Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Εβδομάδα Μόδας Νέας Υόρκης

Katie  Gallagher

Οι Κριτικές:
"Είμαι υπέρμαχος του ατομικισμού και αυτή η επίδειξη ήταν γεμάτη εκκεντρικούς και παράξενους ανθρώπους" γράφει ένας κριτικός
Η Εβδομάδα Μόδας ξαναχτύπησε στη Νέα Υόρκη και οι σπουδαίοι, φανταχτεροί σχεδιαστές δείχνουν τις τελευταίες συλλογές τους για το Φθινόπωρο/Χειμώνα του 2014. Έτσι πήγαμε σε μερικές επιδείξεις για να μάθουμε τι θα φοράνε όλα τα χαζά στο Tumblr, τα twinks και οι πάμπλουτες. Φροντίστε να τσεκάρετε συχνά τις κριτικές μας για τις επιδείξεις στο MADE Fashion Week, στο Lincoln Center και άλλα.

Μόδα ή χειραγώγηση;

Ο υποκειμενισμός της αισθητικής είναι μία σημαντική παράμετρος σε όλο το φάσμα της ζωής και όχι μόνο στη μόδα.
Και η απαίτηση -ειδικά των νέων -για απελευθέρωση από τις ντιρεκτίβες της µόδας είναι μια άλλη.
Αλλά εδώ παρατηρούμε την ανατροπή  των  μορφών, της φόρμας, της χρηστικότητας του ρούχου,την εξάντληση των ιδεών.
Στο χώρο έχει εισβάλλει μια  νοοτροπία όπου όσο πιο παρακμιακό  ή κακόγουστο είναι το ρούχο τόσο πιο in  θεωρείται!!!
Ακόμη και οι επαναλήψεις μοιάζουν με κακέκτυπα των πρωταρχικών σχεδίων. Αλλά να μην μιλήσω άλλο αρκεί να διαβάσει κανείς τα σχόλια που ακολουθούν τις εικόνες.Το αφιέρωμα είναι μεγάλο και για να το δείτε ολόκληρο ανατρέξτε στο λινκ στο κάτω μέρος του κειμένου.

GENERAL IDEA
Όπως οι περισσότερες επιδείξεις αυτή τη σεζόν, έτσι και σε αυτή, το ανδρόγυνο λουκ ήταν το κεντρικό θέμα.

ØDD
Ήταν η πρώτη επίδειξη που παρακολούθησα, έτσι ήλπιζα ότι θα έβλεπα κάτι αρκετά αρρωστημένο για να ξεκινήσει καλά η εβδομάδα μόδας. Η πρόσκληση μίλαγε για αντιθέσεις και τεχνολογία ήχου, έτσι ήμουν έτοιμη να συγκλονιστώ. Αφού μπήκα στο δωμάτιο και κατάλαβα ότι ήταν απλά άλλη μια πασαρέλα και όχι κάποιο μεθυστικό πειραματικό περιβάλλον, πρόσεξα έναν άνδρα να στέκεται διακριτικά στην άκρη του δωματίου. Ή μήπως ήταν γυναίκα; Όταν κάθισε μπροστά μου, συνειδητοποίησα ότι ήταν η Elliott Sailors, η γυναίκα που τώρα κάνει μόντελινγκ ως άντρας.
By Erica Euse

Lindsay Degen
H Lindsay κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας από τότε που έπλεξε ένα ζευγάρι βυζιά σε ένα πουλόβερ και τρίχες εφηβαίου σε ένα εσώρουχο, σε μια από τις προηγούμενες κολεξιόν της. Είναι μια γνήσια weirdo που σκέφτεται πρωτοποριακά και δεν δίνει δεκάρα για το τι θεωρούν οι άλλοι ως cool, γιατί αυτό που σκέφτεται είναι COOL και όλοι οι άλλοι μπορούν να πεθάνουν.Έχει επίσης έναν ύπουλο τρόπο να σε πείθει ότι σου αρέσουν πράγματα τα οποία παλιότερα πίστευες ότι είναι ό, τι χειρότερο.
OSTWALD HELGASON
Τα σχέδια του Ostwald Helgason αυτή τη σεζόν είχαν το ίδιο επίπονο ποζερικό vibe με αυτό τον τύπο, αλλά αντί να μοιάζουν με υπερτιμημένα σύνεργα σκέιτ, τα ρούχα ήταν επίσημα. Αυτά τα ρούχα είναι γραφτό να φορεθούν σε ραντεβού - δείπνα, από χλιαρές, βαρετές γυναίκες. Στα μισά της επίδειξης, η μουσική άλλαξε από περίεργη και ντροπαλή σε αυτά τα glitchy πράγματα που ακούνε οι φοιτητές στις αδελφότητες ενώ κάνουν ναρκωτικά σε φεστιβάλ EDM. Ξαφνικά, ακόμα και τα μοντέλα έμοιαζαν να είναι χαμένα, φορώντας αποτυχημένα ρούχα που κυμαίνονταν από φορέματα με άνθη κερασιάς, μέχρι γραφικές αναπαραστάσεις ξεφλουδισμένων μπανάνων. Ήταν μια ανάρμοστη συλλογή που άφηνε μια επιθετική αίσθηση μετριότητας. Τόσο μέτρια σχέδια όσο αυτά, δεν δικαιολογούν μια επίδειξη μόδας.

—By Jesse Miller-Gordon

Alexandre Herchovitch

Δεν θέλω να επικεντρωθώ στη μουσική, αλλά τα κομμάτια που έπαιξαν στην επίδειξη του Alexandre Herchovitch στην Εβδομάδα Μόδας μου προκάλεσαν μια δίνη συναισθημάτων.  Όσον αφορά τα ρούχα, ο Alexandre στο πρώτο μέρος παρουσίασε πετσετέ σύνολα για πόρνες, που ακολουθήθηκαν από σταθερά φορέματα από ροζ φανέλα (που ήταν ωραία), προτού επιστρέψουμε στα ρούχα από γκρι φανέλα που κοσμούνταν με εκτυπώσεις, με πετσετέ λεπτομέρειες (αυτά ήταν απαίσια). Τα μοντέλα ήταν τόσο γυαλιστερά που έμοιαζαν με RealDolls και νιώθω απαίσια για τον εαυτό μου, γιατί μου άρεσαν πραγματικά. Τα μαλλιά ήταν τέλεια. Τα μοντέλα είχαν το λουκ «πριν λίγο έκανα σεξ σε μια αγροικία». Όμως, μην κάνετε το λάθος να πιστέψετε ότι αυτή είναι μια καλή κριτική: Τα μανίκια και κουμπιά στα ανθρακί παλτό ήταν εντελώς ηλίθια, για να το θέσω ωμά. Υπήρχαν επίσης μανίκια - καμπάνα, που ουδέποτε υπήρξαν δροσερά. Η προσπάθεια για layering θύμιζε την παλιά Lolita, αλλά δεν δούλεψε ακριβώς. Συνολικά, το όλο πράγμα έμοιαζε χαζό.
—By Jesse Miller-Gordon

Hood by Air 
Πέρασα πολύ χρόνο σκεπτόμενος για τους Hood by Air και τα όρια που επεκτείνει η εταιρεία, ενώ δούλευα στο θέμα μου για την μαύρη αρρενωπότητα, για το τελευταίο Fashion Issue του VICE. Όσο περισσότερο σκεφτόμουν το ρόλο που παίζουν το φύλο και η φυλή στον τρόπο με τον οποίο ντυνόμαστε και με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας, τόσο περισσότερες ερωτήσεις είχα. Ήταν ένα δύσκολο κομμάτι, γιατί δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος να δει κανείς τη διασταύρωση της φυλής, του φύλου και της μόδας. Όμως, είμαι περήφανος γι’ αυτό, γιατί κατάφερε να δημιουργήσει ένα διάλογο που συνεχίζεται ακόμα, στο Twitter και το τμήμα σχολίων του VICE, αφού το μελάνι στο έντυπο έχει στεγνώσει. Ένα πράγμα για το οποίο είμαι βέβαιος, με όποιο τρόπο και αν το δει κανείς, είναι ότι οι Hood by Air, σφυρηλατούν ένα είδος νέου χώρου στη μόδα, που προκαλεί τη συμβατική εικόνα του φύλου και της φυλής σε μεγάλο βαθμό και με πιο κατηγορηματικό τρόπο από ό, τι έχω δει μέχρι σήμερα.
Σε αυτό το σημείο στην καριέρα μου, έχω δει δεκάδες υπέροχα fashion shows, αλλά δεν είχα βιώσει ποτέ κάτι τόσο διαφορετικό και ιλιγγιώδες όσο αυτό που παρουσίασε ο σχεδιαστής των Hood By Air, Shayne Oliver την Κυριακή στη MADE Fashion Week. Η μουσική ήταν ένα μίγμα σκληρής electronica και hip-hop που θύμιζε τις πιο τραχιές στιγμές του Yeezus του Kanye West ή τα mix που παίζουν στο φημισμένο πάρτι Ghe20 Goth1k όπου ο Shayne κάνει περιστασιακά τον DJs. Ο φωτισμός και ο καπνός δημιούργησαν μια ατμόσφαιρα ευφορίας την οποία μπορώ να συγκρίνω μόνο με τη μουσική των τίτλων στο Enter the Void. Και όπως και οι προηγούμενες συλλογές, αλλά σε μεγαλύτερο βαθμό αυτή τη φορά, τα λουκ έφερναν σε αντιπαράθεση τους νεαρούς άνδρες με τα αποκαλυπτικά και ανδρόγυνα ρούχα. Πολλά από τα μοντέλα - άνδρες και γυναίκες - είχαν μακιγιάζ και ιδιόμορφα headpieces που διέθεταν μακρά λοφία από ξανθά και γκρι μαλλιά. Η παράσταση άρχισε να κορυφώνεται όταν η μουσική έγινε ακόμα πιο έντονη και η φωνή της γυναίκας έπαιζε σε loop, λέγοντας ξανά και ξανά «10.000 αδερφές που ουρλιάζουν»! Στη συνέχεια, τα φώτα έσβησαν εντελώς. Όταν άναψαν ξανά, υπήρχε μια σειρά από ημίγυμνους μαύρους τύπους με ξανθές περούκες που έκαναν μια ξέφρενη εκδοχή του voguing, που έμοιαζε με μια σκηνή από το Paris Is Burning σε fast-forward. Η όλη κατάσταση ήταν αποπροσανατολιστική, κουραστική και συναρπαστική. Δεν έχω δει ποτέ κάτι με τόσο πολλή ενέργεια ή σαρωτικό όραμα σε εβδομάδα μόδας στο παρελθόν και δεν υπολογίζω να το ξαναδώ σύντομα.
—By Wilbert L. Cooper
Pyer Moss
H χειμερινή συλλογή του Pyer Moss είναι στην ουσία ένας συνδυασμός από όλα τα στιλάτα γκέι αγόρια που γνωρίζω και έχουν εμμονή με τον James Dean, τα οποία πήγαν να σπουδάσουν γραφιστική στο RISD και φοράνε γυαλιά με χοντρό σκελετό αν και έχουν τέλεια όραση.
By Annette Lamothe-Ramos

MARK McNAIRY
Όταν είδα τη συλλογή με σύνολα που θύμιζαν σύνολα γραφείου με στρατιωτικές επιρροές, ήξερα ότι αυτή η συλλογή προορίζεται για μία δυνατή, ανεξάρτητη γυναίκα, με την οποία δεν θες να τα βάλεις. Όλα τα κομμάτια φέρνουν μια μοντέρνα πινελιά σε ρούχα μιας περασμένης εποχής. Το πρώτο κύμα μοντέλων έμοιαζε έτοιμο να αναχωρήσει για τη μάχη, με στρατιωτικά σακάκια και παντελόνια με πιέτες. Αυτά τα σκληρά λουκ έρχονταν σε αντίθεση με τα δαντελένια, ανοιχτόχρωμα φορέματα στο τέλος της επίδειξης. Αυτή η επίδειξη ήταν μια υπενθύμιση του πώς οι γυναίκες μπορούν να αναλάβουν και τους δύο ρόλους, αρσενικό και θηλυκό.

—By Miyako Bellizzi
TELFAR
Telfar? Telfar! Telfar. Telfar?! Telfar.
Ολόκληρο το κείμενο εδώ: http://www.vice.com/gr/read/nyfw-reviews-fall-winter-2014
Εικόνες
http://www.vice.com