Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Ιδέες ανακύκλωσης με πλαστικές σακούλες.

Γεια σας και πάλι. Σήμερα αναζητούσα στο youtube ένα βίντεο για τα στημόνια του αργαλειού που τελικά δεν βρήκα. Βρήκα όμως κάτι διαφορετικό που όταν ήμουν μικρή σε πολλά σπίτια συνηθίζονταν κυρίως σαν πατάκια εισόδου.
Πλαστικές σακούλες.
Έχουμε όλοι στα σπίτια μας ένα ντουλάπι που συχνά γεμίζει και μας αγχώνει.
Αντί να τις πετάξουμε μπορούμε με αυτές να φτιάξουμε διάφορα χρήσιμα  αντικείμενα.
Δείτε πόσα ωραία πράγματα έχει φτιάξει αυτή η γλυκιά κυρία.
Μέχρι και πέδιλα για το σπίτι!!
Plastic bags made useful

http://www.youtube.com/watch?v=Qu48UWAJdME
Ένα πλεονέκτημα αυτών των αντικειμένων είναι η ευκολία τους να καθαρίζονται.Ειδικά όσοι έχουν ζώα, θα βρουν πολύ πρακτικά τα χαλάκια εισόδου από πλαστικές σακούλες.Οι τσάντες για την θάλασσα επίσης είναι πολύ καλή ιδέα. 
Είναι πρακτικές, ανθεκτικές ευέλικτες, και σηκώνουν πολύ βάρος. 
Δείτε πόσο εύκολα πλέκονται. Και είναι  εργόχειρο που δεν λερώνει.
Rag Rug how-to
http://www.youtube.com/watch?v=VyYpndHRHTU
Να σας θυμίσω ακόμη, πως πολλές  σακούλες των σούπερ μάρκετ -οι βιοδασπώμενες -δεν κάνουν γι'αυτήν την χρήση.
Για όσους δεν γνωρίζουν πόσο εύκολο είναι, αναλυτικά οι κινήσεις του ξεκινήματος εδώ:
Rag Rug - how to start
Καλή επιτυχία σε όσους τολμήσουν.


Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Bελονάκι. H "γλυπτική" των γυναικών





Γεια σας και πάλι. Σήμερα θα σταθούμε σε τρία εργόχειρα που δεν είναι δικά μου, αλλά έχω συμβάλλει στο να "σωθούν" γιατί τα βρήκα αξιόλογα.
Στο πρώτο, βλέπουμε την  μεταμόρφωση μιας άχρωμης λεπτής κλωστής σε ρόδακα. Με "διαστάσεις" και "μορφή" σαν νιφάδα χιονιού. 
Τι είναι ρόδακας; θα αναφερθούμε στα σχήματα που κάθε παράδοση επαναλαμβάνει, σε ένα μελλοντικό κείμενο. Σήμερα θέλω να δούμε το πλέξιμο και το βελονάκι με άλλη ματιά. Και διάλεξα κάποια αντιπροσωπευτικά έργα που δεν είναι χρηστικά όπως μια μπλούζα. Είναι διακοσμητικά.
Εργόχειρα. Παραδοσιακές τέχνες και τεχνικές.
Όταν χρειάζεται να ηρεμήσουμε, να δραπετεύσουμε από τις σκέψεις μας και κάποιες φορές και από τα διλήμματα  της ζωής και να χαλαρώσουμε, η δημιουργία ενός έργου μας επιτρέπει την συγκέντρωση των αισθήσεων και του νου.
Επάνω σε μια ροτόντα.
 Η γλυπτική των γυναικών. Bελονάκι. Πειραματικό μέσο  εξερεύνησης  συναισθημάτων, μύθων και μορφών, που παράλληλα εκτονώνουν το άγχος, και επιστρέφουν  την αυτοαξία και την αυτοπεποίθηση. 
Από το χάος στην συγκρότηση......
Εδώ ένα ίδιο αλλά τετράγωνο κομμάτι σκεπάζει ένα μπαούλο.
Οι φωτογραφίες μου δεν είναι ακόμη καλές, αλλά ελπίζω στο μέλλον να βελτιωθούν!! Δεν με βοηθάει ο  φωτισμός, μα πιστεύω πως μπορείτε να  "δείτε" αυτό που θέλω. Αν σας ενδιαφέρει κάποιο  από τα σχέδια, μην διστάσετε... Θα μου δώσετε το κίνητρο να τραβήξω καλύτερες εικόνες!!!
Αααα γι'αυτό δεν έχω να πω τίποτα. Όταν το είδα έμεινα άφωνη. Και μετά άρχισα να το πιάνω και να το γυρνώ γύρω-γύρω, προσπαθώντας να βρω σε τι χρησίμευε. Άδικος κόπος. Το απόλυτο τρισδιάστατο διακοσμητικό σκέτα. Αρχικά πίστεψα πως ήταν από αυτά τα εργόχειρα που σκέπαζαν τα κουλούρια και τα ψωμιά μέσα στα κοφίνια, που κάποτε βλέπαμε σε τελετές γάμου, και λιτανείες. Αλλά είναι πολύ αραιό το σχέδιό του  για τέτοια χρήση. Αποφάσισα να το αποδεχτώ όπως ήταν, και το έριξα πρόχειρα επάνω σε ένα δέμα για να το φωτογραφίσω και να σας το δείξω.....

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Η "τέχνη" στον καιρό της κρίσης

Να σας πω πρώτα μια καλησπέρα αφού έλειψα για λίγες ημέρες από το blog, και να σας εξομολογηθώ την στενοχώρια που με βασανίζει αυτόν τον καιρό.Όσοι είστε από την Ελλάδα το ξέρετε ήδη,αλλά οι φίλοι μας στο εξωτερικό πιθανόν να μην  γνωρίζουν τίποτα σχετικά.
Για τον θάνατο των φοιτητών που συνέβη πριν λίγες ημέρες πρόκειται,και  αιτία ήταν η έλλειψη χρημάτων για να αγοράσουν πετρέλαιο.
 Η χώρα μας κατρακυλά καθημερινά στον γκρεμό παρασύροντας κάθε μέσον επιβίωσης και κάθε βεβαιότητα  που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια.
Οικογένειες μένουν χωρίς πόρους είτε γιατί έχασαν και οι δύο τις δουλειές τους, είτε γιατί πολλοί εργάζονται δίχως να έχουν πληρωθεί για μήνες και το κράτος πρόνοιας  δεν παρέχει κανέναν μηχανισμό στήριξης για τους περισσότερους.
 Τα κονδύλια για την παιδεία λιγόστεψαν και πολλοί, οι περισσότεροι φοιτητές, δεν έχουν δικαίωμα  σε στέγη και φαγητό, ενώ  κρατικά επιδόματα γι'αυτές τις ανάγκες παίρνουν ελάχιστοι.
Δεν ξέρω τι  μπορεί να παρηγορήσει  τους γονείς  αυτές  τις τραγικές στιγμές. Δεν έχω λόγια.
Καλό κουράγιο μόνο, και καλή ανάρρωση στους νέους που κατάφεραν να διαφύγουν τον κίνδυνο.
Η δυσφήμιση  όμως κατά των νέων  που εξαπέλυσαν κάποια  ιδιωτικά κανάλια της τηλεόρασης αλλά και πολιτικοί εν ενεργεία  την στιγμή που οι τρεις  από τους πέντε νοσηλεύονται ακόμη και είναι  σοβαρά, είναι απαράδεχτη.
Και η σιωπή ή η ανοχή  που έδειξαν πολλές γυναίκες σε αυτές τις εφιαλτικές συνθήκες (που θα μπορούσε να μεταφραστεί και σαν συναίνεση από κάποιους)με προκάλεσε να γράψω αυτές τις γραμμές. Και ναι, με ξένισε.
Η ευκολία  που έχουν οι ιθύνοντες να προσβάλλουν τη μνήμη των νεκρών φοιτητών προκειμένου να αποκρύψουν την τραγική τριτοκοσμική πραγματικότητα που βιώνει η χώρα και οι πολίτες της, δεν σας προσβάλλει;
Δεν θυμώνετε; Δεν αξίζουν δυο γραμμές  τα όσα συμβαίνουν;
Ναι με  χειροτεχνίες  ράψιμο και μαγειρικές καταπιανόμαστε εδώ  κυρίες μου, αλλά  οι περισσότερες είμαστε μάνες. Πως μπορεί να είναι σωστή  στάση ζωής η σιωπή και οι "αποστάσεις" σε τέτοιες στιγμές;
Ποιος θα μιλήσει για λογαριασμό των παιδιών σας; των παιδιών μας;
Συγχωρέστε με για το ύφος του λόγου μου, μα νιώθω πως  δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η τέχνη μόνο από "ζώντες ανθρώπους" μπορεί να εκτιμηθεί.

Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Το κέντημα στα καθημερινά ρούχα


Το κέντημα μπορεί να μεταμορφώσει ένα  "μουντό"ρούχο και να το κάνει  ιδιαίτερο.Μπορεί  να αιχμαλωτίσει  τα βλέμματα με την λάμψη του,αλλά και να αποτυπωθεί στη μνήμη όσων το είδαν.Διαλέγω σαν  πρώτο παράδειγμα ένα εμπορικό κομμάτι,που θαύμασα για την χαρά που εκπέμπει.
Η  φωτογραφία είναι από εδώ: http://21858.by.all.biz/el/goods_formata-kentimna_111372
Το κέντημα  μας δίνει τη δυνατότητα να αλλάξουμε  τα ρούχα  που πάψαμε να φοράμε για διάφορους λόγους. Συνήθως γιατί τα είδαν πολλοί, και εμείς οι ίδιοι τα έχουμε βαρεθεί.Μπορούμε  να τους προσθέσουμε χρώμα ώστε να κάνουμε περισσότερους συνδυασμούς. Και φυσικά δεν ξεχνάμε ότι είναι  ο κατάλληλος τρόπος  για να εξαφανίσουμε τρύπες και σχισίματα που διαφορετικά  θα έβγαζαν το  ρούχο στην αχρηστία

Εδώ ένα βελούδινο βραδινό φόρεμα  που με το κέντημα έχει μετατραπεί σε λιγότερο επίσημο,και μπορεί να φορεθεί περισσότερο.Αν δυσκολευόμαστε, μπορούμε πάντα να αποσπάσουμε κομμάτια από έτοιμες δαντέλες και να δημιουργήσουμε κάτι πρωτότυπο.(δεν έχω διεύθυνση για την εικόνα!)
Το επόμενο παράδειγμα είναι από Μουσείο.
Η εικόνα είναι από το http://www.delfini1922.gr/mouseio.php

Πώς να φτιάξουμε τρισδιάστατη και "κυματιστή"μια κορδέλα


Οι χρήσεις της πολλές, μπορούμε να κάνουμε τελειώματα,να σκεπάσουμε κάποια φθαρμένη  τσέπη,να φτιάξουμε τρισδιάστατα άνθη,και άλλα.Την τεχνική μας την δείχνει ο  Kenneth D.King.
Εγώ θα προσπαθήσω να σας τη μεταφέρω όσο καλύτερα μπορώ,και φυσικά μπορείτε να τη δείτε και στον δικό του ιστότοπο.
 Πριν ξεκινήσουμε πρέπει να υπολογίσουμε το μήκος της κορδέλας που θέλουμε,και να προσθέσουμε 25% στο αρχικό, γιατί κατά τη διαδικασία αυτό το μήκος θα ενσωματωθεί εσωτερικά.Δηλαδή αν θέλουμε ένα μέτρο κορδέλας,θα πρέπει να κόψουμε 1,25.
Στρώνουμε την κορδέλα από την εσωτερική της πλευρά,και σημαδεύουμε ανά τακτά διαστήματα δεξιά και αριστερά τις εξωτερικές της πλευρές με κουκκίδες, στα σημεία που αργότερα θα πατήσει η βελόνα μας. Αυτό,από την αρχή μέχρι το τέλος. Στην εικόνα  φαίνεται καλά το πως.
 Στη συνέχεια,κάνουμε το ίδιο στο μέσον της κορδέλας προσέχοντας να το κάνουμε συμμετρικά, ανάμεσα στα ακριανά σημάδια. Το κάνουμε  αυτό σε όλο το μήκος της ταινίας.
Εδώ τα βελάκια δείχνουν την αρχή του εργόχειρου και την φορά προς τα επάνω που θα ακολουθήσουμε.
 Αυτή η φωτογραφία δείχνει το ξεκίνημα στο ράψιμο.Την πρώτη βελονιά.Ο κόμπος είναι προς τα μέσα και πρέπει να τον βλέπουμε,και η κλωστή αφού περάσει προς την εξωτερική πλευρά ξαναγυρνά στο εσωτερικό.

Η φωτογραφία δείχνει καθαρά την απαιτούμενη  βελονιά.


Τραβάμε τα δύο σημεία μαζί. Στη συνέχεια, αφού ενώσουμε τις άκρες  στερεώνοντας την κλωστή μας , περνάμε στο επόμενο σημάδι  αριστερά,και έπειτα δεξιά,και προς  επάνω.
Αφού πιάσουμε και το δεξί σημείο,όλο μαζί χωρίς να τραβάμε την κλωστή το ενώνουμε με το μέσον της κορδέλας προς τα επάνω.

Κάνουμε ένα στερέωμα,και συνεχίζουμε με τις ίδιες κινήσεις.

Και πάλι, αφού πατήσουμε δεξιά και αριστερά με την κλωστή μας στα σημαδεμένα σημεία,περνάμε στο κεντρικό επόμενο σημείο  στη μέση της κορδέλας.
 Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία σε όλο το μήκος της κορδέλας.
Το εσωτερικό θα είναι όπως δείχνει η φωτογραφία,και για να διακοσμήσουμε με αυτήν άλλο ύφασμα, αυτή είναι η  εσωτερική πλευρά της κορδέλας,αυτή που θα ραφτεί.Είναι όμορφο τελείωμα για τσάντες, ντεκολτέ, ή σε κάποια σημεία που θέλουν επιδιόρθωση,και θέλουμε να το κάνουμε με έναν πρωτότυπο τρόπο.