Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013
Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013
Οκτώ τρόποι για να τελειώσετε τις ραφές
Σήμερα θα πάμε σ'έναν ιστότοπο που παρέχει λεπτομερείς οδηγίες ραψίματος και εικόνες που βοηθούν όσους έχουν απορίες με τις τεχνικές.
Οι εικόνες είναι χρήσιμες σε όσους αρέσει να ράβουν οι ίδιοι τα ρούχα για τον εαυτό τους τα παιδιά και τους φίλους τους, και ειδικά, για όσους τώρα είναι στο ξεκίνημα.
Οι συμβουλές που περιέχει είναι απαραίτητες για όσους ξεκινούν τώρα το ράψιμο.
Δείτε και μόνοι σας:
http://www.clubinhodacostura.com/2012/12/acabamentos-para-costuras.html
Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013
Η αγκαλιά
στα κάτεργα του φασόν.. |
Δυο εβδομάδες αργότερα από την τραγωδία στο κτίριο Ράνα Πλάζα που κόστισε τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων, οκτώ ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε φωτιά που ξέσπασε σε άλλο εργοστάσιο ρούχων στην πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές Ντάκα.
Και τότε οι αρχές για πρώτη φορά έκλεισαν προληπτικά για λόγους ασφαλείας 18 εργοστάσια τα οποία κατασκευάζουν ενδύματα αποκλειστικά για μεγάλες μάρκες της Δύσης.
"Ξεπέρασαν τους 800 οι νεκροί στο Μπαγκλαντές και συνεχίζουν να ανασύρονται πτώματα από τα ερείπια. 372 είναι αγνοούμενοι και περισσότεροι από 1.000 τραυματίες. Στο κτίριο λέγεται ότι την στιγμή της κατάρρευσης υπήρχαν περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι, και είναι αμφίβολο, αν θα μαθευτεί ποτέ ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων"έγραφαν όλες οι εφημερίδες εκείνες τις ημέρες.
Το τραγικό περιστατικό πυροδότησε μαζικές κινητοποιήσεις από τους εργαζόμενους σ'αυτά τα κάτεργα αλλά σαν απάντηση, πήραν την καταστολή από τις αστυνομικές δυνάμεις, που είχαν εντολή να διαλύσουν τις συγκεντρώσεις.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση δήλωνε «συγκλονισμένη» από το συμβάν, δίνοντας υποσχέσεις τιμωρίας των υπευθύνων, που μέχρι στιγμής παραμένουν ασύλληπτοι,και όσοι επέζησαν χωρίς ακόμη αποζημίωση.
Όλα για χάρη της κερδοφορίας,ή η επιτομή της απληστίας .....
Όπως συμβαίνει με πλήθος προϊόντων που χρησιμοποιούμε καθημερινά, έτσι και με τα ρούχα, σπανίως μας προβληματίζει ο τρόπος και οι συνθήκες που παράγονται..
Ακριβά ρούχα, φθηνές ζωές
Το Μπανγκλαντές είναι σήμερα ένας από τους "παραδείσους" της δυτικής βιομηχανίας μόδας. Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων σε αυτές είναι γυναίκες κάτω των 30 ετών,και εργάζονται για 12-18 ώρες με μισθό 28 ευρώ τον μήνα. Ο τζίρος των ρούχων τα οποία ράβουν φτάνει τα 5 δισ. δολάρια τον χρόνο. Διαβάστε περισσότερα εδώ:left.grΗ μηδενική αξία της ανθρώπινης ζωής αποτυπώνεται χρόνια τώρα-όσο αναπτυσσόμαστε σαν βιομηχανοποιημένη κοινωνία-στις άθλιες συνθήκες εργασίας και την αδιαφορία των κρατικών αρχών που επιτρέπουν και καλύπτουν τους εργοδότες σε εγκλήματα κατά της ζωής. Μέσα στα θύματα και πολλά παιδιά που δούλευαν στα κάτεργα του φασόν ...
Η καπιταλιστική κερδοφορία δολοφονεί στο Μπαγκλαντές γράφουν τα ΝΕΑ, όπως και ο Ριζοσπάστης
Η φωτογραφία μιας αγκαλιάς |
Μόλις τα μάτια μου κοίταξαν τα πίξελ, τη στιγμή που ο εγκέφαλος κατάλαβε τι έβλεπε, η αίσθηση ήταν η εξής: Σαν κάποιος να με κοπάνησε με δύναμη στο στέρνο.
Αν είσαι φορτισμένος ή σε δύσκολη ψυχολογική κατάσταση ή δυστυχισμένος γενικότερα ίσως δεν πρέπει να την κοιτάξεις. Μπορεί να μη χρειάζεσαι να σου κοπεί η ανάσα, να νιώσεις το απομέσα σου να συσπάται και να βουλιάζει, να συρρικνώνεται σε ένα στιγμιαίο σφίξιμο, ή σε ένα όχι και τόσο στιγμιαίο. Οφείλω να σε προειδοποιήσω.
Είναι η φωτογραφία μιας αγκαλιάς.
Την εικόνα του θαμμένου κάτω από τα ερείπια του κτιρίου ζευγαριού,είδαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων στον κόσμο μέσα από το Facebook, Twitter, Google+, Tumblr το LinkedIn,κ.ά.
http://www.huffingtonpost.com/sourav-roy/bangladesh-factory-fire-photograph_b_3355872.html
Φοβούμενη ότι οι δυτικές εταιρείες θα καταργήσουν τους προμηθευτές τους από το Μπαγκλαντές, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας νέας ερευνητικής επιτροπής η οποία θα επιθεωρήσει τα περίπου 4.500 υφαντουργικά εργοστάσια αναζητώντας ενδεχόμενα κατασκευαστικά προβλήματα.
Μπορεί να αναρωτιέστε γιατί στέκω σ'αυτό το γεγονός σήμερα.
Οι γιορτές πλησιάζουν και πολλοί από μας θα ψωνίσουμε δώρα.Καλό θα είναι λοιπόν να θυμόμαστε από που έρχονται, και να επιλέξουμε προϊόντα εγχώριας παραγωγής, κι ας είναι λίγο ακριβότερα.
Γιατί είναι αδύνατον σήμερα στην Δύση να παράγει κανείς φτηνότερα από τις χώρες της Ασίας.
Αλλά αυτό είναι διαφορετικό θέμα από μόνο του,που θα ερευνήσουμε στο μέλλον...
Εικόνες από το Newsbomb.gr
Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013
Το βαμβάκι στην κλωστοϋφαντουργία
Άνθος βαμβακιού |
Το βαμβάκι είναι υφαντική ίνα φυτικής προέλευσης, και η ύλη στην υφαντική που χρησιμοποιείται περισσότερο απ' όλες τις άλλες. Είναι πολύ δημοφιλές για εσώρουχα πετσέτες και μπλούζες, γιατί είναι απαλό, ανθεκτικό, καλό μονωτικό και φιλικό για το δέρμα.
Ένα ακόμη από τα πλεονεκτήματα του βαμβακιού είναι ότι δύσκολα πιάνει φωτιά.
Εμπόριο
Οι μεγαλύτερες χώρες παραγωγής είναι οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, η Αίγυπτος, το Πακιστάν, το Μεξικό, κ.α.,αλλά και η χώρα μας.
Η Ελλάδα καταλαμβάνει παγκόσμια την 8η έως 10η θέση (ανάλογα με το ετήσιο ύψος παραγωγής των άλλων βαμβακοπαραγωγικών χωρών),σε παραγωγή ακατέργαστου βαμβακιού και βρίσκεται στις πρώτες θέσεις από πλευράς ποιότητας.
Ωστόσο, η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βαμβακοκαλλιέργειας οφείλεται κυρίως στην κοινοτική στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών από την Ε.Ε.
Το βαμβάκι, παρά τον κλονισμό που δέχτηκε με την αλλαγή της Αγροτικής παραγωγής(ΚΑΠ) από το 2006 και τον ανταγωνισμό τα τελευταία χρόνια, παραμένει κύριο αγροβιομηχανικό προϊόν, εξασφαλίζοντας βασική απασχόληση σε πολλές αγροτικές και αστικές οικογένειες και αποτελεί σημαντική συναλλαγματοφόρο πηγή για την Εθνική Οικονομία.
Η καλλιέργεια βάμβακος τα τελευταία χρόνια καταλαμβάνει το 45-50% του συνόλου των αρδευόμενων εκτάσεων, γεγονός που αποδεικνύει την ανταγωνιστικότητα της έναντι άλλων αρδευόμενων καλλιεργειών.
Η ελληνική βαμβακουργία δίνει εργασία σε πολλές ακόμη οικογένειες που ασχολούνται με την εμπορία και μεταποίηση του προϊόντος (εκκόκκιση, μεταφορές, νηματοποίηση, υφαντική, βαφική, πλεκτική, έτοιμο ένδυμα, εμπόριο κτλ).
Προέλευση, και χαρακτηριστικά βαμβακιού
Αγγειόσπερμο, δικότυλο φυτό το βαμβάκι ανήκει στην τάξη των Μαλαχωδών και στην οικογένεια των Μαλαχοειδών.
Ιθαγενές των τροπικών περιοχών της Αφρικής και της Ασίας είναι γνωστό από τα πανάρχαια χρόνια και καλλιεργείται για τις ίνες του.
Σε ανασκαφές που έγιναν στην Ινδία βρέθηκαν υπολείμματα υφασμάτων από βαμβάκι που υπολογίζονται γύρω στο 3000 π.Χ. Στην Ελλάδα πρωτοήρθε από την Ασία κατά την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου γύρω στο 325 π.Χ. Η καλλιέργειά του στη συνέχεια εξαπλώθηκε στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου. Τα χρόνια εκείνα το βαμβάκι αναφερόταν ως δέντρο,
γεγονός που αποδεικνύει ότι καλλιεργούσαν δενδροειδείς ποικιλίες βαμβακιού. Η
καλλιέργεια του βαμβακιού στην Ελλάδα αναφέρεται από τον Παυσανία το 2 μ.Χ. αιώνα
με την ονομασία ‘’βύσσος’’. Η καλλιέργεια του επεκτάθηκε σε μεγάλη κλίμακα γύρω
στο 550 μ.Χ.
Η επιστημονική του ονομασία είναι γοσύπιο και οι βλαστοί του διακλαδώνονται
φτάνοντας σε ύψος το 1,5 μέτρο αλλά και τα 6 μέτρα στις δενδροειδείς ποικιλίες. Έχει
φύλλα με μακρύ μίσχο, μεγάλα και με έλασμα. Στη βάση του μίσχου βρίσκονται δύο
μικρά παράφυλλα συνήθως οδοντωτά. Τα άνθη βγαίνουν από τις μασχάλες των φύλλων
και είναι μεγάλα, μοναχικά και παράγονται από ανθοφόρους οφθαλμούς.
Ο καρπός του είναι κάψα και έχει 8-10 σπόρια που περιβάλλονται από λευκές ίνες.
Καλλιεργούμενα είδη
Τα είδη που καλλιεργούνται σήμερα είναι τέσσερα:
Αδρότριχο βαμβάκι ή Χνουδωτό βαμβάκι (Γοσσύπιον το αδρότριχον - Gossypium
hirsutum) Το πιο κοινά καλλιεργούμενο δίνει πάνω από το 90% της παγκόσμιας
παραγωγής. Είναι και το μοναδικό είδος που καλλιεργείται στην Ελλάδα.
Οι ίνες που παράγει φτάνουν τα 45 χιλιοστόμετρα μήκος και
χαρακτηριστικό του είναι το χνούδι που περικλείει τα σπόρια του. Τα άνθη του είναι
λευκά όταν ανοίξουν αλλά στην πορεία αλλάζουν χρώμα και γίνονται κόκκινα ή μοβ.
Είναι βαμβάκι υψηλής ποιότητας με μεγάλη αντοχή, ελαστικότητα, πολύ καλή
στιλπνότητα και ομοιομορφία.
Ποώδες βαμβάκι (Γοσσύπιον το ποώδες - Gossypium herbaceum) Βρίσκεται
αυτοφυές στο Πακιστάν στην Ινδία και σε ορισμένες περιοχές της Αφρικής.
Παλαιότερα η καλλιέργεια του ήταν πολύ διαδεδομένη αλλά σήμερα οι καλλιέργειες
του αντικαταστάθηκαν από το χνουδωτό βαμβάκι που είναι πολύ καλλίτερης
ποιότητας. Στην Ελλάδα το καλλιεργούσαν μέχρι το 1950 στη Λιβαδειά όπου ήταν
γνωστό με την ονομασία Δαδιώτικο και στις Σέρρες.
Βαρβαδεινό βαμβάκι (Γοσσύπιον το βαρβαδινόν - Gossypium barbadense)
Πολυετή και ετήσια φυτά που τα περισσότερα είναι δενδροειδή και φτάνουν σε ύψος
και τα 6 μέτρα. Η καταγωγή του είδους αυτού είναι η λατινική Αμερική και σήμερα
καλλιεργείται στην Αφική και σε πολλές Ασιατικές χώρες.
Οι ίνες του είναι οι μακρύτερες από όλα τα είδη και φτάνουν και τα 50 χιλιοστόμετρα είναι καλής ποιότητας , λεπτές και μαλακές.
Δενδρώδες βαμβάκι (Γοσσύπιον το δενδρώδες - Gossypium arboreum). Βρίσκεται
αυτοφυές στο Πακιστάν , τη Σρι Λάνκα και την Ινδία όπου θεωρείται ιερό φυτό γι
αυτό βρίσκεται έξω από πολλούς ναούς. Οι ίνες του είναι πολύ κοντές και όχι τόσο
καλής ποιότητας γι αυτό η καλλιέργεια του είναι πολύ περιορισμένη
(el.wikipedia.org).
Συγκομιδή-Εκκόκκιση
Η κάψα που περιέχει το βαμβάκι, ωριμάζει σε δύο μήνες μετά από τη σπορά του φυτού.
Η συλλογή του γίνεται με ειδικές μηχανές αλλά παλαιότερα γινόταν κυρίως με το χέρι και ήταν δύσκολο προϊόν για τους αγρότες. Μετά τη συγκομιδή το βαμβάκι μεταφέρεται σε ειδικούς χώρους που λέγονται εκκοκκιστήρια. Εκεί γίνεται ο αποχωρισμός των ινών από το σπόρο.
Ο χρόνος που γίνεται η εκκόκκιση είναι περίπου 3 μήνες μετά τη συλλογή. Τα περισσότερα εκκοκκιστήρια διαθέτουν μηχανισμούς που απομακρύνουν τα διάφορα ξένα σώματα όπως χώμα, φύλλα , σπόρους καθώς και την περιττή υγρασία. Μετά από τις διαδικασίες αυτές τα βαμβάκια, καθαρά πλέον, συσκευάζονται σε μεγάλες μπάλες ή τετράγωνες παλέτες, δένονται , καταγράφεται η ποιότητα και προωθούνται στο εμπόριο.
Νήματα βαμμένα σε τσιλέδες και κώνους |
Για να ασπρίσει το βαμβάκι περισσότερο, χρησιμοποιείται χλώριο σε μεγάλες ποσότητες ή άλλα τοξικά, τα χρώματα συχνά περιέχουν βλαβερά βαρέα μέταλλα.
Με την ευκολία που μας δίνει το youtube μπορούμε να δούμε κάποια από τα πρώτα στάδια επεξεργασίας του.
http://www.youtube.com/watch?v=WcY-m4Y9-B8
00026
http://www.youtube.com/watch?v=Ep57_P6s7Qs
Πολυεστέρας-βαμβάκι
Ο συνδυασμός του βαμβακιού και του πολυεστέρα έχει αποδειχθεί ιδανικός για την κατασκευή ρούχων που διαρκούν πολύ. Η δυνατότητα του βαμβακιού να αναπνέει σε συνδυασμό με την αντοχή και τη χρωματική ανθεκτικότητα του πολυεστέρα, κάνουν τα σύμμεικτα ρούχα να διατηρούν το σχήμα τους και το χρώμα τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
00035
http://www.youtube.com/watch?v=FL_xs3gLOiE
Συνοπτική παρουσίαση της εταιρίας που βλέπουμε στα βιντεάκια.
Η εταιρεία ιδρύθηκε από τους αδερφούς Χρήστο, Χαράλαμπο, Ηλία, Μιχάλη και Ιωάννη Δοντά το 1970 ξεκινώντας με μια μονάδα παραγωγής βαμβακονημάτων στα Φάρσαλα. Κατά την περίοδο που μεσολάβησε μέχρι σήμερα η εταιρία έχει αναπτυχθεί με ταχείς ρυθμούς και σήμερα κατέχει τη θέση του μεγαλύτερου εγχώριου επενδυτή στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας.
Η Εταιρία ασχολείται:
Με την εκκόκκιση σύσπορου βαμβακιού
Με την παραγωγή νημάτων
Με την βαφή νημάτων και εξευγενισμό αυτών
Στα προϊόντα της περιλαμβάνονται εκκοκκισμένο βαμβάκι, νήματα βαμβακερά εκρού, πεννιέ-καρντέ, χρωματιστά, γκαζέ- μερσεριζέ, υποπροϊόντα εκκοκκίσεως και νηματοποιήσεως βάμβακος κ.α.
http://www.stiafilco.com/gr/company.asp
Εικόνες και πηγές
en.wikipedia.org
Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013
2η έκθεση χειροποίητου Handmade Dreams
Καλησπέρα σε όλους.
Οι γιορτές πλησιάζουν και όπως συνήθως συμβαίνει τα ερωτηματικά για το τι δώρα θα κάνουμε στους αγαπημένους μας μας επισκέπτονται συχνότερα.Όμορφες πρωτότυπες και οικονομικές λύσεις μπορούμε να βρούμε στα bazaar που πυκνώνουν πριν τις γιορτές, αλλά και σε εκθέσεις όπως αυτήν που αναφερόμαστε σήμερα.
Η 2η έκθεση χειροποίητου Handmade Dreams θα γίνει στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων, 29- 30 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου 2013.
Δείτε αν θέλετε ένα μικρό βίντεο από την 1η έκθεση που έγινε πέρυσι, και να πάρετε μια γεύση για το τι θα βρείτε.
http://www.handmadedreams.gr/index.php/news/76-1st-handmade-dreams-exhibition-video
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: κα Δέσποινα Μπρατσή
Τηλ.: 694 25 99 701
E-mail: info@handmadedreams.gr
Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013
Τα βασικά χρώματα
CMY – Βασικά και δευτερογενή χρώματα |
Βασικά (ή πρωτογενή) χρώματα είναι αυτά τα οποία όταν συνδυαστούν μεταξύ τους μπορούν να παράγουν όλα τους δυνατούς χρωματισμούς. Τα χρώματα που προκύπτουν από τον συνδυασμό των βασικών λέγονται δευτερογενή. Για την περιγραφή των χρωμάτων χρησιμοποιούμε τα χρωματικά μοντέλα. Κάθε ένα από αυτά χρησιμοποιεί κάποια βασικά χρώματα και μία μέθοδο για την περιγραφή των χρωματικών αντιλήψεων που μπορεί να έχουμε.
Το μοντέλο αυτό βασίζεται στο γεγονός ότι το υπόβαθρο της εκτύπωσης είναι το λευκό χαρτί που ανακλά όλα τα χρώματα (μήκη κύματος). Κάθε βασικό χρώμα που προστίθεται με ένα μελάνι απορροφά ορισμένα χρώματα και αποδίδει τα υπόλοιπα.
Εδώ ο συνδυασμός των τριών βασικών χρωμάτων δίνει το μαύρο χρώμα (πλήρης απορρόφηση των ακτινοβολιών). Για το λόγο αυτό το μοντέλο CMY χαρακτηρίζεται και ως "αφαιρετικό". Μαύρο χρώμα, επίσης, προκύπτει από το συνδυασμό ενός βασικού και του αντίθετου δευτερογενούς:
Γραφική απεικόνιση του χρωματικού μοντέλου CMY.
Μαύρο: Γαλάζιο + Ματζέντα + Κίτρινο
Μαύρο: Γαλάζιο + Κόκκινο
Μαύρο: Ματζέντα + Πράσινο
Μαύρο: Κίτρινο + Μπλε
Βασικά χρώματα στη ζωγραφική (RYB)
Στην παραδοσιακή ζωγραφική χρησιμοποιείται το χρωματικό μοντέλο RYB με βασικά χρώματα τα Κόκκινο (Red) - Κίτρινο (Yellow) - Μπλε (Blue).
Το RYB είναι μια ιστορική ομάδα βασικών χρωμάτων. Κατά κύριο λόγο χρησιμοποιείται στην τέχνη και την καλλιτεχνική εκπαίδευση, ιδιαίτερα στην ζωγραφική.
Τα θερμά χρώματα έχουν την τάση να «προβάλλονται» ενώ τα ψυχρά να «υποχωρούν» |
Μέχρι τα µέσα του περασµένου αιώνα χρησιµοποιούνταν αποκλειστικά φυσικά χρώµατα. Ο άνθρωπος, για να βάψει µε επιτυχία υφάσµατα που να µένουν αναλλοίωτα στον αέρα, στον ήλιο, στο νερό, χρησιµοποιούσε περιορισµένο αριθµό χρωστικών ουσιών, µόλις δώδεκα, και αυτός ο περιορισµένος αριθµός διατηρήθηκε µέχρι τα µέσα του 19ου αιώνα.
Με την πρόοδο όµως που σηµειώθηκε στην Οργανική Χηµεία, άνοιξε ο δρόµος για τη βιοµηχανική παραγωγή των συνθετικών χρωµάτων, αυξάνοντας τα αποθέµατα των χρωστικών ουσιών που είχε στη διάθεσή του. Το πρώτο συνθετικό χρώµα, που χρησιµοποιήθηκε για το βάψιµο του µεταξιού, ήταν το πικρικό οξύ, που παρασκευάστηκε το 1771.
Συνεχίζεται
Εικόνες και Πηγές:
http://en.wikipedia.org/wiki/Primary_color
http://www.decobook.gr/diakosmisi/idees-taseis/748-2011-10-30-18-2
Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013
τα καρό στη μόδα
Γεια σας φίλοι.
Σάστισα σήμερα όταν τυχαία έπεσα σε μια εικόνα που υποτίθεται πως μας μυούσε στις νέες τάσεις της μόδας. Δεν ήταν δυνατόν να αντιγράψω την εικόνα ώστε να μπορέσω να σας την δείξω, αλλά μπορείτε να την βρείτε εδώ:
http://www.elle.gr/article.asp?catid=24772&subid=2&pubid=129543454
Ο τίτλος της παρουσίασης είναι αυτός:"Οι τάσεις της μόδας εμπνέουν το ντιζάιν"
Κοιτώ καλά καλά τη φωτογραφία και ένα πολιτισμικό το σοκ παθαίνω.
Τι συμβαίνει εδώ;
Όσοι ζούμε στην πρωτεύουσα, εδώ και χρόνια (δεν μπορώ να ξέρω αν το ίδιο συμβαίνει κι αλλού)συνηθίσαμε να βλέπουμε τους μετανάστες να μεταφέρουν τα πράγματά τους με φτηνές αλλά γερές πλαστικές τσάντες .Τσάντες που μπορεί εύκολα να βρει και να αγοράσει κανείς στα κεντρικά περίπτερα γύρω από την Ομόνοια προς ενάμισυ ευρώ. Και, έκπληκτη αντικρίζω το ίδιο καρό να έχει χρησιμοποιηθεί στο παλτό που φορά το μοντέλο στην εικόνα, όπως επίσης και στην καρέκλα υβρίδιο(διασταύρωση καρέκλας και μπάνιου).
Ω!!ο λόγος είναι πως είναι τα καρό στη μόδα. Φυσικά, αλλά αυτό δε σημαίνει πως όλα τα καρό είναι όμορφα,ή πρέπει να βρίσκονται σε κάθε αντικείμενο ή κολακεύουν όσους τα φορούν.(Για παράδειγμα το παλτό και το μεσαίο σύνολο της εικόνας)
Εντάξει πολλοί πειραματισμοί έχουν ωραίο αποτέλεσμα μα,κάποια πράγματα που το μάτι μας έχει συνηθίσει αλλιώς, είναι δύσκολο να τα αποδεχτούμε σε διαφορετική χρήση.
Φαντάζεστε ένα μπλουζάκι ολόγυρα τυπωμένο με παπούτσια λόγου χάριν; ή με καρότα;θα τολμούσατε να το φορέσετε;κι αν ναι,τότε που;οπουδήποτε;
Στερημένοι από έμπνευση -αλλά συχνά υπηρετώντας κι άλλες σκοπιμότητες-τα τελευταία χρόνια οι σχεδιαστές δίνουν την εντύπωση πως υπονομεύουν την αισθητική προτρέποντας τους καταναλωτές να υιοθετούν χρώματα και φόρμες που διαταράσσουν την αρμονία.
Σίγουρα η κοινωνία αλλάζει και τα πράματα εξελίσσονται αλλά αυτό που περιμένουμε να συμβαίνει είναι να καλυτερεύει και όχι να παρακμάζει......
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να αντιληφθεί τον τύπο ανθρώπου που μεθοδικά προσπαθούν να κατασκευάσουν, μέσα από τη συστηματική " αντιαισθητική αγωγή", οι κυρίαρχες εταιρίες και τα φερέφωνά τους
Φτηνιάρικο λάιφσταϊλ, φτωχή γλώσσα, χυδαία πρότυπα, βομβαρδίζουν καθημερινά τον σύγχρονο άνθρωπο μέσα από τα έντυπα και την τηλεόραση υπονομεύοντας τα κριτήρια, τα φίλτρα αντίστασης και την ελεύθερη βούληση του.
Στην προσπάθειά τους να χειραγωγήσουν το κοινό και να εισάγουν νέες καταναλωτικές συμπεριφορές, υποκαθιστούν τις πραγματικές ανάγκες με υποπροϊόντα, αντικαθιστούν τις λέξεις και τα νοήματα, θολώνουν τους δεσμούς του με τη φύση μπερδεύοντας τα καλοκαίρια με τους χειμώνες ελέγχοντας τελικά ακόμη και την υγεία του.
Έτσι δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες ομογενοποίησης .Συρρικνώνοντας
την αισθητική, την φαντασία και την δημιουργικότητα.. .....
Φέτος τον χειμώνα το καρό print σε φούστες φορέματα, πανωφόρια και παντελόνια είναι από τις πιο καυτές τάσεις διάβαζα σε ένα από τα δημοφιλή περιοδικά.
Αλήθεια, πιο από τα παραπάνω σύνολα εκπέμπει "καυτό"; Κι ακόμη,που είναι η πρωτοτυπία όταν τα ίδια σχέδια κυκλοφορούν εδώ και χρόνια;
Σάστισα σήμερα όταν τυχαία έπεσα σε μια εικόνα που υποτίθεται πως μας μυούσε στις νέες τάσεις της μόδας. Δεν ήταν δυνατόν να αντιγράψω την εικόνα ώστε να μπορέσω να σας την δείξω, αλλά μπορείτε να την βρείτε εδώ:
http://www.elle.gr/article.asp?catid=24772&subid=2&pubid=129543454
Ο τίτλος της παρουσίασης είναι αυτός:"Οι τάσεις της μόδας εμπνέουν το ντιζάιν"
Κοιτώ καλά καλά τη φωτογραφία και ένα πολιτισμικό το σοκ παθαίνω.
Τι συμβαίνει εδώ;
Όσοι ζούμε στην πρωτεύουσα, εδώ και χρόνια (δεν μπορώ να ξέρω αν το ίδιο συμβαίνει κι αλλού)συνηθίσαμε να βλέπουμε τους μετανάστες να μεταφέρουν τα πράγματά τους με φτηνές αλλά γερές πλαστικές τσάντες .Τσάντες που μπορεί εύκολα να βρει και να αγοράσει κανείς στα κεντρικά περίπτερα γύρω από την Ομόνοια προς ενάμισυ ευρώ. Και, έκπληκτη αντικρίζω το ίδιο καρό να έχει χρησιμοποιηθεί στο παλτό που φορά το μοντέλο στην εικόνα, όπως επίσης και στην καρέκλα υβρίδιο(διασταύρωση καρέκλας και μπάνιου).
Αναζητείται η έμπνευση........ |
Εντάξει πολλοί πειραματισμοί έχουν ωραίο αποτέλεσμα μα,κάποια πράγματα που το μάτι μας έχει συνηθίσει αλλιώς, είναι δύσκολο να τα αποδεχτούμε σε διαφορετική χρήση.
Φαντάζεστε ένα μπλουζάκι ολόγυρα τυπωμένο με παπούτσια λόγου χάριν; ή με καρότα;θα τολμούσατε να το φορέσετε;κι αν ναι,τότε που;οπουδήποτε;
Στερημένοι από έμπνευση -αλλά συχνά υπηρετώντας κι άλλες σκοπιμότητες-τα τελευταία χρόνια οι σχεδιαστές δίνουν την εντύπωση πως υπονομεύουν την αισθητική προτρέποντας τους καταναλωτές να υιοθετούν χρώματα και φόρμες που διαταράσσουν την αρμονία.
Σίγουρα η κοινωνία αλλάζει και τα πράματα εξελίσσονται αλλά αυτό που περιμένουμε να συμβαίνει είναι να καλυτερεύει και όχι να παρακμάζει......
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να αντιληφθεί τον τύπο ανθρώπου που μεθοδικά προσπαθούν να κατασκευάσουν, μέσα από τη συστηματική " αντιαισθητική αγωγή", οι κυρίαρχες εταιρίες και τα φερέφωνά τους
Φτηνιάρικο λάιφσταϊλ, φτωχή γλώσσα, χυδαία πρότυπα, βομβαρδίζουν καθημερινά τον σύγχρονο άνθρωπο μέσα από τα έντυπα και την τηλεόραση υπονομεύοντας τα κριτήρια, τα φίλτρα αντίστασης και την ελεύθερη βούληση του.
Στην προσπάθειά τους να χειραγωγήσουν το κοινό και να εισάγουν νέες καταναλωτικές συμπεριφορές, υποκαθιστούν τις πραγματικές ανάγκες με υποπροϊόντα, αντικαθιστούν τις λέξεις και τα νοήματα, θολώνουν τους δεσμούς του με τη φύση μπερδεύοντας τα καλοκαίρια με τους χειμώνες ελέγχοντας τελικά ακόμη και την υγεία του.
Έτσι δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες ομογενοποίησης .Συρρικνώνοντας
την αισθητική, την φαντασία και την δημιουργικότητα.. .....
Φέτος τον χειμώνα το καρό print σε φούστες φορέματα, πανωφόρια και παντελόνια είναι από τις πιο καυτές τάσεις διάβαζα σε ένα από τα δημοφιλή περιοδικά.
Αλήθεια, πιο από τα παραπάνω σύνολα εκπέμπει "καυτό"; Κι ακόμη,που είναι η πρωτοτυπία όταν τα ίδια σχέδια κυκλοφορούν εδώ και χρόνια;
Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013
Ρούχα εγκυμοσύνης
Άνεση, απλότητα και φρεσκάδα |
Kim Kardashian |
Μια αποκαλυπτική εμφάνιση !!! |
Υπάρχουν λύσεις (τουλάχιστον για τις περισσότερες)ώστε η γραμμή του σώματος να μην ξενίζει και να μην μοιάζει πως κατάπιε μια μπάλα!!
Σε κάθε περίπτωση τα κολλητά ρούχα κάνουν την κατάσταση πιο δύσκολη.
Προχωρημένη εγκυμοσύνη και ψηλοτάκουνες γόβες !! |
Φορέματα και παντελόνια εγκυμοσύνης υπάρχουν πλέον σε προσιτές τιμές και μαλακά υφάσματα που εξασφαλίζουν άνεση.
Παντελόνια ακόμη και για τους τελευταίους μήνες |
Κάποιες γυναίκες παίρνουν αρκετά κιλά, ενώ κάποιες άλλες λιγότερα. Δεν είναι δύσκολο όμως για τις περισσότερες να δείχνουν κομψές προσέχοντας το ντύσιμό τους κατά την εγκυμοσύνη.
Ένα σακάκι "σπάει" τον όγκο. |
Η Kate Middleton με ένα πολύ συντηρητικό σύνολο για τόσο κομψή σιλουέτα! |
Εδώ καλύτερα |
Τζιν φόρεμα εγκυμοσύνης |
Συνεχίζεται
*Η Kimberly Noel "Kim" Kardashian είναι μια δημοφιλής τηλε-προσωπικότητα, σχεδιαστής μόδας(!), μοντέλο και ηθοποιός. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Λος Άντζελες.
Εικόνες
www.motherhood.com
Kim Kardashian:
www.missbloom.gr
http://www.mammawebshop.com
http://www.lamode.gr
Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013
Συλλογές μόδας στο Victoria and Albert Museum
Η συλλογή του Victoria and Albert Museum (συντομογραφία V & A) είναι η μεγαλύτερη και πιο ολοκληρωμένη συλλογή υφασμάτων και ειδών μόδας στον κόσμο.
Το τμήμα Ευρωπαϊκής μόδας εκτείνεται χρονικά σε πέντε αιώνες, και βασικά του στοιχεία περιλαμβάνουν τόσο σπάνια ενδύματα του 17ου και του 18ου αιώνα,όπως επίσης και ένας μεγάλος αριθμός ενδυμάτων μοντέρνων σχεδιαστών του 21ου αιώνα.
Το σακάκι από τις αρχές του 17ου αιώνα είναι σημαντικό κομμάτι, διότι απεικονίζεται να το φορά η Μάργκαρετ Layton στο πορτρέτο που φιλοτέχνησε ο σπουδαίος ζωγράφος Marcus Gheeraerts ο Νεότερος (1561-1636)*.(Αρ. Μουσείου. E.214-1994)
Στο πορτρέτο, η Margaret Layton το φορά επάνω από ένα μαύρο βελούδινο φόρεμα, ένα κόκκινο μεταξωτό μεσοφόρι και ποδιά.
Τόπος κατασκευής::Αγγλία
Ημερομηνία 1610-1615
1620 (μεταβολή)
Καλλιτέχνης :Άγνωστος
Υλικά και τεχνικές:Λινό, κεντημένο με πολύχρωμα μεταξωτά υφάσματα, ασημένια-επίχρυσα νήματα, με επένδυση από μετάξι
Ο 18ος αιώνας είναι γνωστός και για την πολυτέλεια του. Η μόδα αυτής της περιόδου ήθελε τα ρούχα στολισμένα με πλούσια κεντήματα, μακριές και φουσκωτές φούστες,και στα μαλλιά συνηθίζονταν οι περούκες.
Το ΜουσείοV & A διαθέτει πολλά εντυπωσιακά αντρικά και γυναικεία ενδύματα,που κάποια από αυτά θα γνωρίσουμε και σε επόμενα κείμενα.
Αυτό το επίσημο γιλέκο διαθέτει κεντήματα που αναπαράγουν όμορφα την αντίθεση φωτός και σκιάς. Το μεταξωτό ύφασμα με την απαλή απόχρωση είναι υφασμένο με επιπλέον υφάδι από ασημένια κλωστή. Επάνω έχουν κεντηθεί τα σχέδια χρησιμοποιώντας επίχρυσες πούλιες, μαύρο μεταξωτό νήμα, και μαύρες και άσπρες γυάλινες χάντρες.
Το σχέδιο συνδυάζει τη γραμμική αισθητική του νεοκλασικού στυλ με τις ρέουσες καμπύλες χαρακτηριστικό της τεχνοτροπίας ροκοκό.Το παλτό και το παντελόνι που συνόδευαν αυτό το γιλέκο ήταν κοντά μέχρι το γόνατο, και δεν έχουν διασωθεί.
Το 1780, ενδύματα με τόσο περίτεχνα κεντήματα φορούσαν μόνο σε σπουδαίες εμφανίσεις στην Αγγλία.
Τόπος παραγωγής:Γαλλία
Ημερομηνία :1780-1789
Καλλιτέχνης :Άγνωστος
Τεχνική:ράψιμο στο χέρι
Αριθμός αντικειμένου στο Μουσείο:T.133-1921
Πηγές
Το τμήμα Ευρωπαϊκής μόδας εκτείνεται χρονικά σε πέντε αιώνες, και βασικά του στοιχεία περιλαμβάνουν τόσο σπάνια ενδύματα του 17ου και του 18ου αιώνα,όπως επίσης και ένας μεγάλος αριθμός ενδυμάτων μοντέρνων σχεδιαστών του 21ου αιώνα.
Το V & A απέκτησε το σακάκι και το πορτρέτο της Μάργκαρετ Layton το 1994 |
Στο πορτρέτο, η Margaret Layton το φορά επάνω από ένα μαύρο βελούδινο φόρεμα, ένα κόκκινο μεταξωτό μεσοφόρι και ποδιά.
Τόπος κατασκευής::Αγγλία
Ημερομηνία 1610-1615
1620 (μεταβολή)
Καλλιτέχνης :Άγνωστος
Υλικά και τεχνικές:Λινό, κεντημένο με πολύχρωμα μεταξωτά υφάσματα, ασημένια-επίχρυσα νήματα, με επένδυση από μετάξι
http://collections.vam.ac.uk/item/O11095/jacket-unknown |
Υλικά και κατασκευή
Το σακάκι έχει μακριά στενά μανίκια που καταλήγουν σε ημικυκλικές μανσέτες στολισμένες με δαντέλα βελόνας, στενούς και στολισμένους επίσης ώμους. Έχει γίνει σε βάση από λινό, είναι ραμμένο στο χέρι και φέρει επένδυση από μεταξωτό ταφτά. Αρχικά στερεωνόταν με ροζ μεταξωτές κορδέλες,αλλά στη δεκαετία του 1620, προστέθηκαν μπορντούρες από αργυροεπίχρυση δαντέλα βελόνας (Lace).
Αν και το σακάκι κατασκευάστηκε περίπου το 1610, το πορτρέτο έγινε 10 χρόνια περίπου αργότερα.
Η περίμετρος της μέσης της Margaret Layton είχε αυξηθεί, και το ρούχο προσαρμόστηκε στο νέο νούμερο, όπως φαίνεται στο πορτραίτο με αύξηση της φούστας προς τα επάνω ώστε να καλύπτει το κάτω μισό του.
Το σακάκι είναι κεντημένο με πολλές διαφορετικές βελονιές, με χρωματιστές μεταξωτές και επίχρυσες κλωστές και πούλιες.
Τα σακάκια ή πανωφόρια ήταν μακρυμάνικα ενδύματα, με μικρό άνοιγμα στο λαιμό, και συχνά κατέληγαν στη μέση σε πιέτες.
Λεπτομέρεια |
Το ΜουσείοV & A διαθέτει πολλά εντυπωσιακά αντρικά και γυναικεία ενδύματα,που κάποια από αυτά θα γνωρίσουμε και σε επόμενα κείμενα.
Λεπτομέρεια από γιλέκο
http://collections.vam.ac.uk/item/O137736/waistcoat-unknown |
Αυτό το επίσημο γιλέκο διαθέτει κεντήματα που αναπαράγουν όμορφα την αντίθεση φωτός και σκιάς. Το μεταξωτό ύφασμα με την απαλή απόχρωση είναι υφασμένο με επιπλέον υφάδι από ασημένια κλωστή. Επάνω έχουν κεντηθεί τα σχέδια χρησιμοποιώντας επίχρυσες πούλιες, μαύρο μεταξωτό νήμα, και μαύρες και άσπρες γυάλινες χάντρες.
Το σχέδιο συνδυάζει τη γραμμική αισθητική του νεοκλασικού στυλ με τις ρέουσες καμπύλες χαρακτηριστικό της τεχνοτροπίας ροκοκό.Το παλτό και το παντελόνι που συνόδευαν αυτό το γιλέκο ήταν κοντά μέχρι το γόνατο, και δεν έχουν διασωθεί.
Το 1780, ενδύματα με τόσο περίτεχνα κεντήματα φορούσαν μόνο σε σπουδαίες εμφανίσεις στην Αγγλία.
Τόπος παραγωγής:Γαλλία
Ημερομηνία :1780-1789
Καλλιτέχνης :Άγνωστος
Τεχνική:ράψιμο στο χέρι
Αριθμός αντικειμένου στο Μουσείο:T.133-1921
Πηγές
http://www.vam.ac.uk/page/f/fashion
*http://en.wikipedia.org/wiki/Marcus_Gheeraerts_the_Younger
http://en.wikipedia.org/wiki/Victoria_and_Albert_Museum
*http://en.wikipedia.org/wiki/Marcus_Gheeraerts_the_Younger
http://en.wikipedia.org/wiki/Victoria_and_Albert_Museum
Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013
Εργαστήρια χειροτεχνίας και καλλιτεχνικά μαθήματα
Καλλιτέχνης John J Audubon 1834 |
Το καλοκαίρι μας αποχαιρετά σιγά σιγά,και τα σχολεία των παιδιών ξεκίνησαν.
Κάθε χρόνο, από τα μέσα Σεπτέμβρη μέχρι και τις αρχές Οκτωβρίου οι Δήμοι σε όλη την χώρα, μας δίνουν την δυνατότητα να εγγραφούμε σε μαθήματα καλλιτεχνικών και χειροτεχνίας με χαμηλά δίδακτρα.
Όσοι συμμετέχουν θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν μικρά αριστουργήματα με μέταλλα, χρώματα, χάντρες, ημιπολύτιμες πέτρες, ύφασμα και άλλα υλικά .
Η δημιουργία είναι χαρά λειτουργεί αγχολυτικά, και παράλληλα τα μαθήματα μας δίνουν την ευκαιρία της κοινωνικοποίησης.
Η ποικιλία μαθημάτων είναι μεγάλη όπως:
Εργαστήρια Ψηφιδωτού, Φωτογραφίας, Παιδικής Ζωγραφικής, Κοσμήματος, Μπατίκ και Κεριών, Κεραμικής, Κεντήματος κ.ά.,ανάλογα με τον Δήμο.
Τα έργα των σπουδαστών συχνά παρουσιάζονται στο τέλος σε εκθέσεις που οργανώνουν τα Κέντρα Τέχνης και Πολιτισμού.
Βρείτε τα τηλέφωνα του Δήμου που μένετε, και ενημερωθείτε σχετικά.
Ακολουθούν ενδεικτικά κάποια σημεία.
Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων
Ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων, πραγματοποιεί μαθήματα τα οποία προσφέρει δωρεάν στους δημότες.
Αιτήσεις εγγραφών υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους στα κατά τόπους Πολιτιστικά Κέντρα.
Ακαδημίας 50 Αθήνα
τηλ. 2103638138
www.athenscitycuture.gr
Στο Πολιτιστικό Κέντρο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας
Ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων παραδίδει μαθήματα καλλιτεχνικών κατασκευών και κατασκευής κοσμήματος.
Λ. Αλεξάνδρας 152 Αθήνα
τηλ. 210 6448844
www.athenscityculture.gr
Στο Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα" του Δήμου Αθηναίων παραδίδονται μαθήματα κατασκευής φιγούρας Καραγκιόζη.
Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης, Θησείο
τηλ. 2103452150, 2103414466
www.athenscityculture.gr
Στον Πολυχώρο Ν. Κόσμου
Παραδίδονται μαθήματα ζωγραφικής, χαρακτικής, αγιογραφίας, κ.ά.
Τιμοκρέοντος 6Α - Αγ. Σώστης, Ν. Κόσμος
τηλ. 2109344131
www.athenscityculture.gr
Εργαστήρι Λαϊκής Τέχνης Δήμου Μοσχάτου
Διοργανώνονται μαθήματα για κέντημα, χειροτεχνία, κοπτική-ραπτική, κατασκευές από χαλκό και δέρμα, παλαίωση εικόνων, πυρογραφία σε ξύλο.
τηλ. 2109431760, 2109412755
www.dimosmoschatou-tavrou.gr
Αγιογραφία Μαρία Χερ. |
Μέσα στα πλαίσια του προγράμματος Λαϊκής Επιμόρφωσης του Πολιτισμικού οργανισμού του Δήμου Αθηναίων παραδίδονται μαθήματα: παραδοσιακό κέντημα, βελόνες και βελονάκι,κομποδετική,κοπανέλλι,σαϊτα,υφαντική,κέντημα λασσέ,μπιμπίλα,ασπροκέντημα,κ.ά.
Αγγελικής Χατζημιχάλη 6 στην Πλάκα
τηλ. 2103243987, 2103243972
Μαθήματα κατασκευής μαριονέτας και κοσμήματος.
Δωδώνης 119 Σεπόλια
τηλ. 2105151541
«Ανοιχτό Εργαστήριο Χαρακτικής»στον Δήμο Νίκαιας Ρέντη
Ακόμη, Αγγειοπλαστική-Κεραμική-Βιτρώ-Αγιογραφία,κ.ά.
Πληροφορίες: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Νίκαιας ( τηλ. 210 4912635-210 42 78 100)
www.nikaia-rentis.gov.gr
Κέντρο Mελέτης Nεώτερης Kεραμεικής
Οργανώνονται από το 1993 εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης (παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, άτομα με αναπηρίες, άλλες ειδικές κοινωνικές ομάδες, μεμονωμένους επισκέπτες τα σαββατοκύριακα) προσαρμοσμένα στα ενδιαφέροντα και το γνωστικό επίπεδο κάθε ηλικίας. Ειδικά τμήματα κεραμικής για ενήλικες.
Μελιδώνη 4-6, Κεραμεικός
τηλ. 2103318491
email: kmnk@otenet.gr
www.potterymuseum.gr
Εργαστήρι Κεραμικής
Διδάσκεται η τέχνη της κεραμικής με τη χρήση του τροχού. Οι συμμετέχοντες φτιάχνουν χειροποίητα αντικείμενα στοχεύοντας στη διατήρηση και προώθηση της παράδοσης που έχει το Μαρούσι στην τέχνη της κεραμικής. Επίσης διδάσκεται Παραδοσιακό Κέντημα ,Φωτογραφία -Ψηφιδωτό -Παιδική Ζωγραφική,κ.ά.
Τηλεφωνικό Κέντρο.213.20.38.000-213.20.38.500
http://www.maroussi.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=NODE&cnode=228
Ι.Μ. Νέας Ιωνίας - Φιλαδέλφειας
Μαθήματα κοπτικής-ραπτικής καθώς και βυζαντινής αγιογραφίας πραγματοποιούνται σε ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες των ιερών ναών Νέας Ιωνίας, Νέας Φιλαδέλφειας και Ηρακλείου Αττικής.
Λεωφ. Ηρακλείου 340, Νέα Ιωνία
τηλ. 2102753600
Μαθήματα βυζαντινής αγιογραφίας, Ελευθέρου σχεδίου και Ζωγραφικής, Εργαστήρι χειροτεχνίας και καλλιτεχνικών κατασκευών, Μουσική, χορός, Εικαστικά, Θέατρο,κ.ά.
Αντίκα 7, 67100 Ξάνθη - παλιά πόλη.
Τηλ . 25410 25421 fexanthis@gmail.com
Φωτογραφία από:http://tabatabaee.gr/antiques-carpets |
Στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης,
λειτουργεί Εργαστήριο Συντήρησης μουσειακών αντικειμένων με προσωπικό ειδικευμένο στη συντήρηση υφάσματος και ποικίλων υλικών (κυρίως ξύλου και μετάλλου).
Τηλέφωνο επικοινωνίας : 210 32 23 132
Εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες, εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης, φορητές εκπαιδευτικές μουσειοσκευές, είναι ορισμένες από τις μορφές εκπαιδευτικής δράσης, που προσεγγίζουν όλα τα είδη κοινού, σε Αθήνα και περιφέρεια.
Η επικοινωνία με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων γίνεται στα τηλέφωνα 210 32 23 368, 210 32 39 813.
Νέο εργόχειρο
Διοργάνωση δωρεάν σεμιναρίων πλεκτικής από έμπειρους δασκάλους.
Αγίου Αλεξάνδρου 28, Π.Φάληρο
τηλ. 210 9845070
Δεληγιάννη 14, Μεταμόρφωση
τηλ. 210 2831626
email: lykos1980@yahoo.gr
www.neoergoxeiro.gr
Εργόχειρο
Μαθήματα πλεκτικής
Κλειτίου 8 , Αθήνα
τηλ: 2103222894
email: info@ergoxeiro.gr
www.ergoxeiro.gr
Μαλλιά Μολοκότος
Κατάστημα με είδη πλεκτικής που διοργανώνει κάθε Σάββατο δωρεάν μαθήματα χειροπλεκτικής.
Κλειτίου 3, Αθήνα
τηλ. 2103224213 - 14
www.molokotos.gr
Mαθήματα πλεξίματος με βελόνες κάθε Παρασκευή απόγευμα δωρεάν.
Mαθήματα χειροτεχνίας στο Κατάστημα Σωτηρίου
www.e-sotiriou.gr
Μαθήματα ραπτικής και κατασκευής πατρόν.
www.ftiaxto.gr
Επιπλέον ενημέρωση για μαθήματα που γίνονται επί πληρωμή
Διακόσμηση - Χειροτεχνία - Κόσμημα εδώ:
http://www.semifind.gr/default.asp?pid=1239&langid=53&mdl=seminars&subid=65
Εικόνες:
http://www.bmagprints.org.uk/image/453888/john-j-audubon-mallard-duck
http://tabatabaee.gr/antiques-carpets/
Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013
H Γιαγιά Χρυσώ στον αργαλειό
http://www.youtube.com/watch?v=tD30Eo_1VfE
Οι επισκέπτες της γιαγιάς Χρυσώς στην Άνω Οινόη Ορεστιάδας,την βρήκαν να δουλεύει στον αγαπημένο της αργαλειό. Η γιαγιά Χρυσώ συνεργάστηκε με πολλούς συλλόγους στην Ελλάδα, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ. Ειδικότητά της ήταν τα υφαντά των Γκαγκαβούζηδων στα οποία έβαζε όλο της το μεράκι. Ο αργαλειός της σταμάτησε τη δουλειά του το απόγευμα της 1ης Οκτώβρη του 2010.
Το βίντεο αυτό είναι αφιερωμένο στη μνήμη της και είναι ένα μικρό ευχαριστώ για όσα έχει κάνει για μας.
Το πιο απαραίτητο και το πιο πολύτιμο εργαλείο για την κάθε νοικοκυρά κάποτε ήτανε ο αργαλειός. Έχοντας αργαλειό στο σπίτι της, στο πιο ευάερο και πιο ευήλιο δωμάτιο, κάθε αγροτική οικογένεια, ήταν σαν να είχε στη δούλεψή της ένα ατομικό υφαντουργικό εργαστήρι, που κάλυπτε όλες τις ανάγκες σε είδη ρουχισμού και κλινοστρωμνής. Το στήσιμο του αργαλειού δεν ήταν και τόσο εύκολη υπόθεση. Ήθελε σταθερότητα και ζύγισμα, για να μη μετατοπίζεται με τα τραντάγματα από τις κινήσεις που έκανε η νοικοκυρά. Στα περισσότερα σπίτια του χωριού o αργαλειός ήταν μόνιμα στημένος, κάτω από χαγιάτια (μπαλκόνια), στο κατώι δίπλα πάντα από παράθυρο και προσωρινά πολλές φορές στην άκρη του δωματίου στο σπίτι.
Ο αργαλειός φτιαχνόταν από τέσσερα ισομεγέθη γερά και βαριά όρθια ξύλα δέντρου, που συνδέονταν και με άλλα ξύλα, με ειδικούς αρμούς και είχε τα έξης εξαρτήματα: Ας ξεκινήσουμε από το βασικό αντί, που είχε το νήμα. Αυτό τοποθετείται απέναντι από την υφάντρα. Το νήμα αυτό χωρισμένο από τον γκάρδιο (σιδερένια βέργα), σχηματίζει 2 επιφάνειες, οι οποίες πέρναγαν μέσα από τα μιτάρια και τα χτένια και κατέληγαν στο αντί, που ήταν μπροστά στην υφάντρα και λεγόταν σχιστάνι. Τούτο το έλεγαν έτσι, γιατί φέρει σχίσιμο στη μέση ώστε να περνάει το ύφασμα.
Τα μιτάρια ήταν δικτυωτά πλέγματα νημάτων, σε σχήμα 8. Ήταν στερεωμένα τα νήματα σε δυο λεπτές σανίδες, που είχαν σταθερή θέση. Λέγονται μιτάρια, γιατί το νήμα λέγεται και μίτος (βλ. Μίτος της Αριάδνης, Θησέας, Λαβύρινθος - από τη μυθολογία). Από εκεί οι κλωστές πήγαιναν στα καρούλια ή καρέλια, στην οροφή του αργαλειού. Αυτά κρέμονταν κι είχαν την ικανότητα με τις πατήθρες ή ποδαρίτσες, που κρέμονται απ' αυτά, να μετακινούνται οι κύκλοι του 8, πότε πάνω και πότε κάτω. Οι πατήθρες πατιόνται όταν ήθελε η υφάντρα να μετακινήσει τις δυο επιφάνειες των νημάτων. Στη συνέχεια οι κλωστές περνάνε μάσα από τα χτένια. Και αυτά ήταν φτιαγμένα από μικρά τεμάχια καλαμιού ή σύρματος, που ήταν στερεωμένα σε 2 παράλληλα τεμάχια σανιδιών.
Το άνοιγμα που αφήνουν τα καλαμάκια χαρακτήριζε τα χτένια σε:
1) Δασόχτενα (δασιά υφάσματα - πουκάμισα και σκουτιά),
2) Ρασόχτενα (για τα ράσα των παπάδων) και
3) Πανόχτενα (για λιόπανα, αντρομίδες, βελέντζες, κιλίμια, κάπες, σαγίσματα) και λοιπά.
Το χτένι μπαίνει σε μια θήκη, που το στερέωνε κι έτσι η υφάντρα το κτύπαγε με όση δύναμη χρειαζόταν για να σφίξει το νήμα. Η θήκη αυτή κρέμεται από την οροφή του αργαλειού.
Ο μεγάλος καθιστός, οριζόντιος αργαλειός
Από τα πρώτα εκθέματα του ''Μουσείου Ελληνικής Λαογραφίας'', που έχει την έδρα του στο Πολιτιστικό πάρκο,αποτελεί δωρεά στο Μουσείο της Κας Ελένης Λαγού.
Συντηρήθηκε και συναρμολογήθηκε από το ειδικό συνεργείο συντήρησης του Μουσείου, "διάστηκε" με πολύ κόπο αλλά και πολύ κέφι από 3-4 απίθανες γερόντισσες και σήμερα μπορεί ξανά να υφάνει χράμια και φλοκάτες, όπως άλλωστε έμαθε να κάνει εδώ και πολλά χρόνια.
Ο χώρος της υφάντρας
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=4Ue2l5ZmXLM
Πηγή: Κ.Π.Ε. Μακρινίτσας
Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013
Φτιάχνουμε το δικό μας ρουζ με αραρούτη
Το δικό μας ρουζ |
Τα καλλυντικά είναι μια σημαντική πηγή έκθεσης σε τοξίνες, και αυτό μπορεί σε μεγάλο βαθμό να αλλάξει ξεκινώντας να φτιάχνουμε τα δικά μας !!
Για το ρουζ, χρειαζόμαστε:
Σκόνη αραρούτη,
οργανική σκόνη κακάο,και
σκόνη ιβίσκου
Πως το φτιάχνουμε:
Όπως και με κάθε σπιτική συνταγή, τα ποσά των υλικών διαφέρουν ανάλογα με το πρόσωπο. Θα πρέπει να πειραματιστεί κανείς με τις ποσότητες του κάθε συστατικού για να βρει την απόχρωση που του ταιριάζει. Ξεκινάμε φτιάχνοντας μια βάση με ανάμειξη μιας μικρής ποσότητας( περίπου μισό κουταλάκι του γλυκού) αραρούτης που σκουραίνουμε με τις καφέ και κόκκινες αποχρώσεις των άλλων υλικών, δοκιμάζοντας στο χέρι μας την απόχρωση.
Όταν καταλήξουμε στην επιθυμητή απόχρωση, κλείνουμε σε ένα μικρό βάζο το μείγμα που θα χρησιμοποιήσουμε σαν ρουζ.
Σκόνη μαραντία |
Παλιότερα αποκαλούσαν το άμυλο "σκόνη μαραντία".
Η σκόνη δεν ήταν πολύ γνωστή στη χώρα μας μιας και έρχεται από μακριά.
Τρόφιμα: Το άμυλο από το ρίζωμα χρησιμοποιείται ως πυκνωτικό μέσο για σούπες, σάλτσες, και κρέμες.
-Αντικαθιστά στις συνταγές το αλεύρι, και χρειάζεται σε μικρότερη ποσότητα από όσο αυτό. Η σκόνη βράζεται και πυκνώνει με νερό.
-Είναι ένα θρεπτικό και εύπεπτο άμυλο, κατάλληλο για όσους θέλουν να αποφύγουν την γλουτένη ή τους υδατάνθρακες.
-Είναι ένα εξαιρετικό πυκνωτικό όπου τα υλικά χρειάζεται να μαγειρευτούν σε χαμηλή θερμοκρασία όπως είναι οι κρέμες με γάλα ή οι σάλτσες με βάση τα αυγά και τα φρούτα.
-Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ανάμειξη με καλαμποκάλευρο ή από μόνο του, για να πυκνώσει τις σάλτσες.
-Χρησιμοποιείται για να γίνουν διάφορα αρτοσκευάσματα όπως θρεπτικά μπισκότα για βρέφη, και άλλα γλυκά.
-Είναι επίσης εξαιρετικό πηκτικό υλικό για όλα τα καλλυντικά προϊόντα που περιέχουν νερό.
-Δίνει μαλακή, μεταξένια υφή στα μείγματα πούδρας και ρουζ, αλλά όχι μόνο (σε επόμενα κείμενα θα δούμε που αλλού χρησιμεύει)
Σημείωση: Η αραρούτη σε αντίθεση με το καλαμποκάλευρο δεν προσδίδει γεύση στα φαγητά που χρησιμοποιείται.
Θεραπευτικές ιδιότητες: Είναι τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη, μια επικουρική θεραπεία για τα άτομα με προβλήματα στα νεφρά και αλλεργίες στη γλουτένη.
Είναι καλό καταπραϋντικό, και χρησιμοποιείται σαν διατροφική υποστήριξη για τους ηλικιωμένους, για όσους αναρρώνουν από καχεξία, ανορεξία, κακή διατροφή, και χρόνιες παθήσεις.
Επίσης, είναι χρήσιμο τρόφιμο και φάρμακο μαζί για τη θεραπεία της δυσεντερίας και της διάρροιας, σε βήχα, βρογχίτιδα και δυσπεψία.
Η αγορά του σε μεγάλη συσκευασία συμφέρει πολύ σε σύγκριση με τα γυάλινα μικρά μπουκάλια που πωλούνται στα σούπερ-μάρκετ.
Μπορεί να βρεθεί στο Amazon
Εικόνες και πηγές
www.axortagos.gr/ftiakste-diko-sas-blush-ararouti.html
Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013
Η μόδα στον εικοστό αιώνα
kenzo 2010 |
Ανάλογα με το τι φοράει κάποιος αλλάζει ο βηματισμός, οι κινήσεις και η συμπεριφορά του.
Η δύναμη της αμφίεσης στο καθημερινό ή επίσημο ντύσιμο αλλά και στο θέατρο, τον χορό και τον κινηματογράφο είναι κατανοητή από τους περισσότερους, συχνά πηγή άγχους αλλά και ευχαρίστησης.
Η δυσκολία παραγωγής τους επέβαλε τις απλές κυρίως φόρμες, που μπορούσαν να διαφοροποιηθούν εύκολα ως προς το διάκοσμο ή τον τρόπο που ήταν διπλωμένα και φορεμένα ανάλογα με τις ανάγκες της εποχής.
kenzo |
Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έγιναν στον τομέα της βιομηχανίας μετά τον Β'Π.Π, επέφεραν πολλές αλλαγές τόσο στον σχεδιασμό όσο και στην παραγωγή των ενδυμάτων.
kenzo |
Η ενδυμασία είναι κατά γενική παραδοχή ένα είδος τέχνης. Ανήκει στις λεγόμενες εφαρμοσμένες τέχνες, όπως είναι η κεραμική, η επιπλοποιία και άλλες, που παράγουν αντικείμενα τα οποία έχουν πρακτική εφαρμογή στην καθημερινή ζωή.
Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ενδυμασίας αποτελεί η μόδα. Μόδα είναι οι αλλαγές στον τρόπο ντυσίματος που χαρακτηρίζουν μια χρονική περίοδο.
Oι αλλαγές της μόδας εξαρτώνται από τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, από τις αισθητικές αντιλήψεις κάθε περιόδου, καθώς και από την εξέλιξη της τεχνολογίας.
Για τους περισσότερους η μόδα μέχρι πριν λίγα χρόνια ταυτιζόταν με την αισθητική.
kenzo |
Η συλλογή μόδας V & A είναι η μεγαλύτερη και πιο ολοκληρωμένη συλλογή ενδυμάτων και κλωστοϋφαντουργικών τεχνικών στον κόσμο.Από εκεί και οι εικόνες του κειμένου, με μια παλιότερη
συλλογή του kenzo
kenzo |
Σαν στόχος της σύγχρονης τέχνης συχνά αναφέρεται η διάλυση των προκαταλήψεων που μας δένουν με τον κόσμο των φαινομένων και των μορφών.
Αλλά ούτε η απλότητα, ούτε η αισθητική ή η πρακτικότητα που κυριαρχούν στα ενδύματα των τροπικών χωρών σκιαγραφούνται στις εικόνες που βλέπουμε.Τα άτσαλα ντραπέ περισσότερο μοιάζουν με παζλ κουρελιών παρά με ρούχα. Τα δε καπέλα σαρίκια και τα παπούτσια, μεταφέρουν μηνύματα που αδυνατώ να συλλάβω.Βλέποντας και το βίντεο της επίδειξης, έμεινα με την απορία ποιος θα φορούσε αυτά τα ρούχα;
Εσείς τι λέτε;
Εικόνες
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)