Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Καφτάνι. Ένα ρούχο με ιστορία

Η Σοφία Λόρεν με ένα καφτάνι της Eva Mendes 
Το καφτάνι είναι ένα ρούχο με ιστορία.
Είναι ένας ουδέτερος  μακρύς "χιτώνας", καθημερινό ή και επίσημο ανδρικό και γυναικείο ένδυμα για πολλούς λαούς της Ανατολής και της Αφρικής.
 Οι νεώτεροι στη Δύση το έχουν κατατάξει στα "έθνικ "κομμάτια και στα πρόχειρα  γυναικεία κυρίως ρούχα, αλλά αυτό σε γενικές γραμμές  δεν είναι σωστό.
Το λεξικό αναφέρει:καφτάνι > τουρκική kaftan > περσική  qaftan
 Ουσιαστικό -ουδέτερο -καφτάνι
-μακρύς χιτώνας, επίσημο ανδρικό ένδυμα στην Ανατολή
-πρόχειρο ριχτό γυναικείο ρούχο
Στη χώρα μας, από απαραίτητο "μισοφόρι"  κάθε παραδοσιακής ενδυμασίας(2)  κι αφού εξωστρακίστηκε για περισσότερο από εξήντα χρόνια,  εισέβαλε ξανά σαν ιδιαίτερο ένδυμα του  ροκ συγκροτήματος " Aphrodite’s Child " και  κυρίως  επειδή  φορέθηκε για πολλά χρόνια από τον  καλλίφωνο και διάσημο  Ντέμη Ρούσσο. Τη δεκαετία του 60 το έλεγαν "κελεμπία" , και εκτός από τους λαούς που προαναφέραμε, το υιοθέτησαν σαν ρούχο για κάποια χρόνια  και οι μποέμ νέοι της Δύσης* σαν αντίδραση στο ασφυκτικό και σοβαροφανές στυλ της εποχής.
Τα παιδιά  της Αφροδίτης(1)
Γιατί μια σύγχρονη γυναίκα  να το προτιμήσει; 
Το καφτάνι επιτρέπει στο σώμα να κινείται ελεύθερα, είναι δροσερό και  άνετο,  ιδανικό για τις μεγάλες ζέστες και τα πολύωρα ταξίδια.


Πέφτει χαλαρά  στο σώμα και κρύβει τις ατέλειες. Κρύβει την κοιλιά  και  τα ψωμάκια  αν υπάρχουν,  κόβει κιλά από τις παχουλές, προσθέτει όγκο στις αδύνατες και ο κατάλογος των προτερημάτων του είναι μακρύς.
 Είναι αέρινο και απίστευτα άνετο. Πλένεται και στεγνώνει  εύκολα. Ένα μακρύ καφτάνι μπορεί να φορεθεί άνετα παντού. Είναι ένα βασικό και διαχρονικό κομμάτι  της  γκαρνταρόμπας  που φοριέται  ημέρα και  νύχτα όλο το καλοκαίρι.
Στις πρωινές εμφανίσεις συνδυάζεται  με χαμηλά πέδιλα ακόμη και σαγιονάρες, μαγιό και καπέλο.
Για τις βόλτες στα μπαράκια και τις ντίσκο συνδυάζεται με ψηλότερα παπούτσια και κοσμήματα έθνικ ή μοντέρνα. Τα  μακριά  αρέσουν και βολεύουν τις γυναίκες που δεν θέλουν  να κυκλοφορούν  ημίγυμνες στις παραλίες. Αν είναι πιο κοντά φοριούνται  με  σορτς ή μόνο με το μαγιό στις διακοπές.
Υπάρχουν πολλές επιλογές. Κοντά ή μακριά, μονόχρωμα  ή εμπριμέ και κεντημένα, υπάρχουν στην αγορά τόσα πολλά σχέδια που μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε γούστο.
Το καφτάνι πηγαίνει σε όλες, πηγαίνει με όλα και πάει παντού. 
Οι τρεις εκδοχές που βλέπετε στις εικόνες πιστεύω ότι περιγράφουν καλά τις δυνατότητες που προσφέρει.
-
Πως  ράβεται;
Το  καφτάνι είναι ένα κατάλληλο ρούχο για να ξεκινήσει να ράψει  κάποιος αρχάριος. Είναι  εύκολο να γίνει, δεν χρειάζεται κάποιο ειδικό σχέδιο αρκεί να έχουν παρθεί τα μέτρα σωστά. Και αν αποτύχει θα είναι ένα άνετο ρούχο για το σπίτι σαν ρόμπα ή  νυχτικό.Εδώ οδηγίες.
-
(1)Ποια ήταν τα παιδιά της Αφροδίτης;
Οι Aphrodite’s Child ( συντομογραφία AC) ήταν ελληνικό συγκρότημα προοδευτικής ροκ μουσικής που ιδρύθηκε το 1967 από τους Βαγγέλη Παπαθανασίου (πλήκτρα), Ντέμη Ρούσσο (μπάσο κιθάρα και φωνητικά), Λουκά Σιδερά (ντράμς και φωνητικά), και Αργύρη “Silver” Κουλούρη (κιθάρα).
Ο Παπαθανασίου και ο Ρούσσος είχαν ήδη επιτυχία στην Ελλάδα παίζοντας παλιότερα στους Formynx και στους Idols αντίστοιχα. Η πρώτη τους κοινή ηχογράφηση ως AC ήταν στο άλμπουμ In concert and in Studio του Γιώργου Ρωμανού.
Περισσότερα εδώ: http://alienspsychoswildthings.wordpress.com/tag/greek-bands
-
(2)Η φανέλα, που φορούν κατάσαρκα οι γυναίκες, είναι ραμμένη με άσπρο μάλλινο ή βαμβακερό ύφασμα υφασμένο από τις ίδιες.
-
*Η γενιά που έμεινε στην ιστορία σαν "παιδιά των λουλουδιών".
-
Εικόνες
http://www.inews.gr/141/Get-the-look-tis-Eva-Mendes.htm
http://www.jenny.gr/sunday-look-foreste-to-kaftani-sas/gallery/169340/
Δείτε περισσότερα σχέδια.
http://fe-mail.gr/pages/posts/fashion/fashion8124.php
http://www.i-diadromi.gr/2012/06/blog-post_4326.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου