Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

To τέλειο φόρεμα με μόνο μία ραφή!



Η jo το έφτιαξε και έστειλε την παρακάτω φωτογραφία! 

Η ιδέα γι'αυτό το απλό  αλλά πολυμορφικό φόρεμα  κυκλοφορεί εδώ και χρόνια  σε διάφορες παραλλαγές.
Σήμερα το  αναδημοσιεύω από το: πως γίνεται  λόγω του ότι πολλές από τις σελίδες που το βρίσκαμε σιγά-σιγά κλείνουν. Ας του δώσουμε λοιπόν άλλη μια ευκαιρία μιας κι έρχεται Άνοιξη και το σχέδιο μοιάζει να αντέχει στο χρόνο.
Είναι  ιδανικό και  για εγκύους και επειδή είναι απλό ακόμη κι αν δεν το φτιάξετε μόνες, μια μοδίστρα θα σας πάρει ελάχιστα χρήματα αν της το πάτε κομμένο.
Έχει μονάχα μια ραφή!

Πάμε λοιπόν:

Πρόκειται για ένα φόρεμα που φτιάχνεται με μία μόνο ραφή, και μεταμορφώνεται, σχεδόν απεριόριστα, χάρη στους τόσους διαφορετικούς τρόπους που φορέται!
Μου ζητήθηκε να δείξω αναλυτικά το «πώς γίνεται» γι’ αυτό το καταπληκτικό φόρεμα και έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα.

Χρειαζόμαστε:

- Ύφασμα. Ιδανικό είναι ένα ζέρσευ, ή βισκοζολύκρα. Πρέπει να είναι ελαστικό, λεπτό και να «πέφτει» ωραία. (Έχω δει φωτογραφίες όπου κάποιοι χρησιμοποίησαν ακόμα και μεταξωτό σαντούνγκ, που δεν είναι ελαστικό και δεν είναι και καθόλου «χυτό». Δεν μου πολυάρεσε, αλλά αυτά είναι γούστα). Το πόσο θα χρειαστούμε εξαρτάται από το ύψος μας κυρίως. Σε καμία περίπτωση πάντως δεν θα χρειαστεί να αγοράσετε πάνω από 4 μέτρα. Υπολογίστε ότι (λόγω του τρόπου που κόβουμε το ύφασμα) θα έχετε αρκετό περίσσευμα, αλλά δεν γίνεται αλλιώς (εκτός αν είστε διατεθειμένοι να κάνετε παραπάνω από μία ραφές, π.χ. για τη φούστα). Σημ.: Με αρκετούς από τους τρόπους δεσίματος, θα φαίνονται και οι δύο πλευρές του υφάσματος, γι’ αυτό καλό είναι το ύφασμα να μην έχει καλή και ανάποδη.
- Καρφίτσες (αρκετές αν θέλετε να διευκολυνθείτε στο ράψιμο).
- Κλωστή στο χρώμα του υφάσματος.
- Ραπτομηχανή (πρέπει να ράβει ελαστικά, ή να ράβει ζιγκ-ζαγκ). (Ξανά, στα σχόλια του tutorial, υπάρχουν κάποιοι που το έραψαν στο χέρι, μιας και πρόκειται μόνο για μια ραφή).
Κομπιουτεράκι (εκτός αν είστε πολύ καλοί στα μαθηματικά).
- Μεζούρα (για να μετρηθείτε)
- Κιμωλία, μολύβι, σαπούνι για ύφασμα, ο,τιδήποτε για να σημαδέψετε το ύφασμά σας.
- Σπάγγο ή κορδέλα (περίπου 70 εκ.) για να φτιάξετε «διαβήτη».

Θα κόψουμε: 
- Μια στρογγυλή φούστα (έναν κύκλο με μια τρύπα στη μέση!)
- Δύο μακριές ράντες
- Ένα μικρό «ζωνάκι»

Μετράμε:

- Την περίμετρο της μέσης. Μετρήστε στο λεπτό σημείο της μέσης σας. Αν είστε έγκυος, μετρήστε πάνω απ’ την κοιλιά, κάτω απ’ το στήθος, εκεί που θέλετε να στέκεται το φόρεμα. Έστω ΠΜ η μέτρηση αυτή. Διαιρούμε με το 3,14 και στη συνέχεια διαιρούμε με το 2. Έστω Α το αποτέλεσμα αυτό (Α=ΠΜ/3,14/2).
- Το επιθυμητό μήκος του φορέματος. Προσοχή: Εδώ υπάρχει περιορισμός. Αν θέλετε πράγματι να φτιάξετε μια στρογγυλή φούστα (χωρίς καμία ραφή), τότε το μήκος της δεν μπορεί να ξεπερνά το μισό πλάτος του υφάσματος. Δεν θα βρείτε εύκολα ύφασμα για maxi φόρεμα, αλλά για ο,τιδήποτε άλλο, δεν νομίζω ότι θα έχετε πρόβλημα. Εγώ πάντως (έχω ύψος 1,75) δεν μετράω το μήκος, το κόβω πάντα όσο μεγαλύτερο μπορώ ανάλογα με το ύφασμα που έχω αγοράσει.
- Το φάρδος της κάθε ράντας: Μετρήστε από το κέντρο του θώρακα ως κάτω απ’ τη μασχάλη σας .
- Το μήκος της κάθε ράντας: Πολλαπλασιάστε το ύψος σας επί 1,5.

Έτοιμοι για δράση;

Ξεκινάμε:

Κόβουμε τη φούστα:
Διπλώνουμε το ύφασμα στη μέση (κατά μήκος) και στη συνέχεια διπλώνουμε κάθετα (όπως θα διπλώναμε ένα κομμάτι χαρτί στα 4) ώστε να σχηματίσουμε ένα τετράγωνο.
Πριν φοβηθείτε ότι σας έχασα, δείτε το σε βίντεο


Τώρα θα φτιάξουμε το «διαβήτη» μας. 
Ως κέντρο θα θεωρήσουμε τη γωνία όπου το ύφασμα διπλώνει (όπως την είδαμε στο βίντεο).


Καρφιτσώνουμε την άκρη μιας κορδέλας στη γωνία αυτή και στην άλλη άκρη δένουμε το μολύβι (ή κιμωλία, ή ό,τι έχουμε για να γράψουμε στο ύφασμα). Το μήκος της κορδέλας πρέπει να είναι όσο μακρύ θέλουμε να είναι το φόρεμα. Κρατώντας σταθερό το «κέντρο», σημαδεύουμε ένα τεταρτημόριο του κύκλου πάνω στο ύφασμα.


Κόβουμε πάνω σ’ αυτή τη γραμμή (στην ουσία κόβουμε 4 στρώματα υφάσματος).


Στη συνέχεια κάνουμε το ίδιο για να σημαδέψουμε την περίμετρο της μέσης. Αυτή τη φορά το μήκος της κορδέλας θα είναι το αποτέλεσμα Α που βρήκαμε νωρίτερα. Σημαδεύουμε το μικρό τεταρτημόριο του κύκλου και κόβουμε όπως και πριν. Η φούστα μας είναι έτοιμη. Θα διαπιστώσετε ότι πρόκειται πράγματι για έναν κύκλο με μια τρύπα στη μέση!



Στη συνέχεια κόβουμε τις ράντες (βρήκαμε μήκος και φάρδος στο προηγούμενο βήμα).



Τέλος, κόβουμε μια μικρή λωρίδα υφάσματος με μήκος όσο η περίμετρος της μέσης και πλάτος περίπου 5 εκατοστά. Αυτό θα είναι το «ζωνάκι» μας. (Δεν εξυπηρετεί κανένα λειτουργικό σκοπό, απλά κάνει το πίσω μέρος να φαίνεται πιο «τελειωμένο») στη μέση.


Πάμε για τη συναρμολόγηση:
Γυρνάμε τη φούστα απ’ την ανάποδη. Θα δουλέψουμε με το εσωτερικό της φούστας, στην άκρη του μικρού κύκλου (στη μέση δηλαδή). Χωρίζουμε τον κύκλο στα τέσσερα (σημαδεύουμε δηλαδή τη μέση της μπροστινής πλευράς, που θα είναι στο κέντρο του στήθους, τη μέση της πίσω πλευράς, που θα είναι στο κέντρο της πλάτης και τα δύο πλαϊνά, τα σημεία κάτω απ’ τις μασχάλες).

Τοποθετούμε (καρφιτσώνουμε) τις δύο ράντες, μέσα απ’ τον «κύκλο» στη μέση της μπροστινής πλευράς. Εκτός αν θέλετε ένα ιδιαίτερα τολμηρό ντεκολτέ, καλό είναι οι δύο ράντες να επικαλύπτονται κατά μερικά εκατοστά. Τοποθετούμε επίσης το ζωνάκι περιμετρικά, πάνω απ’ τις ράντες, διπλωμένο στη μέση κατά μήκος (η καλή πλευρά έξω).

Πριν φοβηθείτε (πάλι) ότι σας έχασα, δείτε το σε βίντεο:
Σημείωση: για λόγους «παρουσίασης», το ζωνάκι στο βίντεο φαίνεται να μπαίνει με την ένωση πίσω. Στην πραγματικότητα η ένωση πρέπει να είναι στο μπροστινό κέντρο (ανάμεσα στις δύο ράντες).


Στη συνέχεια πάμε στη ραπτομηχανή και κάνουμε τη μία και μοναδική ραφή του φορέματος, γύρω από τη μέση (ράβουμε από την εσωτερική πλευρά). Αφαιρέστε τις καρφίτσες και είναι έτοιμο!
Δοκιμάστε διάφορους τρόπους να το δέσετε, έχει πολλή πλάκα!



Οδηγίες για να το φτιάξετε  θα βρείτε και εδώ:

Ευχαριστούμε την sstamoul για τα επεξηγηματικά κείμενα και τα βίντεο.

Λοιπόν; Αν το φτιάξατε και σας άρεσε το αποτέλεσμα, μοιραστείτε μαζί μας τις φωτογραφίες σας!

Προσθήκη 
1)Η jo το έφτιαξε και έστειλε την παρακάτω φωτογραφία! 

2)Κάτω από το κείμενο μια κυρία  ρωτά με τι κλωστή ράβεται το ύφασμα, ελαστική ή σταθερή;
Της απαντά η sstamoul ότι η ραφή έγινε με σταθερή κλωστή (όχι λαστιχάκι), αλλά προκειμένου να ακολουθεί την ελαστικότητα του υφάσματος πρέπει είτε να διαθέτεις μηχανή που ράβει σε ελαστικά υφάσματα, είτε να κάνεις μια ζιγκ-ζαγκ ραφή με χρυσή βελόνα (ball point).
Το ύφασμα της "ζώνης" είναι το ίδιο ελαστικό ζέρσεϋ του φορέματος, και θα μπορούσε να θεωρηθεί "ελαστικό". Στις αρχικές οδηγίες, η ζώνη γίνεται διπλή, ακριβώς για να μπορείς αν θέλεις να βάλεις λάστιχο μέσα (προκειμένου αν θέλεις να σφίγγει). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου