Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Παρουσίαση τεχνικής φελτ με βελόνα (needle felting)

Γεια σας φίλοι

Αυτή είναι μια πρόχειρη εικόνα από τις χειροτεχνίες μιας κοπέλας που τυχαία συνάντησα σε ένα φεστιβάλ. Ενθουσιασμένη από τη δεξιοτεχνία της της ζήτησα την άδεια να αναρτήσω ένα μέρος από την τέχνη της.Περισσότερα στοιχεία δεν κράτησα γιατί όπως μου είπε σε λίγες μέρες έφευγε για το εξωτερικό και αυτό ήταν ένα χόμπι που της εξασφάλιζε ένα μικρό ποσό .




Στο  βίντεο  που ακολουθεί και έφτιαξαν από το www.hobbyarmos.gr μπορείτε να γνωρίσετε τις βασικές οδηγίες της τεχνικής του φελτ με βελόνα, γνωστό ως needle felting.

https://www.youtube.com/watch?v=SeEBGg7JzBM


Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Η νέα «τάση» στις κουζίνες..

Γεια σας φίλοι 

Όταν η δημιουργικότητα και η φαντασία συναντούν την πρακτικότητα πάντα κάτι που θα ωφελήσει  την τσέπη του δημιουργού  θα προκύψει.

  



Κάπως έτσι δημιουργήθηκε και ο λεμονοστίφτης με το πρόσωπο της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.
Ο λεμονοστίφτης - Μέρκελ πωλείται μέσω Amazon, κοστίζει 22 λίρες Αγγλίας, και αποτελεί τη νέα «τάση» στις κουζίνες.
Πηγή: zougla.gr
Με τις δυνατότητες που μας δίνονται από τους τρισδιάστατους εκτυπωτές είναι εύκολο πλέον για τον  καθένα να φτιάξει κάτι ανάλογο.
Ειδικά με τους εκτυπωτές που χρησιμοποιούν πλαστικό μπορούν να κατασκευαστούν πολλά χρηστικά  αντικείμενα και ανταλλακτικά. 
Με την χρήση  σχεδίων 3D, που βρίσκονται ελεύθερα στο internet,  μπορεί κάποιος μόνος του  πολύ εύκολα να δημιουργήσει από το πιο μικρό εξάρτημα έως ολόκληρη κατασκευή κομμάτι-κομμάτι.
Περισσότερα για τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες (εδώ) και (εδώ)

Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Χειροτεχνήματα ή Έργα Τέχνης;



Τζόρτζιο Βαζάρι - Βικιπαίδεια
Η λέξη "καλλιτέχνης" είναι νεοελληνική. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1865 από τον Αλ. Ραγκαβή και εννοεί τον δημιουργό ο οποίος παράγει ένα έργο που συνήθως δεν έχει 
χρηστικότητα, προκειμένου να εκφράσει τα αισθήματά του, ενίοτε την αγωνία της εποχής στην οποία ζει, ή τέλος τις αιώνιες αγωνίες των ανθρώπων. 
Στην αρχαία μας γλώσσα δεν υπήρχε βεβαίως η διάκριση ανάμεσα στις δύο έννοιες. 
Όλοι αυτοί που δημιούργησαν αυτά που σήμερα θεωρούνται τα απόλυτα αριστουργήματα της ανθρώπινης τέχνης, στην εποχή τους θεωρούνταν απλοί χειρώνακτες.
Στην Ελληνική γλώσσα όπως και σε άλλες σήμερα, συνηθίζονται  δύο λέξεις  που συχνά επικαλύπτονται οι οποίες περιγράφουν  τη διαφορά  μεταξύ του τεχνίτη  και του καλλιτέχνη.

Δύο παραπλήσιες έννοιες. 

Τεχνίτης αποκαλείται όποιος κάνει μία εξειδικευμένη εργασία η οποία απαιτεί την εφαρμογή μιας συγκεκριμένης τεχνικής. Η εργασία αυτή απαιτεί τόσο τη γνώση όσο  και την εμπειρία του τεχνίτη. 
Συνήθως έχουμε στο μυαλό μας ότι ανεξάρτητα αν ο τεχνίτης χρησιμοποιεί εργαλεία ή όχι, έχει πάντως μία εξειδικευμένη χειρωνακτική επιδεξιότητα. 
 Η κλασσική Ελλάδα εκτιμούσε και σεβόταν τους φιλοσόφους και τους ποιητές και πολύ λιγότερο όσους εμπλέκονταν σε χειρωνακτικές εργασίες. Η λέξη τέχνη προέρχεται από την ρίζα τεκ- που σημαίνει συναρμολογώ, κατασκευάζω. Η λέξη χρησιμοποιείτο με μία ευρύτερη έννοια π.χ. ποιητική τέχνη ή ιατρική τέχνη, και εννοεί πως ο εξασκών την τέχνη επιτυχώς έχει μία ιδιαίτερη προσωπική ευφυΐα και ικανότητα πέραν της απλής λογικής.

Η ιδιότητα του καλλιτέχνη όπως την αντιλαμβανόμαστε σήμερα δημιουργήθηκε τα χρόνια της ύστερης Αναγέννησης. 
Ο Εμ. Καντ όρισε τον καλλιτέχνη σαν τον άνθρωπο που δημιουργεί με βάση την έμπνευσή του και μόνο αυτήν. Τα έργα του δεν έχουν κάποια πρακτική χρησιμότητα παρά μόνο την καλλιέργεια του ανθρώπινου πνεύματος. 
Η διάκριση ανάμεσα σε τεχνίτη και καλλιτέχνη ή ανάμεσα σε χειροτέχνημα και έργο τέχνης ίσως περιγράφηκε για πρώτη φορά στο έργο του Τζόρτζιο Βατάρι :”Βίοι”. 
Ο Βατάρι διέκρινε τις “Μείζονες” τέχνες που τις εξασκούν οι καλλιτέχνες από τις “Ελάσσονες” που τις εξασκούν οι τεχνίτες. 
Στην αγγλική γλώσσα επίσης υπάρχει αυτή η διάκριση. 
Η τέχνη λέγεται art από την λατινική λέξη ars που σημαίνει κανονίζω, διευθετώ. 
Η τεχνική λέγεται craft μία λέξη με γερμανική προέλευση. Kraft στα γερμανικά θα πει δύναμη, ικανότητα. 

Το Αμερικανικό Συμβούλιο Τεχνών (American Craft Council ) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε στις Η.Π.Α. το 1943. Σκοπός του Συμβουλίου είναι να προάγει τις τέχνες. Για το σκοπό αυτό εκδίδει περιοδικό, οργανώνει εκθέσεις και σεμινάρια, εκπονεί προγράμματα βραβεύσεων και διατηρεί βιβλιοθήκη. 
Μέλη του Συμβουλίου εκτός από τεχνίτες και καλλιτέχνες είναι πανεπιστημιακοί, γκαλερίστες, συλλέκτες, και γενικώς άνθρωποι που τους ενδιαφέρουν οι εξελίξεις στις διάφορες τέχνες.
 Περιγράφοντας αναλυτικότερα τον σκοπό του το Συμβούλιο επισημαίνει τα εξής: η προώθηση της χειροποίητης δημιουργίας είναι κατά την εκτίμησή μας πολύ  σημαντική διότι:

  •    Η Δημιουργία είναι μία θεμελιώδης κατάσταση της ανθρώπινης ύπαρξης 
  •    Η τεχνική δημιουργία είναι μία διαδικασία μάθησης και αυτογνωσίας. Είναι μία μέθοδος ισορροπίας ανάμεσα στο σώμα και το πνεύμα
  •    Οι δημιουργοί ξεκινώντας από την πρώτη ύλη εκφράζουν την προσωπικότητά τους μέσα από τα αντικείμενα που κατασκευάζουν. Σε αυτά ενσωματώνουν την ευαισθησία τους και την τεχνική τους επιδεξιότητα. 
  •    Η σημασία της καινοτομίας είναι πολύ μεγάλη. Αποκαλύπτει νέες δυνατότητες στη σχέση του δημιουργού και της ύλης.
  •    Οι τεχνικές αυτές και η σημασία τους πρέπει να μεταδοθούν στις επόμενες γενιές.


 Στη έκθεση American Craft Council που διοργανώνεται κάθε χρόνο  παίρνουν μέρος πολλές και διάφορες ειδικότητες τεχνιτών: κεραμίστες, ξυλουργοί, κοσμηματοποιοί, υαλουργοί, αλλά και πιο ασυνήθιστες τέχνες όπως κατασκευαστές καλειδοσκοπίων,κ.ά.

Πηγή: http://www.jewelpedia.com/news_det_catid,30,id,1384,texni+kai+texniki+xeiropoiita+kosmimata.html

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

To τέλειο φόρεμα με μόνο μία ραφή!



Η jo το έφτιαξε και έστειλε την παρακάτω φωτογραφία! 

Η ιδέα γι'αυτό το απλό  αλλά πολυμορφικό φόρεμα  κυκλοφορεί εδώ και χρόνια  σε διάφορες παραλλαγές.
Σήμερα το  αναδημοσιεύω από το: πως γίνεται  λόγω του ότι πολλές από τις σελίδες που το βρίσκαμε σιγά-σιγά κλείνουν. Ας του δώσουμε λοιπόν άλλη μια ευκαιρία μιας κι έρχεται Άνοιξη και το σχέδιο μοιάζει να αντέχει στο χρόνο.
Είναι  ιδανικό και  για εγκύους και επειδή είναι απλό ακόμη κι αν δεν το φτιάξετε μόνες, μια μοδίστρα θα σας πάρει ελάχιστα χρήματα αν της το πάτε κομμένο.
Έχει μονάχα μια ραφή!

Πάμε λοιπόν:

Πρόκειται για ένα φόρεμα που φτιάχνεται με μία μόνο ραφή, και μεταμορφώνεται, σχεδόν απεριόριστα, χάρη στους τόσους διαφορετικούς τρόπους που φορέται!
Μου ζητήθηκε να δείξω αναλυτικά το «πώς γίνεται» γι’ αυτό το καταπληκτικό φόρεμα και έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα.

Χρειαζόμαστε:

- Ύφασμα. Ιδανικό είναι ένα ζέρσευ, ή βισκοζολύκρα. Πρέπει να είναι ελαστικό, λεπτό και να «πέφτει» ωραία. (Έχω δει φωτογραφίες όπου κάποιοι χρησιμοποίησαν ακόμα και μεταξωτό σαντούνγκ, που δεν είναι ελαστικό και δεν είναι και καθόλου «χυτό». Δεν μου πολυάρεσε, αλλά αυτά είναι γούστα). Το πόσο θα χρειαστούμε εξαρτάται από το ύψος μας κυρίως. Σε καμία περίπτωση πάντως δεν θα χρειαστεί να αγοράσετε πάνω από 4 μέτρα. Υπολογίστε ότι (λόγω του τρόπου που κόβουμε το ύφασμα) θα έχετε αρκετό περίσσευμα, αλλά δεν γίνεται αλλιώς (εκτός αν είστε διατεθειμένοι να κάνετε παραπάνω από μία ραφές, π.χ. για τη φούστα). Σημ.: Με αρκετούς από τους τρόπους δεσίματος, θα φαίνονται και οι δύο πλευρές του υφάσματος, γι’ αυτό καλό είναι το ύφασμα να μην έχει καλή και ανάποδη.
- Καρφίτσες (αρκετές αν θέλετε να διευκολυνθείτε στο ράψιμο).
- Κλωστή στο χρώμα του υφάσματος.
- Ραπτομηχανή (πρέπει να ράβει ελαστικά, ή να ράβει ζιγκ-ζαγκ). (Ξανά, στα σχόλια του tutorial, υπάρχουν κάποιοι που το έραψαν στο χέρι, μιας και πρόκειται μόνο για μια ραφή).
Κομπιουτεράκι (εκτός αν είστε πολύ καλοί στα μαθηματικά).
- Μεζούρα (για να μετρηθείτε)
- Κιμωλία, μολύβι, σαπούνι για ύφασμα, ο,τιδήποτε για να σημαδέψετε το ύφασμά σας.
- Σπάγγο ή κορδέλα (περίπου 70 εκ.) για να φτιάξετε «διαβήτη».

Θα κόψουμε: 
- Μια στρογγυλή φούστα (έναν κύκλο με μια τρύπα στη μέση!)
- Δύο μακριές ράντες
- Ένα μικρό «ζωνάκι»

Μετράμε:

- Την περίμετρο της μέσης. Μετρήστε στο λεπτό σημείο της μέσης σας. Αν είστε έγκυος, μετρήστε πάνω απ’ την κοιλιά, κάτω απ’ το στήθος, εκεί που θέλετε να στέκεται το φόρεμα. Έστω ΠΜ η μέτρηση αυτή. Διαιρούμε με το 3,14 και στη συνέχεια διαιρούμε με το 2. Έστω Α το αποτέλεσμα αυτό (Α=ΠΜ/3,14/2).
- Το επιθυμητό μήκος του φορέματος. Προσοχή: Εδώ υπάρχει περιορισμός. Αν θέλετε πράγματι να φτιάξετε μια στρογγυλή φούστα (χωρίς καμία ραφή), τότε το μήκος της δεν μπορεί να ξεπερνά το μισό πλάτος του υφάσματος. Δεν θα βρείτε εύκολα ύφασμα για maxi φόρεμα, αλλά για ο,τιδήποτε άλλο, δεν νομίζω ότι θα έχετε πρόβλημα. Εγώ πάντως (έχω ύψος 1,75) δεν μετράω το μήκος, το κόβω πάντα όσο μεγαλύτερο μπορώ ανάλογα με το ύφασμα που έχω αγοράσει.
- Το φάρδος της κάθε ράντας: Μετρήστε από το κέντρο του θώρακα ως κάτω απ’ τη μασχάλη σας .
- Το μήκος της κάθε ράντας: Πολλαπλασιάστε το ύψος σας επί 1,5.

Έτοιμοι για δράση;

Ξεκινάμε:

Κόβουμε τη φούστα:
Διπλώνουμε το ύφασμα στη μέση (κατά μήκος) και στη συνέχεια διπλώνουμε κάθετα (όπως θα διπλώναμε ένα κομμάτι χαρτί στα 4) ώστε να σχηματίσουμε ένα τετράγωνο.
Πριν φοβηθείτε ότι σας έχασα, δείτε το σε βίντεο


Τώρα θα φτιάξουμε το «διαβήτη» μας. 
Ως κέντρο θα θεωρήσουμε τη γωνία όπου το ύφασμα διπλώνει (όπως την είδαμε στο βίντεο).


Καρφιτσώνουμε την άκρη μιας κορδέλας στη γωνία αυτή και στην άλλη άκρη δένουμε το μολύβι (ή κιμωλία, ή ό,τι έχουμε για να γράψουμε στο ύφασμα). Το μήκος της κορδέλας πρέπει να είναι όσο μακρύ θέλουμε να είναι το φόρεμα. Κρατώντας σταθερό το «κέντρο», σημαδεύουμε ένα τεταρτημόριο του κύκλου πάνω στο ύφασμα.


Κόβουμε πάνω σ’ αυτή τη γραμμή (στην ουσία κόβουμε 4 στρώματα υφάσματος).


Στη συνέχεια κάνουμε το ίδιο για να σημαδέψουμε την περίμετρο της μέσης. Αυτή τη φορά το μήκος της κορδέλας θα είναι το αποτέλεσμα Α που βρήκαμε νωρίτερα. Σημαδεύουμε το μικρό τεταρτημόριο του κύκλου και κόβουμε όπως και πριν. Η φούστα μας είναι έτοιμη. Θα διαπιστώσετε ότι πρόκειται πράγματι για έναν κύκλο με μια τρύπα στη μέση!



Στη συνέχεια κόβουμε τις ράντες (βρήκαμε μήκος και φάρδος στο προηγούμενο βήμα).



Τέλος, κόβουμε μια μικρή λωρίδα υφάσματος με μήκος όσο η περίμετρος της μέσης και πλάτος περίπου 5 εκατοστά. Αυτό θα είναι το «ζωνάκι» μας. (Δεν εξυπηρετεί κανένα λειτουργικό σκοπό, απλά κάνει το πίσω μέρος να φαίνεται πιο «τελειωμένο») στη μέση.


Πάμε για τη συναρμολόγηση:
Γυρνάμε τη φούστα απ’ την ανάποδη. Θα δουλέψουμε με το εσωτερικό της φούστας, στην άκρη του μικρού κύκλου (στη μέση δηλαδή). Χωρίζουμε τον κύκλο στα τέσσερα (σημαδεύουμε δηλαδή τη μέση της μπροστινής πλευράς, που θα είναι στο κέντρο του στήθους, τη μέση της πίσω πλευράς, που θα είναι στο κέντρο της πλάτης και τα δύο πλαϊνά, τα σημεία κάτω απ’ τις μασχάλες).

Τοποθετούμε (καρφιτσώνουμε) τις δύο ράντες, μέσα απ’ τον «κύκλο» στη μέση της μπροστινής πλευράς. Εκτός αν θέλετε ένα ιδιαίτερα τολμηρό ντεκολτέ, καλό είναι οι δύο ράντες να επικαλύπτονται κατά μερικά εκατοστά. Τοποθετούμε επίσης το ζωνάκι περιμετρικά, πάνω απ’ τις ράντες, διπλωμένο στη μέση κατά μήκος (η καλή πλευρά έξω).

Πριν φοβηθείτε (πάλι) ότι σας έχασα, δείτε το σε βίντεο:
Σημείωση: για λόγους «παρουσίασης», το ζωνάκι στο βίντεο φαίνεται να μπαίνει με την ένωση πίσω. Στην πραγματικότητα η ένωση πρέπει να είναι στο μπροστινό κέντρο (ανάμεσα στις δύο ράντες).


Στη συνέχεια πάμε στη ραπτομηχανή και κάνουμε τη μία και μοναδική ραφή του φορέματος, γύρω από τη μέση (ράβουμε από την εσωτερική πλευρά). Αφαιρέστε τις καρφίτσες και είναι έτοιμο!
Δοκιμάστε διάφορους τρόπους να το δέσετε, έχει πολλή πλάκα!



Οδηγίες για να το φτιάξετε  θα βρείτε και εδώ:

Ευχαριστούμε την sstamoul για τα επεξηγηματικά κείμενα και τα βίντεο.

Λοιπόν; Αν το φτιάξατε και σας άρεσε το αποτέλεσμα, μοιραστείτε μαζί μας τις φωτογραφίες σας!

Προσθήκη 
1)Η jo το έφτιαξε και έστειλε την παρακάτω φωτογραφία! 

2)Κάτω από το κείμενο μια κυρία  ρωτά με τι κλωστή ράβεται το ύφασμα, ελαστική ή σταθερή;
Της απαντά η sstamoul ότι η ραφή έγινε με σταθερή κλωστή (όχι λαστιχάκι), αλλά προκειμένου να ακολουθεί την ελαστικότητα του υφάσματος πρέπει είτε να διαθέτεις μηχανή που ράβει σε ελαστικά υφάσματα, είτε να κάνεις μια ζιγκ-ζαγκ ραφή με χρυσή βελόνα (ball point).
Το ύφασμα της "ζώνης" είναι το ίδιο ελαστικό ζέρσεϋ του φορέματος, και θα μπορούσε να θεωρηθεί "ελαστικό". Στις αρχικές οδηγίες, η ζώνη γίνεται διπλή, ακριβώς για να μπορείς αν θέλεις να βάλεις λάστιχο μέσα (προκειμένου αν θέλεις να σφίγγει). 

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Μαθήματα στυλ στον Αλέξη Τσίπρα!

Τρεις μέρες μόνο μετά τις εκλογές κι ενώ τα τεράστια προβλήματα της οικονομίας και του χρέους  της χώρας θα έπρεπε να είναι τα πρώτα ζητήματα που μας απασχολούν, όπως συνηθίζεται πλέον στον Δυτικό κόσμο,τα μέσα μαζικής ενημέρωσης  παρακάμπτουν τα ουσιώδη και στέκονται στα επιφαινόμενα.

Το περιοδικό μόδας «Women's Wear Daily» κρίνει τα ρούχα του Πρωθυπουργού και του κάνει στυλιστικές παρατηρήσεις για το κοστούμι, τα παπούτσια, και τα κιλά του!
Το δημοσίευμα αναπαράγουν πολλά από τα εγχώρια ΜΜΕ. Ας δούμε λοιπόν τις παρατηρήσεις τους.



Γράφουν για την εμφάνιση του κ.Τσίπρα:

Η γραβάτα: Επιλέγει να μη φοράει γραβάτα για να μοιάζει με έναν καθημερινό άνδρα. Ευτυχώς για αυτόν. Γιατί έτσι δεν φαίνεται πολύ η έλλειψη δυνατού σαγονιού.

Οι ώμοι: Το κοστούμι τον κολακεύει γύρω από τους ώμους αλλά δεν τον κάνει να φαίνεται ισχυρός.

Ο ράφτης: Είναι ο νεότερος πρωθυπουργός της Ελλάδας τα τελευταία 150 χρόνια. Χρειάζεται να ανεβάσει τον πήχη. Το κοστούμι του που μοιάζει με αυτό του σχολείου είναι βαρετό και αλλόκοτο. Πρέπει να ψάξει για έναν Αθηναίο ράπτη με καλή αίσθηση στιλ και φινέτσα.

Τα μαλλιά: Εχει πολύ ενδιαφέρουσα γραμμή μαλλιών αλλά χρειάζεται να έχει από δίπλα ένα σκεύασμα «Rogain» για θεραπεία τριχόπτωσης. Μπορεί να αρχίζει να χάνει τα μαλλιά του ανά πάσα στιγμή.

Τα χέρια: Εχει κοντά χέρια και το ύφασμα του κοστουμιού δυστυχώς δεν βοηθά για να το καλύψει.

Πόδια: Λιγότερο μουσακά, περισσότερη γυμναστική

Γάμπες- Ο Αθηναίος ράπτης ίσως μπορέσει να περισώσει αυτό το παντελόνι με το να «λεπτύνει» το πόδι

Παπούτσια: Τα παπούτσια που μπορεί να ταιριάζουν με την ζώνη είναι εξαφανισμένα. Με ένα καλύτερο σύνολο μπορεί να απογειώσουν την εμφάνιση.

Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Ελλάδας μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, ωστόσο το στυλ του δεν θυμίζει σε τίποτα τo εξαιρετικά κομψό στυλ του Αριστοτέλη Ωνάση, καταλήγει το περιοδικό μόδας!

Σχολιάζοντας το άρθρο  θα ήθελα να πω, πως ο κ Τσίπρας είναι  τόσο "κανονικός" που η σύγκριση με ένα άνθρωπο που έχει ζήσει πολλές δεκαετίες πριν είναι τουλάχιστον ατυχής!
Και τελικά οι άντρες έχουν πολύ λιγότερη ανασφάλεια για την εξωτερική τους εμφάνιση απ'όσο οι γυναίκες παρά την προσπάθεια όλων αυτών των" εκμαυλιστών της μόδας" που  κατατρέχουν, με την υποτιθέμενη "γνώση του ορθού"  την καθημερινότητα και την αισθητική μας...

Με τις ενδυματολογές επιλογές των γυναικών στη Βουλή  και τα ευτράπελα που δημιούργησαν έχουμε ασχοληθεί  παλιότερα. Και αν υπάρχει κάτι πολύ περίεργο ή άξιο λόγου στις ενδυματολογικές επιλογές  των πολιτικών ναι να το σχολιάζουμε.
Αλλά εδώ φαίνεται πως ενοχλεί η κανονικότητα...
ποιος ξέρει; ίσως να βρισκόμαστε σε κάποιο μεταβατικό στάδιο που δεν αντιλαμβανόμαστε..

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Η Ηθική Μόδα (Εthical Fashion Μovement)

Έχω κολλήσει μέσα στο σπίτι αυτή την εβδομάδα με ένα  κακό κρυολόγημα, με λίγη ενέργεια, αλλά και την ευκαιρία να κάνω περισσότερο ψάξιμο στις  τάσεις της μόδας.

Τα τελευταία χρόνια  ο χώρος  ασπάζεται τις οικολογικές όσο και τις πολιτικές  ανησυχίες των καιρών που ζούμε.
Η προστασία του περιβάλλοντος δεν εξαντλείται σε πρακτικές όπως η ανακύκλωση και ο ακτιβισμός μα  ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι από  τον χώρο της μόδας αντιλαμβάνονται πως η αειφορία και άλλες οικολογικές πρακτικές πρέπει να απασχολήσουν και την παραγωγή και διακίνηση των ενδυμάτων. Αυτό οδήγησε με αργά βήματα στο ρεύμα που αποκαλείται «Eco-fashion», Βιώσιμη,Ηθική μόδα, κ.ά.



Σαν καταναλωτές  έχουμε δικαίωμα να γνωρίζουμε  πώς παράγονται τα προϊόντα που αγοράζουμε και ακόμη, αν είναι ασφαλή.
(δεν ξεχνάμε το Rana Plaza, το κτίριο στο Μπαγκλαντές που κατέρρευσε πέρυσι  σκοτώνοντας πάνω από χίλιους εργαζόμενους στο ένδυμα)

Χρήσιμες πληροφορίες μπορούμε να βρούμε εδώ:
Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή (Γ.Γ.Κ) έχει καθιερώσει τη δημοσίευση των εβδομαδιαίων ειδήσεων της Ευρωπ. Επιτροπής για μη ασφαλή προϊόντα (RAPEX) στην Ελληνική γλώσσα, στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.efpolis.gr
 Γραμμή Καταναλωτή-1520 Παράπονα, Καταγγελίες, Ερωτήσεις.

Όμως εδώ θα εξερευνήσουμε τις τάσεις που έχουν  αναπτυχθεί στην παγκόσμια βιομηχανία ενδυμάτων και  κλωστοϋφαντουργίας, καθώς και τα εργαλεία αξιολόγησης που υπάρχουν.

Την προσοχή μου τράβηξε ένα σήμα που χρησιμοποιείται  συχνά από τον κλάδο του ενδύματος :
Η Εκστρατεία Καθαρά Ρούχα (CCC)  είναι η μεγαλύτερη συμμαχία  εργατικών συνδικάτων και μη κυβερνητικών οργανώσεων η οποία  επικεντρώνεται στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας  στις  βιομηχανίες ενδυμάτων. 
Συγκροτήθηκε στις Κάτω Χώρες το 1989, και μέχρι σήμερα  έχει ενεργή δράση σε 15 
Ευρωπαϊκές χώρες ενώ συνεργάζεται με ένα δίκτυο  250 οργανισμών  σε όλο τον κόσμο. 
Η Clean Clothes Campaign έχει αναπτύξει ένα «Κώδικα Πρακτικών Εργασίας για τις βιομηχανίες ενδυμάτων που  συμπεριλαμβάνει και τα Αθλητικά είδη με βάση τις συμβάσεις των Ηνωμένων Εθνών και  της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας. 
Οι αρχές που ορίζονται στον κώδικα αυτόν περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, ένα ελάχιστο όριο ηλικίας για την απασχόληση , απαιτήσεις ασφαλούς εργασίας, σαφές  ωράριο εργασίας και το δικαίωμα σε αξιοπρεπή μισθό . 
Παρέχει στήριξη στους εργαζομένους  σε επείγουσες περιπτώσεις παραβιάσεων των κανόνων εργασίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  
Κινητοποιεί τους καταναλωτές και τους ακτιβιστές σε όλο τον κόσμο 
να αναλάβουν δράση όπου διαπιστώνονται διακρίσεις εις βάρος των μελών 
της Ένωσης και των υπαλλήλων, ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, την παρακράτηση των μισθών και των κοινωνικών ασφαλίστρων, τη βία σε βάρος των 
εργαζομένων, καθώς και σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Δημοσιοποιεί μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, διαφημίσεων, βιβλίων, και άλλα,  πληροφορίες που σχετίζονται με την παραγωγή των ρούχων και την κατάχρηση των δικαιωμάτων  εργαζομένων.
Ασκεί πιέσεις σε λιανοπωλητές και κατασκευαστές τόσο στην  Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στις εθνικές κυβερνήσεις σε ζητήματα που αφορούν την εργασία και  τις γενικές αρχές που πρέπει να εφαρμόζονται.
Δείτε περισσότερα:http://www.cleanclothes.org/about/principles/leadImage_medium

http://en.wikipedia.org/wiki/Clean_Clothes_Campaign

Το Κίνημα Ηθικής στη Μόδα (Εthical Fashion Μovement) προωθεί ρούχα από ανακυκλωμένα  και φιλικά προς το περιβάλλον υλικά,  που έχουν παραχθεί σε εργοστάσια που τηρούν τις εργασιακές συμβάσεις και τους κανόνες ασφάλειας και διατίθενται σε δίκαιες τιμές.

Από τις παλιότερες στο χώρο, η Μarina Spadafora  έγινε γνωστή  κατά τη δεκαετία του 1990 με τις συλλογές της από πλεκτά.  Το έργο της  εστιάζεται στα  κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα  και πιστεύει  ότι η ηθική και η αισθητική μπορούν να συμπίπτουν.
Από τότε, έχει συνεργαστεί με πολλούς οίκους  όπως Ferragamo, Prada και Miu Miu. 
Εδώ η Μαρίνα μιλά στο συνέδριο TED στη λίμνη Κόμο για το δίκαιο εμπόριο, και τη δύναμη  που ο κάθε καταναλωτής  έχει.


https://www.youtube.com/watch?v=-bscm3e_4kM
Συνεχίζεται