Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Το πρόβλημα με την υπερβολική εφίδρωση


Ένα πρόσωπο που στάζει ιδρώτα είναι πολύ ενοχλητικό,και ο καθένας θα ένιωθε άβολα αν του συνέβαινε.
Επιστημονικά ονομάζεται υπεριδρωσία, και διακρίνεται σε πρωτοπαθή και δευτεροπαθή. Η πρώτη είναι συνήθως εστιακή, οφείλεται σε δυσλειτουργία του συμπαθητικού νευρικού συστήματος (που δεν ελέγχεται από τη βούλησή μας),και μπορεί να υπάρχει γενετική προδιάθεση. Ξεκινά συνήθως στην παιδική ή εφηβική ηλικία. Η δευτεροπαθής οφείλεται σε ενδοκρινικές, μεταβολικές ή άλλες διαταραχές.
Που οφείλεται η υπερβολική εφίδρωση προσώπου.
Η ουσιώδης διαφορά αυτού του μηχανισμού εφίδρωσης με τον παραδοσιακό της ζέστης, είναι ότι από stress ιδρώνουμε μόνο Στις παλάμες, Τις πατούσες και Στο μέτωπο ενώ σε όλες τις άλλες καταστάσεις ιδρώνει όλο το σώμα αδιακρίτως. Πολλοί πιστεύουν πως μόνο οι παχύσαρκοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια.
Μπορεί να μεταφέρεται γενετικά, αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που προκαλούν το πρόβλημα.
Αυτή η διαταραχή μπορεί να εμφανιστεί και σε αδύνατα αλλά στρεσαρισμένα άτομα, και συχνά είναι ένα από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης στις γυναίκες όπως και οι έντονες νυχτερινές εφιδρώσεις. Σαν στρες από το σώμα βιώνεται και η ναυτία, η οποία επίσης δημιουργεί εφίδρωση, άσχετα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Επίσης κάποια φάρμακα προκαλούν εφίδρωση, και μερικά  πολύ γνωστά όπως τα απλά παυσίπονα παρακεταμόλης. Όταν ενεργοποιείται το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, δεν χρειάζεται το περιβάλλον να είναι θερμό για να προκληθεί το φαινόμενο. Ιδρώνουμε εξαιτίας του νευρικού συστήματος, το οποίο αντιλαμβάνεται τις συναισθηματικές μας διαταραχές και διεγείρει τους ιδρωτοποιούς αδένες.


Ο αριθμός των ατόμων που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα είναι μεγάλος, και οι προσεγγίσεις αντιμετώπισης πολλές. Το βέβαιο είναι πως αυτή η κατάσταση επηρεάζει την αυτοπεποίθηση, και όταν το φαινόμενο βρίσκεται σε έξαρση δεν ιδρώνει μόνο το πρόσωπο, αλλά όλο το σώμα μέχρι τις ρίζες των μαλλιών. Στα ρούχα, ειδικά σε αυτά με τα λεπτά υφάσματα, εμφανίζονται στάμπες σαν λεκέδες σε κάθε κίνηση των χεριών. Οι περισσότεροι έχουμε δει σε κοινωνικές εκδηλώσεις τα όμορφα ρούχα να ασχημίζουν από αυτές τις στάμπες. Αυτή είναι μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση, καθώς το πρόβλημα δεν κρύβεται από τον περίγυρο, και στις γυναίκες διαλύει και το πιο σταθερό μακιγιάζ.
Τώρα το ερώτημα είναι πως μπορεί να διαχειριστεί κανείς αυτή την κατάσταση; 
Από που να ξεκινήσει; Υπάρχουν πολλές επιλογές που υπόσχονται θεραπεία της υπερβολικής εφίδρωσης, ακόμη και χειρουργικές. Όποιος αναζητά διαρκή αποτελέσματα, θα πρέπει να βρει ιατρικά τη ρίζα του προβλήματος και να το αντιμετωπίσει ανάλογα. Εδώ δεν θα μιλήσουμε για όσα μόνο οι γιατροί μπορούν να διαχειριστούν, αλλά για κάποιους φυσικούς τρόπους που μπορούν να μειώσουν το φαινόμενο.
Οι περισσότερες γυναίκες δεν είναι σε θέση να φορέσουν μακιγιάζ όσο το φαινόμενο είναι έντονο και αυτό μειώνει την αυτοεκτίμηση τους. Στο εμπόριο υπάρχουν μια σειρά καλλυντικών προϊόντων που με εξωτερική εφαρμογή αποτρέπουν τον υπερβολικό ιδρώτα από το πρόσωπο. Αλλά οι κρέμες και οι λοσιόν, δεν μπορούν παρά να έχουν μόνο προσωρινά αποτελέσματα. Μια σημαντική βοήθεια μπορεί να προσφέρει η τροποποίηση της διατροφής, και η μείωση του άγχους!!
Διάφορα είδη τροφίμων έχουν καλές όσο και κακές συνέπειες, και πρέπει να αποφεύγονται τα τρόφιμα που ενεργοποιούν τα συμπαθητικά νεύρα. Ελέγξτε και καταγράψτε για ένα διάστημα τι τρώτε. Έτσι, θα μπορέσετε να εντοπίσετε τις τροφές που κάνουν το πρόβλημα πιο έντονο, όπως κάποια μπαχαρικά, το αλκοόλ, οι βαριές κόκκινες σάλτσες.
 Μεγάλη βοήθεια προσφέρουν κάποια "θερμορυθμιστικά" φυτά όταν βρίσκονται  με συχνότητα στα γεύματα. Αυτά είναι τα αγγούρια, η γλυστρίδα, τα κεράσια και τα βύσσινα, το μαύρο τσάι. Αντίθετα, τα μπαχαρικά και τα καυτερά πιπέρια θερμαίνουν το σώμα. Προσέξτε πόσο κόκκινο κρέας καταναλώνετε (αφομοιώνεται αργά και ενεργοποιεί το συμπαθητικό σύστημα).
Όταν η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει είναι λογικό να ιδρώνουμε περισσότερο.
Αλλάξτε τρόπο ζωής!! Εκτός από αυτές τις διατροφικές συνήθειες, κάποιες πρακτικές χαλάρωσης όπως η γιόγκα και άλλες, μπορούν να καθησυχάσουν το μυαλό το σώμα και την ψυχή, να μειώσουν τα επίπεδα του άγχους, και παράλληλα τον ιδρώτα. Οι φυσικές μέθοδοι χρειάζονται κάποιο χρόνο για να λειτουργήσουν, αλλά σίγουρα μειώνουν τα συμπτώματα.
 Θεραπεία της πρωτοπαθούς εστιακής υπεριδρωσίας.
 Η θεραπεία της υπεριδρωσίας γινόταν μέχρι τώρα με εφαρμογή αποσμητικών και αντιιδρωτικών ουσιών χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. 
Παλαιότερες μέθοδοι αντιμετώπισης της με ιοντοφόρηση ή χειρουργική αφαίρεση των ιδρωτοποιών αδένων και θωρακοσκοπική συμπαθεκτομή έχουν εγκαταλειφθεί, καθώς δεν προσφέρουν ουσιαστική λύση στην υπεριδρωσία. 
Η σύγχρονη αντιμετώπισή της γίνεται με έγχυση βοτουλινικής τοξίνης τύπου Α (botox - dysport), και με laser θεραπεία της υπεριδρωσίας που έχει και μόνιμο αποτέλεσμα.
Γράφει η γιατρός Αμαλία Τσιάτουρα. Περισσότερα εδώ:www.cosmeticdermamedicine.gr
Σχετικά με φυσικούς τρόπους αντιμετώπισης του ιδρώτα εδώ:http://kosmaser.pblogs.gr/tags/koini-soda-aposmitiko-gr.html
Εικόνες από www.enet.gr