-eye.ht
Σαν ορυκτό, το μάτι της τίγρης είναι συγχρονισμένο με τις ενέργειες της Γης και  του Ήλιου. Θεωρείται πως «γεφυρώνει» και ισορροπεί το πνεύμα με το σώμα, και προστατεύει από τις αρνητικές ενέργειες, απωθώντας τις(για όσους πιστεύουν στις μυστικές δυνάμεις των ορυκτών)
(2)Η δεκάρα  είναι για τη σύγκριση του μεγέθους.
Εικόνες
http://topgems.homestead.com/tiger_eye_pietersite_information.html