Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Plexis Fashion Party: Ράβε ξήλωνε στο μετρό

Εικόνα από το http://plektoegomio.blogspot.gr

Γεια σας φίλες και φίλοι.
Αν θέλετε να μάθετε πλέξιμο μπορείτε όσοι μένετε Αθήνα να επισκεφτείτε τη"γιορτή πλεξίματος "  που γίνεται από τις 25-28/9/2014 στον σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα.

Το Plexis Fashion Party θα είναι ανοιχτό έως την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου από τις 10.00 ως τις 22.00 για να μυήσει μικρούς και μεγάλους στην τέχνη των βελονών.
Και τις τέσσερις ημέρες θα πραγματοποιούνται μαθήματα , θα διδάσκονται νέες τεχνικές εύκολου και γρήγορου πλεξίματος κασκόλ,  πόντσο ,κ.ά..Επίσης θα υπάρχουν νήματα, βελόνες, και εργαλεία που κάνουν το πλέξιμο ακόμη πιο εύκολο.
 Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν και επιδείξεις μόδας με ό,τι πιο φρέσκο έχει να προτείνει η μόδα του πλεκτού με μοντέρνα και πολυμορφικά σχέδια ελληνικής σχεδίασης και παραγωγής.

Η ιστορία της τέχνης του πλεξίματος χάνεται στα βάθη των αιώνων, με τη δεκαετία του 1920 να αυξάνει τη δημοτικότητα του πλεκτού ρούχου στον δυτικό κόσμο. Γυναίκες όλων των ηλικιών έπλεκαν τα οικογενειακά ενδύματα ως και τη δεκαετία του '80, όταν και αρχίζει η πτωτική πορεία της τέχνης αυτής. Τα χειροποίητα πλεκτά ζιπουνάκια, τα πουλόβερ, οι σκούφοι και τα κασκόλ δεν βγαίνουν πια από τα συρτάρια και τις ντουλάπες, δίνοντας τη σκυτάλη στα βιομηχανοποιημένα ενδύματα.

Παρ' όλα αυτά τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αξιοσημείωτη στροφή προς τη γενικότερη τέχνη του χειροποίητου και ειδικά του πλεξίματος. Τα εργαστήρια εκμάθησης της τέχνης αυτής ξεπηδούν σαν τα μανιτάρια, με τους πιο μοντέρνους «μαθητές» να ανατρέχουν στην τεχνολογία για να μάθουν τις πρώτες πλέξεις.

Οι βελόνες βγήκαν πια από τα συρτάρια και... πήραν φωτιά, αρχίζοντας να δημιουργούν και πάλι κασκόλ, σκούφους και πουλόβερ - ιδανικά για τον χειμώνα - αλλά και αξεσουάρ, διακοσμητικά κ.ά.
Πηγή το Βήμα.

Τα τελευταία χρόνια  αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο το πλέξιμο  και γενικά οι χειροτεχνίες σαν μέσα που προωθούν τη  χαλάρωση και την αυτοεκτίμηση όσο και την έκφραση της δημιουργικότητας σε γυναίκες και άντρες. 
Ακόμη η ανάγκη να ανακυκλώσουμε τα ενδύματα συνδέεται τόσο με τη φροντίδα για το κλίμα όσο και την οικονομία του νοικοκυριού. Και το πλέξιμο είναι ένας εύκολος και διασκεδαστικός τρόπος να δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία σε πουλόβερ, κάλτσες και άλλα μεταμορφώνοντάς τα σε κάτι εξίσου χρηστικό. Έχουμε ξαναγράψει για την ανακύκλωση πλεκτών (εδώ)και μάλιστα σε ένα από τα πιο δύσκολα είδη,τις παλιές κάλτσες!

Ακόμη, είναι ένας εύκολος τρόπος να συνεισφέρουμε κοινωνικά ακόμη και αν δεν μπορούμε να διαθέσουμε χρήματα.

Δείτε πόσο δύσκολη είναι η καθημερινότητα για εκατομμύρια παιδιά  

UNICEF: Εκτός σχολείου 30 εκατ. παιδιά λόγω συρράξεων και έκτακτων αναγκών
«Για τα παιδιά που βιώνουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, η εκπαίδευση είναι ένα σωσίβιο», δήλωσε η Josephine Bourne, επικεφαλής των παγκόσμιων προγραμμάτων εκπαίδευσης της UNICEF.
«Ένας αριθμός ρεκόρ καταστάσεων έκτακτης ανάγκης σημαίνει ότι περισσότερα παιδιά από ποτέ βρίσκονται σε κίνδυνο και χρειαζόμαστε επειγόντως τους πόρους για να φθάσουμε σε αυτά τα παιδιά», τόνισε. Συνέχεια (εδώ)
Και εμείς μπορούμε να συνεισφέρουμε.
Πως; πλέκοντας σκουφάκια γάντια και ζακέτες για τα παιδιά που βρίσκονται στους καταυλισμούς και θα περάσουν το χειμώνα στις σκηνές. Κάθε μάλλινο πανοφώρι είναι πολύτιμο, και ακόμη και πουλόβερ που δεν μας αρέσουν ή δεν μας κάνουν μπορούν  να μεταμορφωθούν σε κουβερτούλες.


Έχει ξανασυμβεί αυτό στο παρελθόν. Οι γυναίκες στις πόλεις βοήθησαν με το ρουχισμό που έφτιαχναν τους στρατιώτες μας να αντέξουν στα χιόνια. Αν διαβάζοντας αυτό το κείμενο θέλετε  να μάθετε πως μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά που ζουν στους καταυλισμούς θα σας έχω περισσότερες πληροφορίες την επόμενη εβδομάδα.

Υ.Γ. Επέλεξα σαν πρώτη εικόνα το υπέροχο ζακετάκι που φτιάχτηκε από πολλά διαφορετικά νήματα.