Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Τα βασικά χρώματα

CMY – Βασικά και δευτερογενή χρώματα

Βασικά (ή πρωτογενή) χρώματα είναι αυτά τα οποία όταν συνδυαστούν μεταξύ τους μπορούν να παράγουν όλα τους δυνατούς χρωματισμούς. Τα χρώματα που προκύπτουν από τον συνδυασμό των βασικών λέγονται δευτερογενή. Για την περιγραφή των χρωμάτων χρησιμοποιούμε τα χρωματικά μοντέλα. Κάθε ένα από αυτά χρησιμοποιεί κάποια βασικά χρώματα και μία μέθοδο για την περιγραφή των χρωματικών αντιλήψεων που μπορεί να έχουμε.
Το μοντέλο αυτό βασίζεται στο γεγονός ότι το υπόβαθρο της εκτύπωσης είναι το λευκό χαρτί που ανακλά όλα τα χρώματα (μήκη κύματος). Κάθε βασικό χρώμα που προστίθεται με ένα μελάνι απορροφά ορισμένα χρώματα και αποδίδει τα υπόλοιπα.
Εδώ ο συνδυασμός των τριών βασικών χρωμάτων δίνει το μαύρο χρώμα (πλήρης απορρόφηση των ακτινοβολιών). Για το λόγο αυτό το μοντέλο CMY χαρακτηρίζεται και ως "αφαιρετικό". Μαύρο χρώμα, επίσης, προκύπτει από το συνδυασμό ενός βασικού και του αντίθετου δευτερογενούς:
Γραφική απεικόνιση του χρωματικού μοντέλου CMY.
Μαύρο: Γαλάζιο + Ματζέντα + Κίτρινο
Μαύρο: Γαλάζιο + Κόκκινο
Μαύρο: Ματζέντα + Πράσινο

Μαύρο: Κίτρινο + Μπλε
Βασικά χρώματα στη ζωγραφική (RYB)
Στην παραδοσιακή ζωγραφική χρησιμοποιείται το χρωματικό μοντέλο RYB με βασικά χρώματα τα Κόκκινο (Red) - Κίτρινο (Yellow) - Μπλε (Blue).
Το RYB  είναι μια ιστορική ομάδα  βασικών χρωμάτων. Κατά κύριο λόγο χρησιμοποιείται στην τέχνη και την καλλιτεχνική εκπαίδευση, ιδιαίτερα στην ζωγραφική. 


Τα θερμά χρώματα έχουν την τάση να «προβάλλονται» ενώ τα ψυχρά να «υποχωρούν»
Η χρησιµοποίηση των χρωµάτων ανάγεται σε πολύ παλιά εποχή. Τα πρώτα χρώµατα που χρησιµοποιήθηκαν ήταν φυσικά που απαντούσαν στη φύση σαν ορυκτά, όπως π.χ. η ώχρα, το κιννάβαρι, η σανδαράχη, φυτικής ή και ζωικής προέλευσης, όπως π.χ. το ινδικό λουλάκικαι  η πορφύρα.

Μέχρι τα µέσα του περασµένου αιώνα χρησιµοποιούνταν αποκλειστικά φυσικά χρώµατα. Ο άνθρωπος, για να βάψει µε επιτυχία υφάσµατα που να µένουν αναλλοίωτα στον αέρα, στον ήλιο, στο νερό, χρησιµοποιούσε περιορισµένο αριθµό χρωστικών ουσιών, µόλις  δώδεκα, και αυτός ο περιορισµένος αριθµός διατηρήθηκε µέχρι τα µέσα του 19ου αιώνα.

 Με την πρόοδο όµως που σηµειώθηκε στην Οργανική Χηµεία, άνοιξε ο δρόµος για τη βιοµηχανική παραγωγή των συνθετικών χρωµάτων, αυξάνοντας τα αποθέµατα των χρωστικών ουσιών που είχε στη διάθεσή του. Το πρώτο συνθετικό χρώµα, που χρησιµοποιήθηκε για το βάψιµο του µεταξιού, ήταν το πικρικό οξύ, που παρασκευάστηκε το 1771.

Συνεχίζεται

Εικόνες και Πηγές:
http://en.wikipedia.org/wiki/Primary_color
http://www.decobook.gr/diakosmisi/idees-taseis/748-2011-10-30-18-2