Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Χρόνια πολλά σε όλους και όλες

Αχ,έφτασαν οι γιορτές και δεν πρόλαβα να σας ευχηθώ ή να γράψω κάτι καινούριο.
Έστω και τώρα,εύχομαι καλές γιορτές, υγεία  και ανθεκτικότητα σε όλους, και καλή συνέχεια σε ότι κάνετε.
Ειδικά όμως ευχόμαστε όλα να πάνε καλά με τους ανθρώπους που βρίσκονται ακόμη επάνω στο φλεγόμενο  «Norman Atlantic».

Λόγω του ότι αυτές τις ημέρες συνηθίζονται οι μαζώξεις και τα τραπέζια, θεωρώ ότι η συνταγή που ακολουθεί  είναι χρήσιμη. 
Είναι εύκολη, οικονομική και πολύ εμφανίσημη!

 γαλλική βασιλόπιτα
Υλικά

400 γρ. έτοιμη σφολιάτα

3-4 κ.σ. μαρμελάδα πορτοκάλι

100 γρ. βούτυρο

100 γρ. ζάχαρη άχνη

1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο

100 γρ. αμύγδαλα

2 κ.σ. κονιάκ ή μαύρο ρούμι


Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 C. Χωρίζουμε το φύλλο σφολιάτας στη μέση, ανοίγουμε τα δύο πλέον φύλλα και κόβουμε από το καθένα ένα στρογγυλό κομμάτι περίπου 25 εκατοστών. Βάζουμε το πρώτο κομμάτι σε ένα ταψί και απλώνουμε από πάνω τη μαρμελάδα βερίκοκο, αφήνοντας 2 εκατοστά από τις άκρες.

Σε μίξερ σε μέτρια ταχύτητα χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη άχνη μέχρι να αφρατέψουν. 
Στη συνέχεια προσθέτουμε το αυγό. Κατόπιν ρίχνουμε στο μείγμα τα αλεσμένα αμύγδαλα, ανακατεύουμε και τέλος προσθέτουμε το αλκοόλ. Απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα πάνω από την μαρμελάδα.

Βρέχουμε με λίγο νερό τις άκρες της ζύμης, χρησιμοποιώντας πινέλο, και σκεπάζουμε με το δεύτερο στρογγυλό κομμάτι ζύμης, πιέζοντας τις άκρες για να ενωθούν καλά. Χαράζουμε τη βασιλόπιτα στην κορυφή με γραμμές που να θυμίζουν ακτίνες ρόδας ποδηλάτου. Αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο αυγό και ψήνουμε για 25-30 λεπτά μέχρι να γίνει τραγανή και να ροδίσει. Σερβίρουμε ζεστή ή κρύα.
Η συνταγή είναι από  το mamapeinao.gr

Καλές γιορτές !

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

O μύθος της δούκισσας της Άλμπα

La troupe de Mlle Eglantine
Σήμερα η google έχει αφιέρωμα σε μια ιδιαίτερη προσωπικότητα, τον Ανρί ντε Τουλούζ-Λωτρέκ που σφράγισε με το ύφος του την τέχνη  των αρχών του 19ου αιώνα. Εμείς όμως θα πάμε να δούμε ένα  άλλο ενδιαφέρον πρόσωπο, αυτό της δούκισσας  Αλμπα (1926-2014)που φέτος μας άφησε για άλλους τόπους.Το κείμενο είναι από το news247 και αναδημοσιεύω κάποιο τμήμα του.

Γράφει ο Κωστής Χριστοδούλου
Η πιο πλούσια Ισπανίδα, σε τίτλους, περιουσία και... πλαστικές εγχειρήσεις έζησε μία πολύ ενδιαφέρουσα ζωή.
Φυσιογνωμικά θα μπορούσε να είναι χαρακτήρας βγαλμένος από ταινία του Αλμοδόβαρ ή επιστημονικής φαντασίας, τύπου «Πόλεμος των Άστρων». Είναι όμως αποτέλεσμα των απανωτών πλαστικών επεμβάσεων και μπότοξ στην προσπάθεια να ανακτήσει κάποια από την νεανική της ομορφιά. Όπως και να έχει η Μαρία ντελ Ροσάριο Καγετάνα Βικτόρια Εουχένια Φρανθίσκα Φιτς-Τζέιμς Στιούαρτ Σίλβα, ή απλώς η Καγετάνα όπως την ήξερε όλος ο ισπανικός λαός και οι φίλοι των γαλαζοαίματων, ξεχώριζε για πολύ σημαντικότερους λόγους. Πριν «αναπαυθεί» στα χώματα της Σεβίλης στα 88 της, η δούκισσα της Αλμπα – ο πιο μικρός σε μήκος από τους 40 τίτλους ευγενείας  που κατείχε, έζησε μία πολύ ενδιαφέρουσα ζωή ανάμεσα σε καλλιτέχνες, ταυρομάχους,και  φλαμέγκο. Τι και αν η πλουσιότερη Ισπανίδα πολίτης, της περισσότερη ζωή της την έζησε απλά τηρώντας την κουλτούρα και την παράδοση της ισπανικής κοινωνίας.
Νύφη ετών 85!
Μίας ισπανικής κοινωνίας που σοκαρίστηκε όταν η Καγετάνα στα 85 της ήρθε εις γάμου κοινωνίαν με τον κατά 25 χρόνια νεότερο της «κοινό θνητό» Αλφόνσο Ντίεθ. «Απο το Δουκάτο, το μόνο πράγμα που θέλει ο Αλφόνσο, είναι τη Δούκισσα», διατυμπάνιζε η Καγετάνα βλέποντας φωτογραφίες τους να γίνονται εξώφυλλα στον σκανδαλοθηρικό Τύπο, αναγνωρίζοντας ότι «στην Ισπανία, η νοοτροπία του κόσμου δεν είναι έτοιμη να δεχτεί ότι μια μεγαλύτερη γυναικά μπορεί να παντρευτεί ένα μικρότερο άντρα». Και αν για την ισπανική κοινωνία ο γάμος αυτός ήταν ένα σοκ, καταλαβαίνεται το σοκ των έξι παιδιών της  στην ιδέα ότι μπορεί να έχαναν από τα χέρια τους μία περιουσία που υπολογίζεται σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις ότι αγγίζει τα 3,5 δισ. ευρώ.

Τα ισπανικά media είχαν γράψει ότι είχε υπάρξει, μετά από παρέμβαση των παιδιών της, τηλεφωνική παρέμβαση του τότε βασιλιά Χουάν Κάρλος για την ακύρωση αυτού του γάμου, όμως κάπου φαίνεται ότι βρέθηκε η χρυσή τομή. Πριν τον γάμο η Καγετάνα πέρασε από τον συμβολαιογράφο και υπέγραψε την διαθήκη της όπου άφηνε όλη την περιουσία της στα παιδιά της.  Σε ότι αφορά την στάση των παιδιών της – που και αυτά έριξαν «νερό στο κρασί τους» και ανακοίνωσαν ότι θα παρευρεθούν στον γάμο της μητέρας τους αν και είναι αντίθετα – δεν δίστασε να ρίξει δημόσια την «χολή» της: «Ενώ τα παιδιά μου έχουν όλα πάρει διαζύγιο, δίνουν συμβουλές, σ' έμενα που παντρεύτηκα δυο άντρες με τους οποίους μόνο ο θάνατος με χώρισε».
Τα καλοκαίρια  στην Ίμπιζα..
Ο γάμος έγινε σε στενό κύκλο 30 ατόμων στο παρεκκλήσι μιας από τις ιστορικές κατοικίες της, το Ανάκτορο Ντουένιας της Σεβίλης. και το ζευγάρι αναχώρησε στην συνέχεια για μήνα του μέλιτος. 
 Μετά την λήξη της γαμήλιας τελετής η 85χρόνη τότε Καγετάνα δεν παρέλειψε να πετάξει τα παπούτσια της και να χορέψει ένα φλαμέγκο που είναι και ο αγαπημένος της χορός.
Με αυτό το φόρεμα  είναι αστεία!
Μια άλλη στιγμή όπου είναι πολύ νεώτερη
Μπορεί ο γάμος αυτός να κέρδισε τα φώτα της δημοσιότητας και αρκετά κρυφά και φανερά χαμόγελα εκείνος όμως  που έμεινε στην ιστορία είναι ο πρώτος της, το 1947 όταν σε ηλικία 21 ετών, η όμορφη τότε Καγετάνα θα παντρεύονταν τον επίσης αριστοκράτη Λουίς Μαρτίνεθ ντε Ιρούχο. Από τον γάμο με τον Μαρτίνεθ απέκτησε έξι παιδιά!
Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν θέματα «γαλαζοαίματων» το νυφικό της ήταν πηγή έμπνευσης για αυτό της δούκισσας του Κέμπριτζ.
Στην πολυτάραχη ζωή της η ίδια θυμάται ως μία από τις πιο δύσκολες στιγμές τον ισπανικό εμφύλιο ο οποίος όταν ξεκίνησε η Καγιετάνα ήταν μόλις 10 ετών. 

Με τα χρόνια η δούκισσα της Αλμπα απέκτησε και έναν ακόμη τίτλο. Αυτόν της Ισπανίδας με τις περισσότερες πλαστικές επεμβάσεις στο πρόσωπο της οι οποίες όμως αντί να κρύβουν την ηλικία της είχαν μάλλον το αντίθετο αποτέλεσμα. Η ίδια δεν πτοήθηκε, συνέχισε να έχει την ίδια (και πιο έντονη) κοινωνική ζωή, πήγαινε στις αγαπημένες της ταυρομαχίες, σε κοσμικές εκδηλώσεις ακόμη και στην πρεμιέρα της τελευταίας ταινίας τους Τομ Κρουζ όταν ο Αμερικάνος ηθοποιός είχε βρεθεί στην Μαδρίτη. 

Φορούσε εντυπωσιακές τουαλέτες και ήταν παντού στο πλευρό του τελευταίου της συζύγου που “παραπονιόταν” ότι με όλη αυτή την ενέργεια που είχε η Καγιετάνα φάνταζε αυτός να είναι ο γηραιότερος. Γιατί όλα αυτά; γιατί ήθελε να είναι πάντα η πρωταγωνίστρια. 
Σε μία από τις τελευταίες της συνεντεύξεις σε κουτσομπολίστικο περιοδικό είχε πει «αν σε ξεχάσουν είσαι ένα τίποτα».
Ολόκληρο το δημοσίευμα εδώ:http://news247.gr/eidiseis/weekend-edition/1926-2014_vios_politeia_ths_kagetana.3155943.html

Η περίπτωση της Άλμπα όπως κατέληξε να προβάλλεται από τον τύπο μας δίνει την ευκαιρία να ανοίξουμε και να σχολιάσουμε πολλά σημεία,όπως τι σημαίνει ματαιοδοξία,πως είναι καλύτερα να αντιμετωπίζει κανείς τη μοναξιά,αλλά και τι σημαίνει αισθητική στην τρίτη ηλικία.

Η αισθητική -μια σημαντική παράμετρος για όλες τις επιλογές της ζωής και όχι μόνο για όσα επιλέγουμε να φοράμε- είναι αλήθεια πως σφραγίζει την εικόνα μας.Ούτε ο πλούτος ούτε η φυσική ομορφιά μπορούν να ισορροπήσουν τα λάθη που κάνουμε!

Η  Δούκισσα  το 1956. 
Οι ματαιόδοξοι άνθρωποι φαίνεται σαν να μην αναγνωρίζουν τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού.Το αποτέλεσμα είναι οι καθημερινές τους στιγμές να  προβάλλονται υπερβολικά από τα "φυλλάδες" της ενημέρωσης .Αλλά όταν είσαι ένα διάσημο πρόσωπο είναι πολύ δύσκολο να ξεφύγεις από αυτό το κυνήγι.
Και η Άλμπα όπως είχε δηλώσει, της άρεσε να εμφανίζεται στις σελίδες των κουτσομπολίστικων περιοδικών! . 
Εδώ με ένα φόρεμα που την κολακεύει πολύ
H κριτική είναι εύκολη αλλά πέρα από την αισθητική το γεγονός πως  η Αλμπα έφτασε  μέχρι τα 88 και είχε πολλά χρήματα (που συχνά  δεν είναι η λύση για τα πάντα)δεν σημαίνει πως δεν  είχε προβλήματα υγείας,όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες της, που  είναι πολύ συχνά υποβασταζόμενη. Αυτό επίσης δεν σημαίνει πως κάποιος δεν έχει το νου του,ή έχει πάψει να χρειάζεται συντροφιά και επικοινωνία.
Κάθε άλλο,όσο περνούν τα χρόνια τόσο η επικοινωνία γίνεται η σημαντικότερη πηγή ικανοποίησης. Οι "εύκολοι¨" χαρακτηρισμοί από τα σκανδαλοθηρικά περιοδικά για την επιλογή της να έχει ένα σύντροφο σε αυτή την ηλικία συχνότερα είναι άδικοι και ειδικά όταν τους "φοράνε" σε άτομα που ελάχιστα γνωρίζουν για την προσωπική τους ζωή .
ο διάστικτο μοτίβο από τη γούνα λεοπάρδαλης  γίνεται για μας ο χιτώνας που συμβολικά μας προστατεύει..
Φιαλαρέσκεια, ματαιδοξία...ή επίκληση στις απόκρυφες δυνάμεις της γης;
Πολλές φορές και συνήθως ασυνείδητα εμείς οι άνθρωποι επικαλούμαστε τις γήινες αλλά και τις αόρατες δυνάμεις όταν χάνουμε τις σωματικές μας αντοχές ή θέλουμε να τις ενισχύσουμε και να πάρουμε κουράγιο.Τότε, οι ρίγες της ζέβρας και  της τίγρης ή το διάστικτο μοτίβο από τη γούνα λεοπάρδαλης  γίνεται για μας ο χιτώνας που συμβολικά μας προστατεύει..
Η τίγρης συμβολίζει  το θάρρος και τη δύναμη, η λεοπάρδαλη την αντοχή και την σταθερότητα και την ευελιξία η ζέβρα.
Πολλά από τα γυναικεία στολίδια φέρουν αυτούς τους συμβολισμούς αν  και σπανίως καθόμαστε να τους αναλύσουμε.
Μια χαλαρή  στιγμή 
Ένα άλλο χαρακτηριστικό της τρίτης ηλικίας είνα πως οι αισθήσεις εξασθενούν.Φυσικά αυτό δεν συμβαίνει σε όλους ούτε με τον ίδιο τρόπο και ένταση.Το αναφέρω εδώ γιατί πολύ συχνά βλέπουμε τους μεγάλους ανθρώπους να φορούν ή να περιστοιχίζονται από αντικείμενα με έντονα χρώματα σε ένα βαθμό υπερβολικό που δεν συνάδει με την ηλικία τους.Το ότι κάνουν χρωματοθεραπεία σας έχει περάσει  ποτέ από το νου;Αυτό είναι ένα λογικό συμπέρασμα όταν ξέρουμε πως η όραση έχει χάσει την οξύτητά της και το σώμα δεν αισθάνεται πλέον τις εντάσεις.
Όσο για τη ματαιοδοξία και την αναγκαιότητα των  πλαστικών εγχειρήσεων μπορούμε να πούμε πολλά αλλά καλύτερα κάποια άλλη φορά.

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Πάρτε ιδέες





Είμαστε ένα έθνος νηπίων, ή μας κατατρέχουν οι εμμονές; Αυτά τα ερωτήματα μου έρχονται στο νου, κάθε φορά που ρίχνω μια ματιά στις στήλες των  ειδήσεων  με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα.

Τα πιο δημοφιλή άρθρα(όπως οι ίδιοι  ισχυρίζονται, και δεν είναι απαραίτητα η αλήθεια)σε  εφημερίδες  και περιοδικά έχουν τίτλους  που δίνουν την εντύπωση πως αυτός ο κόσμος  ασχολείται  μόνο με την ομορφιά  και το κυνήγι της νεανικότητας, αν και κύριο μέλημά του είναι  πριν απ' όλα τα άλλα ο κόσμος  των celebrities, και δευτερευόντως η εμφάνιση και όλα όσα την αποτελούν.
  
πάρτε ιδέες 

Η κατάθλιψη του μπικίνι: Κι όμως υπάρχει!

Πιστεύεις στον έρωτα από την πρώτη ματιά;

30 Μεγάλες αλήθειες για τους άνδρες

Γιατί σε χώρισε;

Ε. Μενεγάκη: Εξηγεί για πρώτη φορά γιατί χώρισε!

Χώρισε τον Μπαλοτέλι γιατί της είπε να κοιμηθεί με ...

Ακόμη περισσότερα. .. .. .

Να χωρίσεις ή όχι;

Ο σκύλος σου μαρτυρά πώς σε βλέπουν οι άνδρες

Πότε και γιατί τα χρήματα δε φέρνουν ευτυχία

Μήπως ήρθε η ώρα να χωρίσεις;

Χωρισμός: Δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο

Πότε δεν χρειάζεται να ζητάς συγγνώμη

Τι κρύβεις στην ψυχή σου;


Εικόνα και ένδυμα από Ultimofashions.co.uk 
Ανάμεσα στην παράνοια και τον πουριτανισμό, στα περιεχόμενα της "νέας αρθρογραφίας" μπορεί να βρει κανείς  μια λύση για τα πάντα.

Σεξουαλικές ιατρικές και διαιτητικές συμβουλές χωρίς αποδείξεις, το φάρμακο κατά του καρκίνου που βρίσκεται σε κάθε κουζίνα, μέχρι και το βότανο της αθανασίας!

Όποιος δίνει καθημερινά το χρόνο του σε αυτά τα μέσα γίνεται σοφότερος μαθαίνοντας "μυστικές πληροφορίες "για το σώμα του, την ανατομία του και τις ανάγκες του!!!

Αν το δει κανείς δε κυριολεκτικά, με τις ακριβείς οδηγίες που μας δίνουν, οφείλουμε όλες/οι να γίνουμε ευτυχισμένοι  διάσημοι και πλούσιοι  περίπου σαν τις ηρωίδες του Sex and the City,  και αν αποτύχουμε σε αυτό, γλάστρες στις πρωινές εκπομπές, και αν είμαστε πολύ άτυχοι, κανονικοί άνθρωποι!

Απαγορεύεται να χαλιόμαστε και να κάνουνε κριτική - για κανέναν λόγο- μόνο τα  λεφτά μας να χαλάμε...

Μας υποδεικνύουν το μόνο ορθό για εμάς τις γυναίκες να ανησυχούμε  για τα ρούχα  τα μαλλιά  και το μακιγιάζ,  μας μαθαίνουν κάθε λογής κολπάκια ώστε να είμαστε πάντα επιθυμητές και να κερδίζουμε......και μας θυμίζουν πόσο ανεπίτρεπτο είναι να είσαι μόνη/ος και άσημος..

Υπάρχει τόση πίεση να δείχνουν όλα καλά, όλοι να ζουν  την  τελειότητα, .....εκεί αρχίζει και τελειώνει ο "νέος θαυμαστός κόσμος" όταν γύρω μας όλα γκρεμίζονται!

Δύσκολοι καιροί για τη λογική πόσο μάλλον για τη μόδα η οποία διανύει μια από τις πιο άτυχες  στιγμές της.

Φυσικά αυτό το γεγονός έχει και τα καλά του μιας και μας δίνει την ευκαιρία να διαμορφώσουμε την προσωπική μας  αισθητική και να αναπτύξουμε  τη δημιουργικότητά μας.
Ας νικήσει η προσωπική ευαισθησία και η ευρηματικότητα λοιπόν !

Η πρώτη εικόνα είναι από (εδώ)

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Η Μάλαξη στην Αισθητική

Γεια σας φίλες και φίλοι

Σήμερα θα
 εξερευνήσουμε  έναν ακόμη χώρο  ομορφιάς και ευεξίας. 
Η "λατρεία" του σώματος  έχει βρεθεί στα θεμέλια της  κουλτούρας  μας τους τελευταίους αιώνες και τροφοδοτεί μια σειρά από  συμπεριφορές και καταναλωτικές συνήθειες. 
Η  περιποίηση του σώματος με διάφορες τεχνικές μάλαξης(1)είναι αναφαίρετο κομμάτι του τρόπου ζωής των λαών της Ασίας ακόμη και σήμερα. 
Κάποτε το ίδιο συνέβαινε και στη Δύση, όμως από τον προηγούμενο αιώνα οι συνήθειες αυτές εγκαταλείφθηκαν και τη θέση τους κέρδισε η φροντίδα του δέρματος κυρίως με καλλυντικά προϊόντα. 
Πριν προχωρήσουμε να θυμηθούμε πως η επιλογή του ωραίου δεν είναι απλώς πολιτιστική ενασχόληση. Η ζωντάνια, η ομορφιά, και η ηρεμία,  γίνονται αντιληπτές ως ευλογία, σε αντίθεση με την αρρώστια, η την  ασχήμια που γεννούν το  φόβο και προσλαμβάνονται από τον νου μας ως εκφυλισμός,  προκαλώντας παράλληλα σύγχυση και δυσαρέσκεια. 
Και οι περισσότεροι γνωρίζουμε πλέον πως η ομορφιά δεν μπορεί να διατηρηθεί με κρεμούλες!
Η πραγματική περιποίηση του σώματος περιλαμβάνει τόσο την ηρεμία όσο και την υγεία, και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί δευτερεύουσα παρά μόνο από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν τα οφέλη της.
*
 Το σώµα έχει δική του λογική, µνήµη και φωνή. 
Και το μεγαλύτερο όργανό του είναι το δέρμα!
Το σώµα µας, µας µιλάει συνέχεια γιατί θέλει να µας βοηθήσει να µάθουµε τι το ενοχλεί και τι το ευχαριστεί, µας βοηθάει να καταλάβουµε ότι µας  αξίζουν τα καλύτερα(1). 

Τι είναι η µάλαξη 
Με τον όρο massage, µασάζ ή µάλαξη εννοούµε ένα σύνολο χειρισµών που βασίζονται στις αρχές της ανατοµίας, φυσιολογίας και παθολογίας και εφαρµόζονται µε τα χέρια στους µαλακούς ιστούς τους ανθρώπινου σώµατος. (1) (διαβάστε περισσότερα στο έγγραφο στο τέλος)
Η χειροµάλαξη (µασάζ), γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων, αναγνωρίζεται σήµερα ως µια από τις πιο αποτελεσµατικές και απολαυστικές θεραπευτικές µεθόδους, που χρησιµοποιείται τόσο σε υγιείς ανθρώπους, όσο και σε ασθενείς. (Επίσης  γνωρίζουμε  πως το μασάζ το έχουν καταχραστεί και δυσφημήσει χρόνια τώρα   χρησιμοποιώντας το ως δόλωμα για   άλλες ικανοποιήσεις!). 
Υπάρχουν όμως τόσες διαφορετικές θεραπευτικές τεχνικές που χρειάζεται πολύς χρόνος για να τις γνωρίσει κάποιος. 
Έτσι, επέλεξα κάποια βίντεο  ανάμεσα στα χιλιάδες που κυκλοφορούν στο youtube με κριτήριο την διαφορετική τους προσέγγιση.
Πολλές τεχνικές  έχουν μακραίωνη ιστορία και μυστικά που η Δύση δεν έχει ακόμη ξεκλειδώσει. Ελάτε  μαζί να γνωρίσουμε κάποιες από αυτές.

Ayurveda Handmassage

https://www.youtube.com/watch?v=9FUwCf6FGeM
Αυτή είναι μια μεγάλη τεχνική. Είναι μεγάλη γιατί μπορούμε να την εφαρμόσουμε και μόνοι μας σε κάποιο βαθμό και να έχουμε ανακούφιση σε διάφορα συμπτώματα(σε στρες, πονοκεφάλους, δυσκοιλιότητα και άλλα)
Ενεργοποιεί τους μεσημβρινούς (ενεργειακά σημεία) που διανέμουν την ενέργεια στο σώμα.
*
Το επόμενο βίντεο είναι κάπως σκληρό. Μοιάζει σαν ο άνθρωπος να βρέθηκε σε στρατόπεδο βασανιστηρίων!
 Αυτό δεν είναι ένα συνηθισμένο θεραπευτικό μασάζ! είναι τεχνικές που εφαρμόζονται σε υγιείς και νέους ανθρώπους που χρειάζονται ειδικούς χειρισμούς λόγω ενασχόλησης πιθανόν με κάποιο άθλημα.  
Δεν είναι κάθε σώμα τόσο ευέλικτο ! Αυτοί οι χειρισμοί δεν προορίζονται για πρωτόπειρους πελάτες. Οι περισσότεροι δεν θα αντέχαμε  με αυτού του είδους τις πιέσεις και το τέντωμα.
Αλλά νομίζω ότι το  βίντεο είναι πολύ ενημερωτικό


https://www.youtube.com/watch?v=P9TjW7r2U88

Εδώ μια παλιά και συνηθισμένη επιλογή. Στο χαμάμ!
https://www.youtube.com/watch?v=C6KkBPjLspE
Ρεφλεξολογία
https://www.youtube.com/watch?v=CW3o8Bz-ISw


Η επίδειξη που ακολουθεί είναι από την παράδοση Ksatriya. Η προσέγγιση Ksatriya  δημιουργήθηκε για να θεραπεύσει και να ενδυναμώσει τους πολεμιστές πριν και μετά τη μάχη. 

Kalari Chikitsa, Body Massage in Kalarippayattu, Martial art form
www.youtube.com/watch?v=z61WeILQXfs

Εάν υπάρχει οποιαδήποτε ιστορία  τραυματισμού ή άλλης νόσου δεν είναι συνετό να  επιλέγει κανείς τέτοιες θεραπείες. Είναι απαραίτητη  η άδεια του ορθοπεδικού καθώς και ένα λεπτομερές ιστορικό υγείας (διότι μπορεί να υπάρχουν ζητήματα μη φανερά),και  πολλή προθέρμανση.
Απολαύστε τα βίντεο. 

(1)Η φιλοσοφία της χειροµάλαξης 

Με τον όρο χειροµάλαξη εννοείται ένα σύνολο από καθορισµένες µηχανικές επιδράσεις πάνω στην επιφάνεια του σώµατος, που έχουν σκοπό τους την αποκατάσταση των διαταραγµένων λειτουργιών όλου του οργανισµού και τη βελτίωση των φυσικών 
και διανοητικών ικανοτήτων του ατόµου. 
Στη βάση αυτού του µηχανισµού επίδρασης βρίσκονται σύνθετες και αντανακλαστικά αλληλοσυνδεόµενες νευροαγγειακές και ενδοκρινικές διαδικασίες ρυθµιζόµενες από τα ανώτερα τµήµατα του Κεντρικού Νευρικού Συστήµατος.
Το πρώτο και κυριότερο όργανο που αντιδρά είναι το δέρµα. Ως βασικός αδένας εξωτερικής και εσωτερικής έκκρισης συνεργάζεται µε όλα τα βασικά εσωτερικά όργανα και κυρίως µε τον συνδετικό ιστό, την υπόφυση, τα επινεφρίδια και άλλους ενδοκρινείς αδένες. 
Επίσης το δέρµα ως έδρα νευρικών και αγγειακών αντιδράσεων παράγει θερµότητα και ιόντα. Η χειροµάλαξη λοιπόν, επιδρώντας πάνω στο δέρµα: 
• αποµακρύνει τα νεκρά κύτταρα, διευκολύνοντας την 
αναπνοή του δέρµατος, 
• ενεργοποιεί εκκριτικές διαδικασίες των ιδρωτοποιών και 
σµηγµατογόνων αδένων αποµακρύνοντας προϊόντα του 
µεταβολισµού 
• διευρύνει τα αγγεία του δέρµατος και βελτιώνει την 
κυκλοφορία του αίµατος, ενθαρρύνοντας τη θρέψη του δέρµατος 
και των αδένων του 
• αυξάνει τη θερµοκρασία του δέρµατος δηµιουργώντας ένα 
ευχάριστο συναίσθηµα 
• και τέλος αυξάνει την κυκλοφορία των τριχοειδών αγγείων, 
αυξάνοντας έτσι τον βαθµό οξυγόνωσης των ιστών

Συνέχεια για τις τεχνικές και τα οφέλη τους εδώ:«Η ΜΑΛΑΞΗ ΣΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ»

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Plexis Fashion Party: Ράβε ξήλωνε στο μετρό

Εικόνα από το http://plektoegomio.blogspot.gr

Γεια σας φίλες και φίλοι.
Αν θέλετε να μάθετε πλέξιμο μπορείτε όσοι μένετε Αθήνα να επισκεφτείτε τη"γιορτή πλεξίματος "  που γίνεται από τις 25-28/9/2014 στον σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα.

Το Plexis Fashion Party θα είναι ανοιχτό έως την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου από τις 10.00 ως τις 22.00 για να μυήσει μικρούς και μεγάλους στην τέχνη των βελονών.
Και τις τέσσερις ημέρες θα πραγματοποιούνται μαθήματα , θα διδάσκονται νέες τεχνικές εύκολου και γρήγορου πλεξίματος κασκόλ,  πόντσο ,κ.ά..Επίσης θα υπάρχουν νήματα, βελόνες, και εργαλεία που κάνουν το πλέξιμο ακόμη πιο εύκολο.
 Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν και επιδείξεις μόδας με ό,τι πιο φρέσκο έχει να προτείνει η μόδα του πλεκτού με μοντέρνα και πολυμορφικά σχέδια ελληνικής σχεδίασης και παραγωγής.

Η ιστορία της τέχνης του πλεξίματος χάνεται στα βάθη των αιώνων, με τη δεκαετία του 1920 να αυξάνει τη δημοτικότητα του πλεκτού ρούχου στον δυτικό κόσμο. Γυναίκες όλων των ηλικιών έπλεκαν τα οικογενειακά ενδύματα ως και τη δεκαετία του '80, όταν και αρχίζει η πτωτική πορεία της τέχνης αυτής. Τα χειροποίητα πλεκτά ζιπουνάκια, τα πουλόβερ, οι σκούφοι και τα κασκόλ δεν βγαίνουν πια από τα συρτάρια και τις ντουλάπες, δίνοντας τη σκυτάλη στα βιομηχανοποιημένα ενδύματα.

Παρ' όλα αυτά τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αξιοσημείωτη στροφή προς τη γενικότερη τέχνη του χειροποίητου και ειδικά του πλεξίματος. Τα εργαστήρια εκμάθησης της τέχνης αυτής ξεπηδούν σαν τα μανιτάρια, με τους πιο μοντέρνους «μαθητές» να ανατρέχουν στην τεχνολογία για να μάθουν τις πρώτες πλέξεις.

Οι βελόνες βγήκαν πια από τα συρτάρια και... πήραν φωτιά, αρχίζοντας να δημιουργούν και πάλι κασκόλ, σκούφους και πουλόβερ - ιδανικά για τον χειμώνα - αλλά και αξεσουάρ, διακοσμητικά κ.ά.
Πηγή το Βήμα.

Τα τελευταία χρόνια  αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο το πλέξιμο  και γενικά οι χειροτεχνίες σαν μέσα που προωθούν τη  χαλάρωση και την αυτοεκτίμηση όσο και την έκφραση της δημιουργικότητας σε γυναίκες και άντρες. 
Ακόμη η ανάγκη να ανακυκλώσουμε τα ενδύματα συνδέεται τόσο με τη φροντίδα για το κλίμα όσο και την οικονομία του νοικοκυριού. Και το πλέξιμο είναι ένας εύκολος και διασκεδαστικός τρόπος να δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία σε πουλόβερ, κάλτσες και άλλα μεταμορφώνοντάς τα σε κάτι εξίσου χρηστικό. Έχουμε ξαναγράψει για την ανακύκλωση πλεκτών (εδώ)και μάλιστα σε ένα από τα πιο δύσκολα είδη,τις παλιές κάλτσες!

Ακόμη, είναι ένας εύκολος τρόπος να συνεισφέρουμε κοινωνικά ακόμη και αν δεν μπορούμε να διαθέσουμε χρήματα.

Δείτε πόσο δύσκολη είναι η καθημερινότητα για εκατομμύρια παιδιά  

UNICEF: Εκτός σχολείου 30 εκατ. παιδιά λόγω συρράξεων και έκτακτων αναγκών
«Για τα παιδιά που βιώνουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, η εκπαίδευση είναι ένα σωσίβιο», δήλωσε η Josephine Bourne, επικεφαλής των παγκόσμιων προγραμμάτων εκπαίδευσης της UNICEF.
«Ένας αριθμός ρεκόρ καταστάσεων έκτακτης ανάγκης σημαίνει ότι περισσότερα παιδιά από ποτέ βρίσκονται σε κίνδυνο και χρειαζόμαστε επειγόντως τους πόρους για να φθάσουμε σε αυτά τα παιδιά», τόνισε. Συνέχεια (εδώ)
Και εμείς μπορούμε να συνεισφέρουμε.
Πως; πλέκοντας σκουφάκια γάντια και ζακέτες για τα παιδιά που βρίσκονται στους καταυλισμούς και θα περάσουν το χειμώνα στις σκηνές. Κάθε μάλλινο πανοφώρι είναι πολύτιμο, και ακόμη και πουλόβερ που δεν μας αρέσουν ή δεν μας κάνουν μπορούν  να μεταμορφωθούν σε κουβερτούλες.


Έχει ξανασυμβεί αυτό στο παρελθόν. Οι γυναίκες στις πόλεις βοήθησαν με το ρουχισμό που έφτιαχναν τους στρατιώτες μας να αντέξουν στα χιόνια. Αν διαβάζοντας αυτό το κείμενο θέλετε  να μάθετε πως μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά που ζουν στους καταυλισμούς θα σας έχω περισσότερες πληροφορίες την επόμενη εβδομάδα.

Υ.Γ. Επέλεξα σαν πρώτη εικόνα το υπέροχο ζακετάκι που φτιάχτηκε από πολλά διαφορετικά νήματα.

Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Οι ενδυματολογικές επιλογές των γυναικών στη Βουλή


Με αφορμή το μακό μπλουζάκι με το παπαγαλάκι  και τη βεραμάν φούστα της Ραχήλ Μακρή,     ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης, (σαν πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας ),  έκανε  προσφάτως συστάσεις ενδυματολογικού χαρακτήρα μιλώντας για σκισμένα τζιν, μίνι φούστες κλπ., υπενθυμίζοντας στις βουλευτίνες μας  πως η Βουλή δεν είναι πασαρέλα.


Παπαγαλάκι , πάει λαική ..




Η βουλευτής της ΝΔ,  Αικατερίνη Παπακώστα
που συχνά μας εκπλήσσει με τις … λαμέ  (πολύ λαμέ  και σατέν αδελφούλα μου) στυλιστικές της επιλογές που μοστράρει στις διάφορες συνεδριάσεις του κοινοβουλίου (σαν πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας και Δικαιωμάτων του Κοινοβουλίου), έστειλε (όχι θα το άφηνε) μια αναφορά να (μετά συγχωρήσεως),  στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκη, με την οποία διαμαρτύρεται εντόνως επειδή τα ΜΜΕ ασχολούνται συστηματικά …με τα ρούχα των γυναικών βουλευτών!

Ένθερμη συμπαραστάτρια στον δύσκολο -πλην δίκαιο όμως δε λέω-   αγώνα που ξεκινά η κυρία Παπακώστα εμφανίστηκε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ κυρία Μαρία Ρεπούση (με το δίχτυ είναι – δερμάτινο μαζοχοτέτοιο είναι – θα σε γελάσω) η οποία μάλιστα φέρεται να συνέγραψε την επίμαχη αναφορά.

Μάλιστα χαρακτήρισαν  σεξισμό (!) κατά των γυναικών όσα γράφονται (σας θυμίζω, άλλωστε, τα  σχόλια που δημοσιεύθηκαν προσφάτως με αφορμή το μαύρο δικτυωτό καλσόν με το οποίο εμφανίστηκε στη Βουλή η κυρία Ρεπούση την ημέρα της ψηφοφορίας για την Προκαταρκτική Επιτροπή).

Δίκιο έχετε  βρε κορίτσια ! Κι εγώ μαζί σας!

Κύριε Μαρκογιαννάκη μου,  σας βρίσκω υπερβολικούλη! Σιγά που δεν αρμόζουν στο κοινοβούλιο οι λούμπεν εμφανίσεις κάποιων γυναικών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ


Έβαλα ότι  βρηκα ..1
  
Έβαλα ότι βρηκα ..2

Δεν τους λυπάσαι Όλγα μου.. 
Αγοράκια είναι και οι βουλευτές..  Γιατί δεν τους έδειχνες στη  διαφημιστική σου καμπάνια για τον Ελληνικό τουρισμό τα ..ελληνικά αξιοθέτα; Θα  γίνοταν το έλα να δεις από τουρίστες στο Ελλάντα! 

Από δίπλα τα αβυσσαλέα ντεκολτέ της Όλγας Κεφαλογιάννη …


Ελενα Ράπτη



παιχνιδιάρικα τοπάκια της Ε Κουντουρά


Ο σεβασμός στους θεσμούς δεν είναι νεκρή έννοια .
Όσο εσύ έχεις το δικαίωμα να πίνεις ή να ντύνεσαι όπως θέλεις άλλο τόσο δικαίωμα έχει και ο κάθε πολίτης (όχι μόνον ο ψηφοφόρος σου) να σε βλέπει να συμμορφώνεσαι με βάση τους κανονισμούς και να σέβεσαι τους θεσμούς . Αν δεν μπορείς να αντέξεις την ιδέα στο χέρι σου είναι να παραιτηθείς και να μας απαλλάξεις.

*
Αυτό  που είναι πιο απαράδεκτο δεν είναι τόσο η έλλειψη καλαισθησίας στο ντύσιμο σας όσο το ίδιο το γεγονός ότι οι πολιτικοί μας γυναίκες ή  και συχνά  άντρες   δεν αντιλαμβάνεστε ότι το πέρασμα στο ενδυματολογικό περιθώριο οδηγεί στο αντίστοιχο πολιτικοκοινωνικό.

*
Κυρία Ραχήλ Μακρή, εντάξει , δεν μας  πειράζει το οποιοδήποτε ντύσιμο, αλλά δόξα τον Δία, μισθά έχεις…..μην ψωνίζεις από το πανέρι και μετα τα φοράς στη Βουλή για να μας  δείξεις πόσο λαϊκό κορίτσι είσαι .  Φαντάσου τον Ψαριανό, να έλθει με τα σώβρακα…
Αναδημοσίευση από: Χειμωνιάτικη Λιακάδα
Σχετικά κείμενα
Τι θα φορέσουμε;
Η κατάλληλη ενδυμασία

Συνεχίζεται



Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

Η κατάλληλη ενδυμασία


ΣΕΜΝΗ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ

 Φιλοποίμην  μέγιστος κα σχατος στρατηγς τς ρχαίας λλάδος το περίφημος δι τν πλότητα τς νδυμασίας του.
μέραν τιν προσεκλήθη ες τν τράπεζαν νς Μεγαρέως, το ποίου σύζυγος γνώριζεν ατν μόνον ς «τν μέγαν στρατηγν»· λλ’ οδέποτε εχεν δε τ πρόσωπόν του. Ατ φυσικ περιέμενε ν δ ατν ρχόμενον μ μεγάλην συνοδείαν κα φοροντα πλουσίαν στολήν.
ταν δ Φιλοποίμην παρουσιάσθη μόνος κα πενιχρς νδεδυμένος, ατ τν ξέλαβεν ς πηρέτην κα τν παρεκάλεσεν, πειδ τοίμαζε τ φαγητν ες τ μαγειρεον, διότι ες τν καιρν κενον α καλα οκοδέσποιναι μαγείρευον κα καμνον πολλς λλας οκιακς ργασίας μόναι των, ν πάγ κα ατς ες τ μαγειρεον κα ν τν βοηθήσ.
Φιλοποίμην χωρς ν επ λόγον ξέβαλε τ πενιχρν χιτώνιόν του, πγεν ες τ μαγειρεον κα ρχισε ν σχίζ ξύλα.
Μετ’ λίγον λθε κα οκοδεσπότης κα μ μεγίστην του κπληξιν δν τν Φιλοποίμενα σχίζοντα ξύλα. « Τί εναι τοτο, —επε,— Φιλοποίμην ;»
« Τί λλο, —πεκρίθη κενος δωρίζων (μ πολλν λαρότητα,) παρ’ τι τιμωρομαι δι τν κακν μου ψιν !»
[πηγή: Εφημερίς των Παίδων, Απρίλιος 1875, σελ. 416 - Κοσμόπολις]

Πηγή
Αυτά συνέβαιναν κάποτε αγαπητοί φίλοι.Αυτές οι παλιές ιστορίες  μπορούν  ακόμη να μας υπενθυμίσουν τι συμβαίνει όταν χάνουμε το μέτρο.
Τώρα έχουμε άλλες προτεραιότητες και σπανίως η λιτότητα αποτελεί  το πρόβλημα στην εμφάνιση μας . 
Αναφορά στην κατάλληλη επιλογή ενδυμασίας  κάναμε κι εδώ:Τι θα φορέσουμε; και θα συνεχίσουμε με αφορμές που έδωσαν δημόσια πρόσωπα.
Συνεχίζεται

Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Η βιομηχανία μόδας..σε παράκρουση

 Τι μας προτείνουν τα νέα ονόματα του χώρου της μόδας; Ποιες είναι οι επόμενες  τάσεις;

Τα νέα μας τα παρουσιάζει η Έλλη Εμπεδοκλή

"Εκκεντρικοί και με διάθεση να κερδίσουν τις εντυπώσεις (καλές ή κακές) εμφανίστηκαν οι περισσότεροι φοιτητές. Εμείς, τους βαθμολογήσαμε και σας παρουσιάζουμε τις εργασίες τους..."


Αυτά  και άλλα θα  βρουν τρόπους να μας τα φορέσουν!
Royal College of Arts

Μια κλασσική αξία στο χώρο της τέχνης που κρατάει πάντα το επίπεδο ψηλά είναι το Βασιλικό Κολέγιο Τεχνών στο Λονδίνο. Φέτος μας παρουσίασε ένα σύγχρονο γαϊτανάκι μιας και τα περισσότερα μοντέλα ήταν ενωμένα το ένα με το άλλο με ένα είδος ουράς. Η ουρά ξεκινούσε από το κεφάλι του μοντέλου που βρισκόταν από πίσω και κατέληγε στην πλάτη του μοντέλου μπροστά. Έκτος από την παράξενη αυτή ανθρώπινη αλυσίδα είδαμε ασύμμετρα σχήματα, ξεχωριστά μανίκια, καλυμμένα μάτια και όλα αυτά σε γκρι τόνους με κάποιες εκρήξεις έντονου χρώματος.
Διαβάστε τη  συνέχεια (εδώ)

Αυτά δεν είναι καινούρια, γίνονταν εδώ και πολλά χρόνια. Δείτε πως τα παρουσίαζε η Μαλβίνα και γελάστε, αλλά μην τα φορέσετε χωρίς δεύτερη σκέψη.
Πάντα επίκαιρη.Απολαύστε την.

Η Μαλβίνα σχολιάζει τη Μόδα!
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=yEdwrlE41jM


Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Βαφές με φυσικές χρωστικές ουσίες



Το μωβ της  Τύρου(2)
Η  βαφική, μια τέχνη που τείνει να ξεχαστεί σήμερα, υπήρξε για πολλούς αιώνες μια από τις "μυστικές τέχνες"παρ'όλο που οι περισσότερες  χρωστικές ουσίες προέρχονταν από "κοινά" διαθέσιμα υλικά.  Η προτίμηση του ανθρώπου στα χρώματα τόσο για τα αντικείμενα όσο και για την εμφάνισή του ανάγεται  στους  προιστορικούς χρόνους . 
Οι άνθρωποι βάφουν το σώμα τους  πολύ πριν χρησιμοποιήσουν ρούχα.
Οι περισσότερες  χρωστικές ήταν  εύκολο να βρεθούν από τη φύση  διότι φυτά, φλοιοί δέντρων, ρίζες  και έντομα, μπορούσαν να συλλεχθούν με σχετική ευκολία από όσους  γνώριζαν τις ιδιότητές τους. Η βαφική, σε κάθε γωνιά της γης, πριν την  "βιομηχανική  επανάσταση", ασκήθηκε κυρίως από τις γυναίκες και αποτελούσε μέρος των οικιακών τους εργασιών. 
Ρίζες ριζαριού και νήμα βαμμένο με ριζάρι(1)
Η βασική διαδικασία δεν  έχει αλλάξει στο πέρασμα του χρόνου. Τυπικά, η χρωστική  μπαίνει σε μια κατσαρόλα όπου έχει  προστεθεί νερό  και στη συνέχεια βυθίζονται τα  υφάσματα  ενώ το νερό θερμαίνεται. 
Κάποιες χρωστικές όμως  ήταν δυσεύρετες και κοπιαστικές στην παρασκευή τους. Μια από τις ακριβότερες, ήταν  η βαφή με κρόκο, η οποία έδινε ένα λαμπερό κίτρινο χρώμα, και εγκαταλείφθηκε σε μεγάλο βαθμό γιατί απαιτούσε απέραντες εκτάσεις καλλιέργειας. 
Φυτική βαφή κόκκινου νήματος με τον παραδοσιακό τρόπο(1)
Από τις πιο δύσκολες  και  ακριβότερες χρωστικές ήταν αυτές που παράγονταν από τα  ασπόνδυλα της θάλασσας: η πορφύρα,  το μοβ* της Τύρου  και το βυσσινί. 
Το κάθε κοχύλι, απέδιδε  ελάχιστη  χρωστική, και η  βαφή ενός χιτώνα  απαιτούσε  δεκάδες χιλιάδες από όστρακα. Η  δυσάρεστη μυρωδιά  δε που ανέδυαν τα όστρακα κατά την επεξεργασία, ήταν ο λόγος που τα βαφεία βρίσκονταν μακριά από τις πόλεις.
Πορφύρα(3)
Το πορφυρό χρώμα είναι χρώμα με μεγάλη ιστορία. 
Με αυτό  έβαφαν τα ενδύματα των σημαντικών ατόμων.Των βασιλέων και των αυτοκρατόρων. Η χρωστική συλλεγόταν με κόπο  από την πορφύρα και τον µούρικα (θαλάσσια σαλιγκάρια).
Ένα θραύσμα από το σάβανο με οποίο ο αυτοκράτορας Καρλομάγνος θάφτηκε το 814. Ήταν φτιαγμένο από χρυσό και πορφύρα.

Οι Βυζαντινοί δεν ήταν οι μόνοι που ασχολήθηκαν με τις πορφύρες.
Από τον 15ο αιώνα π.Χ. ή και νωρίτερα, εξαγόταν βαφή  πορφύρας σε όλο το μήκος της Μεσογείου.
 Στη βόρεια ακτή της Συρίας, ανάμεσα στα αρχαία ευρήματα οι αρχαιολόγοι βρήκαν πολλά σπασμένα όστρακα και μέρος μιας κατσαρόλας ακόμα βαμμένης μωβ*.
Ο Μινωικός πολιτισμός της Κρήτης άντεξε  περίπου για δύο χιλιετίες, από το 3000 π.Χ. έως το 1000 π.Χ. 
Οι ανασκαφές έχουν αποκαλύψει σπίτια διακοσμημένα με τοιχογραφίες που χρησιμοποιούσαν το μωβ ως χρώμα. 
Θρυμματισμένα κοχύλια πορφύρας έχουν βρεθεί επίσης ενσωματωμένα στα δάπεδα από το 1500 π.Χ. περίπου. Τα κελύφη της πορφύρας εμφανίζονται ως μοτίβο σε αγγεία και  επάνω σε πολύτιμους λίθους. 
Από τις τοιχογραφίες, τα ζωγραφισμένα στοιχεία και τα κεραμικά, γνωρίζουμε ότι οι Μινωίτες έπλεκαν μάλλινα χρωματιστά υφάσματα με πολύπλοκα σχέδια. 
Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε αν και κατά πόσον τα σχέδια ήταν υφασμένα κεντήματα, ή τυπωμένα, διότι δεν έχουν ακόμη βρεθεί  τα ίδια τα υφάσματα. 
Για τους Μινωίτες που είχαν αναπτύξει ένα  εκτεταμένο δίκτυο εμπορικών συναλλαγών  χωρίς νόμισμα, το ύφασμα ήταν ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία ανταλλαγών. 
Η εντυπωσιακή τοιχογραφία  της αρπαγής της Περσεφόνης  είναι από τις μοναδικές πλήρως σωζόμενες ζωγραφικές παραστάσεις της κλασικής αρχαιότητας.
Ο χιτώνας της είναι μοβ.(3)

Στην Αίγυπτο πάλι που ήταν ένας σημαντικός εμπορικός προορισμός, βρέθηκε  Πάπυρος από το 1400 π.Χ. περίπου (σήμερα βρίσκεται στο Μουσείο Victoria στη Σουηδία) ,όπου  περιλαμβάνει 70 συνταγές για τη βαφή μαλλιού, και οι περισσότερες από αυτές αναφέρονται στο μοβ. 

Οι Φοίνικες παρασκεύαζαν επίσης ένα μπλε λουλακί χρώμα,  από ένα συγγενικό είδος πορφύρας ( Murex trunculus) που ονομαζόταν βασιλικό μπλε ή μοβ του υακίνθου.
Πέρα από τη Μεσόγειο,  μια σειρά από θαλάσσια  σαλιγκάρια  χρησίμευσαν ως βαφές.  Στην αρχαία Ιαπωνία, τη Σκανδιναβία και τις Βρετανικές Νήσους, χρησιμοποιούσαν χρωστικές που λάμβαναν από πορφύρες.
 Στην Αυστραλία, αν και υπάρχουν παρόμοια οστρακοειδή,  δεν έχει βρεθεί ακόμη κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι χρησιμοποιήθηκαν στη βαφή νημάτων.
 Αλλά στην  Βόρεια και Νότια Αμερική όπου   ευδοκιμούν περίπου  140 είδη πορφύρας, κάποια είδη ακόμη και σήμερα χρησιμοποιούνται ως χρωστικές κυρίως για παραδοσιακά αντικείμενα(π.χ,μικρές κούκλες) φτιαγμένα από νήματα. 

Η πιο πλήρης γραπτή αναφορά για τις τεχνικές βαφής  μας έρχεται από τον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο τον πρώτο αιώνα μ.Χ, αλλά οι ερευνητές  διαπίστωσαν πρόσφατα ότι ο Πλίνιος είτε έχει μπερδέψει  ορισμένες διαδικασίες ή  παραπληροφορεί, ίσως σκόπιμα, διστάζοντας να αποκαλύψει πλήρως τις τεχνικές. 


Murex trunculus
Η Πορφύρα, το όστρακο με τη μακραίωνη ιστορία, σήμερα χρησιμεύει μόνο ως  δόλωμα για  «εξαιρετικά» ψάρια όπως τον σαργό και την τσιπούρα. 
Πολλοί λίγοι τις μαγειρεύουν, και κανείς σχεδόν δεν ασχολείται  με τη χρωστική τους.
"Σκουντουφλάμε" στα  άδεια όστρακα τους  σχεδόν σε κάθε  παραλία της Μεσογείου γιατί είναι ανθεκτικό είδος παρά την υποβάθμιση των ακτών από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις.
Στη Μεσόγειο συναντάμε  16 είδη Muricidae. Σε πολλά μέρη, τα ονομάζουν γενικά στρόμπους και δεν τα ξεχωρίζουν  όπως π.χ τα Hexaplex trunculus,το Stramonita haemastoma,  Bolinus brandaris, κ.ά.
Τα είδη που αλιεύονταν κυρίως για βαφή είναι τα: Murex trunculus , Murex brandaris και Thais  haemastoma. 

Φυσικές χρωστικές  είναι οι ουσίες που προέρχονται από φυτά , ασπόνδυλα , ή ανόργανα άλατα. 
Η ανακάλυψη τεχνητών χρωστικών στα μέσα του 19ου αιώνα, έδωσε το έναυσμα για την μεγάλη υποχώρηση από την αγορά κάθε  φυσικής χρωστικής ουσίας. 
Οι συνθετικές χρωστικές, μπορούσαν πλέον να παραχθούν σε μεγάλες ποσότητες,  και σε αντίθεση με τα φυσικά χρώματα, ήταν κατάλληλες και για τις συνθετικές ίνες που ακολούθησαν.
Συνεχίζεται

Σημειώσεις:αν αναρωτιέστε ποια είναι η σωστή ορθρογραφία:μωβ ή μοβ,δείτε (εδώ
Εικόνες και πηγές
(1)πηγή:πολιτιστικός σύλλογος Αμπελακίων
(1)http://st1kids.blogspot.gr/2010/10/blog-post_14.html
(2)http://en.wikipedia.org/wiki/Tyrian_purple
Από τους  βασιλικούς τάφους των Αιγών
(3)http://homouniversalisgr.blogspot.gr/2013/03/blog-post_6938.html